ASİL SOYLU, MİSAFİRPERVER VE CÖMERT İNSANLARIN KÖYÜ BÜYÜK NEFES

Etkili hitabeti, omurgalı duruşu, dürüst ve saygın kişiliği ile başta siyaset ve bürokrasi olmak üzere her yerde referansı kabul görüp, samimi memleket ve millet sevdasıyla Ankara’daki Yozgatlıları en iyi temsil eden Mesut KAYA’nın Başkanlığını yaptığı Başkentteki Yozgatlı Dernekler Federasyonu’na bağlı Büyük Nefes Köylüleri, çalışkan ve fedakar dernek yönetimleri, vefalı üyeleri ve her programlarına destek olan tüm gönüldaşlarıyla birlikte köyleri, kentleri ve hemşehrilerini heryerde yükseltip, yüceltirken bizlere de tarifi imkansız gururlar yaşatıyorlar.

Milli ve manevi değerlerine yürekten bağlı, asil ruhlu vatansever insanları ve güvenilir kişilikleriyle tanınan Büyük Nefes; Yozgat coğrafyasının en güzel köyü olarak biliniyor.

Havası, suyu, toprağı ve has karakterli cömert gönüllere sahip bu köy, yardımseverlik, misafirperverlik ve vefa gibi unutulmaya yüz tutmuş erdemlerin hepsini liyakatıyla yaşayıp, yaşatırken, candan ikramları ve güleryüzleriyle tüm kalpleri fethediyorlar.

 

Görgüsü, bilgisi, zarif üslubu ve samimi emekleriyle imrenilir hizmetler üreten Büyük Nefes Derneğinin Efsane Başkanı Şair Şakir BULUT, birbirinden seçkin ve saygın arkadaşları İsmail TÜRKMEN, İsmail LALELİ, Çelebi AZMAZ, Soner BECERİKLİ, Ahmet GÜLER, İbrahim ZARARSIZ, Arif OBA, Bayram OK, Mehmet OKAN, Mahmut OKAN, Davut DAL, Hafız BALABAN, Nizam ALTINOLUK, Oktay SEYHAN, Süleyman BALABAN, Kadın Kolları Başkanı Ayşe Temuçin YİĞİT ve Gençlik Kolları Başkanı Ömer LALELİ gibi değerlerden oluşan yönetim kurullarıyla hemşehri kimliğimize büyük itibar kazandırıyorlar.

Emekli bir öğretmen olan Hocaların Mustafa AKYOL bu köyün muhtarı. Eğitimli biri olması nedeniyle diplomasi dilini, iletişim kültürünü ve bürokratik güzergahları iyi biliyor. Tarih tutkunlarının dikkatini çeken Tavium antik kentini ve coğrafik özelliklerini gelen ziyaretçilere çok güzel anlatıyor ve Valilik imkanlarıyla etkin hizmetler sunuyor.

Bozok platosunun en hanedan, hoş sohbet ve sofrası açık insanları olarak bilinen Büyük Nefesin, Savah, Bozice, Özün Üstü, Höşürlü, Gara Ağal, Tavuk Sivrisi, Belkaya, Garaboğazın Dere, Tavşanlı Kaya, Cindillinin Bent, Gosdahların Komün Ora ve Guccü Alinin Bağlar gibi görsel güzelliklere sahip çok verimli toprakları var.

Bu köye yolu düşüpte Cinik Hacı’nın kahvesinde çay içmeyen, Teberik’den kaval dinlemeyen, Deli Sülüğün Bayram, Alibacının Mısdafa, Atoların İriza, Zabidin Borucu, Cin Seyit Kâa, Zeki Kâa, Battalların Yaşar Hoca, Ocahların Şavgı, Tembellerin Necip, Cıbırların İsmayil, Esmenin Gara Memmed, Gasımın Arif ve Boynuağrinin Sıddık gibi gönül insanlarının ekmeğini, yemeyen, hanesinde hatır hörmet görmeyen kimse yoktur. 

Çevrede herkesin ününden bahsettiği Okkanın Bekir’in gağnının gıcılaması Bicikler’den, Bacılı’dan duyulurdu. Hangi kağnı dereye çökmüş, hangi tomruh veya kütük zor bir yerden çıkarılacak, hangi ağır kaya veya taş bir yapının temeli için köye getirilecek, işte böyle durumlarda bir tek Camilenin Yusuf’un öküzler akla gelirdi

En zor gününde bile elindeki ekmeğini dostu, yareni, misafiri, komşusu veya kapısına gelenle çekinmeden paylaşabilen, vefa, sadakat ve yiğitlikleriyle saygının en hasını hakeden gönül fatihleri Kepçelerin Hamıza, Gıçgıçların Necip, Hurşudun Gara Bekir, Cildir Hacının Guccük Ali, Dangıl Memmed, Ufuların Yaşar, Kor Yusuf, Kor Şükrünün Lifat, Camilenin Yusuf, Guccük Osmanın Paşa, Tayırın Çelebi, Ocahların Kor Mısdafa, Gadirin Aslanın Gadir ve Holloların Lifat gibi gerçek değerlerin adı, her yerde adamın kralı olarak bilinir.

Hanımları da öyle. Sadece Büyük Nefesli genç kızların değil, Körpeli, Bicikler, Bacılı, Çadırardıç, Dambasan, Bişek ve Hacıosmanlı dahil çevredeki tüm köy ve kasabaların kızlarının tamamı, bilgisine, görgüsüne, hanımlığına, hatınlığına ve becerisine hayran olup örnek aldıkları Hakkının Gullü, İbişlerin Sabire, Atoların Ihbal, Gullüğün Ellazın Adife, Ötâçeli Narin, Topal Elvanın Gullü, Gerrek Hasanın Fatma, Ocahların Uzun Emine, Guccük Osmanın Gelini Üllüye, Türkün Gızı Emiş, Çil Osmanın Hanımı, Alibacıların Mahaynur, Comarın Hacının Kürt Garı ve Cellat Memmedin hanım gibi bişirdiği yenir, konuştuğu dinlenilir, becerikli ve hatırı yüksek Osmanlı hanımların hepside Büyük Nefesli. Hepside engin gönüllü, kadirşinas ve görenek sahibi kıymetler.

Yönetim Kurulu Üyeleri İsmail TÜRKMEN, İsmail LALELİ, Çelebi AZMAZ ve Soner BECERİKLİ’yle beraber epey sohbet ettik. Diyorlar ki; “Biz Koyün Onü’nden, Derepınar’dan, Garacanın Pınar’dan, Çatalın Pınar’dan, Dolamaç Pınarı’ndan ve Çolağan Arhacın Pınar’dan su içtik, At Golü’nde, Ağriyıl Dere’de çok çimdik. O yüzden bizim yüreğimizdeki Yozgat sevdası asla bitmez ve gönlümüzdeki Büyük Nefes özlemi ilelebet tükenmez.” dediler. Merkezi Tandoğan Mahallesi Vakit Sokak No:10 Sincan Ankara adresinde bulunan Büyük Nefes Köyü Dayanışma Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği, 19 Ocak Cumartesi günü muhteşem bir arabaşı şöleninde siyaset, sanat, akademik camia, basın ve sivil toplum platformlarından onlarca renkli simayı bir araya getirdi.

Coğrafik uzaklılar, bağ kopuklukları ve araya yılların girmesiyle oluşan özlemler dahilinde uzun süredir birbirini göremeyen Büyük Nefesliler, biraraya gelmenin mutluğuyla arabaşı ve çay eşliğinde unutulmaz hatıralarını anlatıp duygu sellerinde boğuldular. Gelen misafirlerinde merak ve heyecanla dinlediği sohbetlerde, Acemlerin Ali’nin cenavar gibi itlerinin geleni gideni gaptığını, malı melalı bile daladığını, adama ılgayınca herkesin felahını şaşırttığını, Kor Yusuf’un ve Nalbant Çahır’ın eşşeklerin gağnı gibi gıcılayarak anırdığını ve anırtısının tâa Dambasan’dan duyulduğundan tutun, Tembellerin Gara Ahmet’in camızlarının ününün Yozgat’ı aşıp çevre vilayetlerde bile anlatıldığını, bağ bosdan yolduklarından, yakalanıp bi gağnı zopa yediklerine kadar tatlı hatıralarından oluşan kolajlarla birbirlerinin gönülerini ferahlattılar.

Helede Gıribi’nin havludan ceviz indirdiklerini, Şuküdün Mısa’nın bağdan üzüm, Atoların bağdan gaysi, Çede’nin bahçeden hıyar, Hacömer Dede’nin bağdan armut yolduhlarını, Sallabaş Memmed’in arılıhdan bal çaldıklarını, Dallaranın Osman’ın ambarın üstüne serdiği elmaları yürüttükleri gibi tatlı hatıraları anlatırken bizde aynı keyif ve heyecanla onları dinledik.

Büyük Nefes’te her hane, hiçbir insan ayrımı yapmadan sadağcısından cinganına, deşiricisinden, valisine kadar herkese aynı itibar ve hürmeti sergileyerek ikram yapar, kimseyi aç ve açıkta bırakmazlardı. Helede Ebili Kâa, Fahret Kâa, Zeki Kâa, Kör Kâya, Irıf Kâa ve Tembellerin odaları gün boyu açık kalır, her gelene sofra serilir, saygıyla ağırlanır ve uğurlanırlardı.  

Düğünlerin okuntusunu Dere Kamilin Veysel ve Garahalilllerin Üsüyün dağıtırdı. Yaba, anadut, dirgen, sıyırgı, oklava, evraaç, geçgere, ekmek tahtası ve kağnı tekerlerini mükemmel bir ergonomiyle Topal Arif yapar, Terzi Veci Usta ise diktiği elbiselerle tüm modacıları peşinden koştururdu.

Arabaşı Gecesine renk veren bir çok siyaset, sanat, akademik camia, sivil toplum platformları ve yargı mensupları Büyük Nefes köylülerinin güleryüzlerine, candan ikramlarına, birlik-beraberlik resitallerine ve hoş sohbetlerine hayran kaldılar.  

Sohbetlere konu olan tüm köylüler erdem ve kanaatleriyle anılırken, samimi dualarla hepsinin ruhlarına Fatihalar okundu. Cıbırların Aniş’in bişirdiği madımalah cacığından, Sağar Kazimin Elif’in yaptığı  pahlavuya, Ganinin Gulendem’ın buktüğü siniden, Alibacının Meyrem’in kestiği erişteye kadar tüm güzellikler yadedildi. Köyde en güzel çokelik ve tereyağını Çiğ Bekirin Zebili’nin yaptığını, Gosdahların Elmas’ın bi ilağen hamır eşgileyip işli, bazlama, saya çöreğa yapıp tüm koyün çocuhlarına dağıttığı, Apılının Feleknaz’ın 1000 kişilik düğün yemeklerini tek başına yapabilecek kadar becerikli olduğu anlatıldı.  

Güleryüzü, çalışkanlığı, saygısı ve yenilikçi faaliyetleriyle herkes tarafından çok sevilen Büyük Nefes Köyü Derneğinin başarılı Başkanı Ünlü Şair Şakir BULUT, açılışta yaptığı konuşmada; “Ben görevde olduğum müddetçe Büyük Nefes Köylüleri ve tüm Yozgatlılar birbirlerini asla unutmayacak, sürekli yardımlaşma ve dayanışma içerisinde olacaklar” derken, “Bizim köyümüzde acılar ve sevinçler ortak yaşanır. Birimizin acısı hepimizi kahrederken, diğerimizin sevincine hep beraber ortak oluruz.” dedi.

Ayrıca her programda maddi manevi desteklerini esirgemeden, köyü ve köylülerine harcadıkları emek ve fedakarlıklarından her ortamda övgüyle bahsettiği Hacelilerin İsmail, Cıbırların Ahmet, Hakkının Güllünün İsmayil, Ahmet Hocanın Ayşe Hanım, Hıdoğon Çelebi, Dallaranın İbrahim, Apığın Sülüman, İbişlerin Bayram ve Gır Apığın Ünal gibi cömert gönüllü dostlarına bu programda da yürek dolusu teşekkürlerini gönderdi.

Gözü gönlü tok insanları var. Ankarada dürüst ticaretin sembolleşmiş abidevi şahsiyetlerinden garip gureba babası olarak bilinen Gurbağlının Hacının Soner BECERİKLİ Mandalin Marketlerin sahibi… Koy Goçürenin Sadettinin Yetiş KAPLAN mermercilikte bir numara... Gadirin Kamilin Arif OBA hırdavat sektörünün en ünlü ismi... Hakkının Gullünün İsmail ve Tilki Şükrünün Fahri DOĞRUYOL ise tartışmasız Ankaranın en ünlü terzileri…

Bu köyün bürokraside de en üst mertebelere çıkmış adalet ve fazilet erbabı kıymetleri var. İstanbul Anadolu yakası Emniyet Amiri Mustafa ŞAŞMAZ, Gölbaşı Polis Akademisi Yöneticilerinden Emniyet Amiri Erdoğan ERBAŞ, Emniyet Amiri Yaşar YOLDAŞ, Ünlü Savcı Fatih ÖCEK, Emniyet Amiri Guş İsmailin Ahmet ŞAŞMAZ, Eskişehir Polis Okulu Müdürü Hacı Osmanın Seyidin Ertuğrul YILDIRIM, Kırıkkale Zabıta Amiri Tuncay BULUT, Herkesin gönlünde güzel bir yeri olan Nalbant Çahırın oğlu, Tembellerin Gara Ahmetin Hakim Ramazan SELİM ve Emniyet Ekipler Amiri Yusuf ÖCEK hepside Büyük Nefesli.

Sincanlı hanımların yoğun ilgi gösterdiği şölende, zarafeti ve hanımefendiliği ile tüm Yozgatlılar tarafından çok sevilen Büyük Nefes Kadın Kolları Başkanı Ayşe Yiğit TEMUÇİN; “Büyük Nefesli olmak misafirperverlik, cömertlik ve asil ruhlu olmak demektir.” derken, “Köylülerimizin yüreklerindeki eşsiz vatanseverlik, rakipsiz Yozgat sevdamız ve bağrağımıza olan sonsuz tutkumuz bizlerde ve nesillerimizde hiçbir zaman yıpranmayacak ve asla azalmayacak.” Dedi.

Yönetim Kurulu üyeleri Ahmet GÜLER, Hafız BALABAN, Ömer LALELİ, İbrahim ZARARSIZ, Arif OBA, Bayram OK ve Mehmet OKAN; “Sadece bizim değil, en küçüğümüzden, en büyüğümüze tüm Büyük Nefeslilerin köyümüz, Yozgatımız ve Vatanımız için yapamayacağı hiçbir fedakarlık yoktur. Biz yüreklerimizle bağlılık yemini edip, büyüklerimizden öğrendiğimiz hürmet ve hizmetleri sergiliyoruz.” Derken herkesten büyük alkış aldılar.

Mahmut OKAN, Davut DAL, Süleyman BALABAN, Oktay SEYHAN ve Nizam ALTINOLUK; ”Hepimizin Yozgat için yapacağı mutlaka birşeyler olmalı, Dernek olarak fedakarlık isteyen özverili bir  güzergahtayız” dediler.

Büyük Nefes Köyü Derneği Başkanı ve Yönetim Kurulu, yaptıkları ortak açıklamayla; Büyük Nefes Köylülerinin mutluluğu ve Yozgatlıların mert, sözünün eri ve delikanlı olduğunun bilinmesi için yapamayacağımız hiçbir fedakarlık yoktur” dediler.

Berrak doğası, memba tadındaki suları ve cömert insanlarıyla tanınan Büyük Nefeslileri hepimiz takdir ve hayranlıkla izledik. İzzet ve ikramlarıyla şereflendik. Eğer Büyük Nefesliler bu güzide derneklerine sahip çıkıp, destek olurlarsa köyü ve kendileri için daha çok güzel işler yapacağa benziyorlar.

Varolun yürekleri yakut, coğrafyaları zümrüt, ruhları ince, onurlu ve has gönüllü Büyük Nefesliler. Varolun çalışkan, üretken, bilgili ve dürüst insanların köyü. Siz yüz akı güzellikler üretmeye devam ettikçe kazanan hep Yozgatımız olacak ve biz adınızla heryerde övünüp gururlanacağız. Cumhuriyetimize, Milli ve manevi değerlerimize ve hemşehri kimliğimize özünden samimice bağlı örnek kişilikteki vatansever çocuklarınızın, layık oldukları en yüksek makamlara gelmesini yürekten temenni ediyorum.

Bozok Yaylasının süsü, coğrafyamızın incisi, Yozgat’ımızın yüz akı, yiğit, cömert ve vefalı insanların yaşadığı bu güzel köyün omurgalı insanlarına hemşehri kimliğimize saygınlık kazandırıp, övünç ve gurur verdikleri için ahirete intikal edenlerine Allah’tan rahmet, yaşayanlarına sağlık, mutluluk ve uzun ömürler diliyorum. Mor dağları, altın rengi üzümleri, ballı meyveleri, cömert yürekleri, görgülü insanları ve karşılıksız dostluklarıyla sürekli sevgi ve güzellik üreten pırlanta kalpli Büyük Nefeslilere sonsuz muhabbetlerimle gönül dolusu teşekkürlerimi sunuyorum.

Saygılarımla…

Rıfat ÇAKIR

ailevecalisma.gov.tr

0537 587 27 80