Yöremizin Bozok adıyla anılmasından sonra, devlet kademesinde ün yapmış-nam bırakmış, üç devlet adamının adlarını yol ve caddelere vermek suretiyle yaşatmalıyız. Bunlardan;

Bozoklu Kara Mustafa Paşa

Divanlı Köyü kurulmazdan önce Kızılcin obasından yetim Mustafa’yı, Padişah Dördüncü Mehmet zamanında obaya yolu düşen bir Osmanlı paşası İstanbul’a götürüp Enderun’da okutur. Küçük Mustafa okuduktan sonra Bozoklu Kara Mustafa adıyla nam kazanır. Kaptanı Deryalığa(Deniz Kuvvetleri Komutanlığı)kadar yükselir. Saraya damat olur, köyünü ve köylüsünü unutmayıp doğduğu köyünün çevresinde bulunan yedi obayı şimdiki Divanlı Köyü’nün yerine toplayıp camiyi yaptırmak suretiyle, yörenin büro hizmetlerinin yürütüldüğü tarihi Divanlı Köyü’nü kurar.
Bu kadirşinas hemşerimizin anısına üniversite çıkışından Divanlı Köyü’ne giden caddeye Bozoklu Kara Mustafa Paşa adını vermeliyiz.

Bozoklu Akif Paşa

Bozoklu Akif Paşa, gününde İç Anadolu’nun İlahiyat Fakültesi niteliğindeki Köseyusuflu medresesini bitirip Osmanlı’nın ilk Hariciye Nazırı olur.
Nazırlığında, İstanbul’da gazetecilik görevi yapan Çörçil adındaki İngiliz gazetecinin avlanırken bir Türk çocuğunu kazaen öldürmesi üzerine tutuklanır. İngiliz hükümetinin baskısıyla tahliyesi sarayca istenildiğinde baskıyı devlet onuruna yediremeyip nazırlıktan istifa eder. Dahiliye Nazırlığı da yapmış bulunan onurlu ve şahsiyetli Bozoklu Akif Paşa’nın adının da okuduğu medreseye izhafeten, E-88 Karayolu ayrımından Köseyusuflu Köyü’ne kadar olan köy yoluna Bozoklu Akif Paşa adının verilmesinin çok isabetli olacağı kanısındayız.

Bozoklu Vecihi Paşa

Çapanoğulları’ndan sonra Bozok yöresinde sarsılan devlet otoritesinin yeniden sağlanması maksadıyla iki kez Bozok Valiliği’ne getirilen Bozoklu Vecihi Paşa’nın şahsından dolayı Ankara il merkezi Bozok’a alınıp Ankara kaymakamlıkla yönetilir. Yine Vecihi Paşa’nın şahsında Rüştiye Ankara’dan önce Yozgat’a açılır.
Şeker Pınarı’yaptırmış olan Bozoklu Vecihi Paşa’nın adını da, Agah Efendi Mahallesi’nden Şeker Pınar, Toki güzergahına bağlantılı belediyece yapımı yoğun şekilde devam eden caddeye, Bozoklu Vecihi Paşa adının verilmesi ve Şeker Pınar’ın Osmanlıca kitabelerinin Türkçesinin yazdırılıp bir köşesine asılması yerinde olur deriz.