Yozgat Bozok Üniversitesinde engellilere yönelik toplumsal farkındalığın artması ve engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştıracak yeni adımlar atılmasını amaçlayan Engelleri Kaldırma Çalıştayı düzenlendi. Çalıştayda dijital erişebilirlik, mekânda erişebilirlik, eğitimde erişebilirlik ve sağlıkta erişebilirlik temaları ele alındı.
Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Hıdır, Üniversite Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Kocakaya, Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Ferhat Karakaya, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Hıdır, engelleri aşarak Yozgat Bozok Üniversitesi ailesine katılan özel gereksinimli her bir öğrencinin toplumumuzun çeşitliliğini ve zenginliğini artırdığını dile getirdi.
Engellilerin kendine yeterli, üretken, özgür bireyler haline gelmelerini bu bağlamda toplumla bütünleşmelerini sağlayacak hizmetlerden, azami ölçüde istifade etmesine dönük çalışmaların artırılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Hıdır: “Engelleri ortadan kaldırmak, bu yönde çaba sarf etmek ve hayatı engelliler adına daha yaşanabilir kılmak, duyarlı tüm toplumların ortak sorumluluğudur. Engelli vatandaşlarımızın sosyal hayata entegre edilerek yaşam kalitelerinin yükseltilmesi medeni bir toplum olmanın göstergesidir. Spordan sanata, eğitimden çalışma hayatına kadar hemen her alanda önemli başarılara imza atan ve yüzümüzü ağartan engelli kardeşlerimizin bu azim ve özgüvenleri her türlü takdirin üzerindedir” dedi.
Üniversitede engelleri kaldırmak adına ayrıcalıklı öğrencilere yönelik destek ve fırsatlar sağlandığına dikkat çeken Prof. Dr. Hıdır, engelsiz bir eğitim ortamı oluşturulması noktasında önlemlerin ivedilikle alındığına dikkat çekti.
Hıdır, konuşmasında Yozgat Bozok Üniversitesi ailesi olarak, özel gereksinimli öğrencilere engelsiz bir eğitim ve öğretim ortamı sunmak, sosyal ve kültürel faaliyetlere daha fazla katılımlarını temin etmek amacıyla teşvik edici çalışmalar ve projeler geliştirmek için çaba sarf ettiklerini vurguladı.
YÖK verilerine göre 25 engelsiz üniversite bayrağıyla 9. sırada yer aldıklarını belirten Prof. Dr. Hıdır, gerçekleştirilen çalıştayla ekseninde ortaya konulacak fikir ve görüşler çerçevesinde sıralamada daha iyi yerlere gelmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Doç. Dr. Ferhat Karakaya ise özel gereksinimli üniversite öğrencilerinin akademik, fiziksel, psikolojik ve sosyal yaşamlarını kolaylaştırma adına birim olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgiler aktardı.
Çalıştay, grup çalışma raporlarının sunumu ve değerlendirmesi ile sona erdi.