Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından inşaat süreçlerine yönelik yapılan değerlendirmeler sonucu, "Yapı Ustaları Hakkında Yönetmelik Taslağı" hazırlanarak ilgili kurum ve kuruluşlar ile meslek örgütlerine gönderildi.

Yozgat YHT servisine zam geldi! Yozgat YHT servisine zam geldi!

Bu taslağın yürürlüğe girmesiyle birlikte, yapı müteahhitleri ve şantiye şefleri, inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi olmayan ustaları görevlendiremeyecek.

Inşaat Ilan

YENİ DÜZENLEME KAPSAMINDA NELER OLACAK?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın koordinasyonunda hazırlanan düzenlemenin, Yozgat dahil 81 ilde yapı güvenliğini artırması bekleniyor.

Yapım işlerinde çalışacak ustaların e-Devlet Kapısı üzerinden "Şantiye-M Sistemi"ne kaydolması ve kayıtlarını her 5 yılda bir yenilemesi zorunlu hale gelecek. Bu adım, nitelikli iş gücünü teşvik ederek inşaat kalitesinin yükseltilmesini amaçlıyor.

Inşaattt

"NİTELİKSİZ USTALAR YAPI KALİTESİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR"

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, yapı sağlamlığını artırmak için özellikle ağır iş kollarında çalışan ustaların belgelendirilmesinin önemine vurgu yaptı. Tellioğlu, Türkiye’nin deprem riski taşıyan bir ülke olduğunu hatırlatarak, “Bir inşaat sürecinin paydaşları var. Proje çizen mühendis, mimar, ruhsat veren belediye, işi yürüten müteahhit, çalışan usta ve malzeme sağlayıcıları, bu sürecin önemli parçalarıdır. Herkesin yeterliliklere sahip olması büyük önem taşıyor” dedi.

Niteliksiz ustaların yapı kalitesini tehdit ettiğine dikkat çeken Tellioğlu, ustaların belgelendirilmesi ile ilgili örnekler vererek, “Demirci, hurda ağırlıklı demiri uygun demir olarak satabilirken; betoncu, dozajı düşük beton kullanabilir. Bu durum, yapı güvenliğini tehlikeye atar” ifadelerini kullandı.

İş Var, Işçi Yok (2)

GÜVENLİK VE KALİTE İÇİN USTALIK BELGESİ ZORUNLULUĞU

Tellioğlu, ustalık belgesi zorunluluğunun hem iş sağlığı ve güvenliği hem de yapı kalitesi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, mevcut belgelendirme sürecinin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Ustalık belgelendirme sisteminin sadece sınav odaklı olmasının yetersiz olduğunu kaydeden Tellioğlu, “Eğitimle desteklenmeyen bir belgelendirme sürecinin yeterli iyileşme sağlamadığı görülmektedir” diye konuştu.

Yeni düzenlemenin, Türkiye'nin inşaat sektöründe nitelikli iş gücünü artırarak, yapı güvenliğini sağlamada önemli bir adım olması bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi