YOZGAT Belediyesinin, geçen yıl, ondan önceki yıl ve hatta aklımın yettiği, gözümün gördüğü günden itibaren Saat Kulesi bölgesinde sürdürdüğü düzenleme çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Bir şehrin başka yolu bulunmayınca, belediye de ister istemez bir noktaya kilitlenip kalıyor.

Yozgat'ın vitrini tarihi Çapanoğlu Büyük Cami, Meydan Yeri, Saat Kulesi, Lise Caddesi. Burada yapılan her çalışma, vurulan her kazma belediyenin ne kadar çalıştığını veya çalışmadığını gösteriyor. O yüzden de her dönem göreve gelen belediye başkanı bu bölgede bir çalışma yapıyor, sanıyoruz. Aslında öyle değil...

Her dönem bu bölgede çalışma yapılmıyor. Her yıl bu bölgede bir çalışma yapılıyor. Hiç bir şey yapılmamış olsa bile Saat Kulesi'nin zemininde oynamaya yapılıyor. Küçültülüyor, olmadı büyültülüyor. Boyanıyor, Işıklandırılıyor. Işıklar sökülüyor, başka bir çalışma yapılıyor.

Bu son olur umudundayız. Ama son olabileceğini kesinlikle düşünmüyorum. Proje günübirlik, ileriye dönük bir proje değil. Bugün yapılanın ömrü yeni bir ihtiyacın ortaya çıkmasına kadar ki süreç. Örnek vereyim; mülkiyeti özel idareye ait Büyük Sinema salonu ve devamındaki bina. Bu yıl yeniden yapılmak üzere yıkıldığı gün, şuan yapılan çalışmaların önemli bölümü yeniden yapılmak üzere sökülecektir. Neden?

Eğer elde bir proje, ileriye dönük bir planlama olsa bu olmaz. Saat Kulesi'nin çevresindeki binalardan herhangi birisi yıkıldığında ne olacak? Bunu bilen yok. Bilen almayınca da, oyalanıp duruyoruz.