YOZGAT Belediyesi, bakanlıktan aldığı mali destek ile 2011 yılında yapımına başlayıp, bir yılda tamamlayarak, 2012 yılında açılışını gerçekleştirdiği Geçici Hayvan Barınağı 20 dekarlık bir alanda kuruldu. 400 hayvanın aynı anda barınabildiği tesis o gün için modern nitelikteydi. Bugün en ilkel barınaklardan biri haline döndü.
Yapımı tamamlandığı 2012 yılından itibaren barınağa talep ve ihtiyaç artmasına karşın güncellenmediği gibi, kaderine terk edilmiş bir hava estirildi. Bir dönem barınak belediye çalışanları için sürgün yerine dönüştürüldü. Bir dönem geldi, ''Gözden ırak, gitmesen bile kimsenin haberi olmaz!'' anlayışı ile toprilli olanlar barınakta görevlendirildi. Bugünlere gelindi.
20 dekarlık alan az değil. Üstelik bulunduğu bölgenin tam karşısında ormanlık alanda mevcut. Yozgat Valiliği İl Özel İdaresi, Yozgat Belediyesi, Orman İşletmesi, Veteriner Hekimler bir araya gelip, uygun bir proje hazırlayabilir. Projede hayvanlar kendi türleri içerisinde değerlendirilip, yaşam ortamları oluşturulması gerekir. Kısırlaştırma, tedavi alanları, binaları tesis edildikten sonra hayvanların geçici olarak barınmaları sağlanırken, doğal ortama da hazırlanması gerekir. 
Kedi, köpek tedavi ve kısırlaştırma işlemi sonrasında doğal ortamı sokaklara bırakılırken, bakımları da belirli aralıklarla takip edilmelidir. Yaban hayvanlarını diğer illere göndermek yerine burada tedavi ve rehobilitesi yapıldıktan sonra o bölgede bulunan ormanlık alanda doğal ortama bırakılabilir. Bunun için birazcık samimiyet yeter.