Yozgat'a 35 atama: Göreve başladılar! Yozgat'a 35 atama: Göreve başladılar!

Tapu, "Gazi Müzesi" olarak bilinen yapının mülkiyetine dair önemli belgeler arasında yer aldı.

Arşiv görevlileri, Osmanlıca yazılı belgelerin dijitalleştirilmesi çalışmaları sırasında "Türkiye Reisi Cumhur Gazi Mustafa Kemal Paşa" adına kayıtlı, Samsun'da bulunan Gazi Müzesi'nin tapu senedini buldu. Tapu ve Kadastro 10. Bölge Müdür Vekili Yılmaz Uzun, bu senedin kurumun dijital arşiv çalışmaları sırasında keşfedildiğini belirtti. Uzun, "Bu tapu, İlkadım Tapu Müdürlüğü arşivlerinde ortaya çıktı. Haziran 1926 tarihli, ‘Türkiye Reisi Cumhur Gazi Mustafa Kemal Paşa’ adına düzenlenmiş orijinal bir tapu senedi bulduk" dedi.

Tapu1

Tapu senedinin, Atatürk'ün Samsun'a gelişinden yaklaşık 23 yıl sonra, 7 Aralık 1938 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın kız kardeşi Makbule Hanım adına devredildiği ifade edildi. Yılmaz Uzun, "Arşivde tasnif çalışmaları sırasında bu tapuya ulaştık. Tapu, 1939 yılında Samsun Belediyesi tarafından müze yapılmak üzere kamulaştırılmış ve son olarak 1997 yılında Hazine'ye devredilerek ‘Gazi Müzesi’ olarak kullanılmış" şeklinde konuştu.

Tapu

Bu buluş, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusuna ait bir tapu senedinin günümüze kadar korunarak gelmesinin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Tapu senedinin orijinal halinin Gazi Müzesi'nde sergilenmesinin daha uygun olacağını ifade eden Uzun, bu belgenin gelecek nesillere aktarılması adına Samsun Valisi Orhan Tavlı'ya teslim edildiğini belirtti.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele'yi başlatmak için 19 Mayıs 1919'da Samsun’a ayak basmasının ardından 6 gün boyunca konakladığı Kale Mahallesi Mecidiye Caddesi’ndeki Mıntıka Palas Oteli, zamanla Gazi Müzesi'ne dönüştü. Bu bina, Atatürk’ün Samsun’daki izlerini taşıyan önemli bir tarihi mekan haline geldi.

Tapu2

Gazi Müzesi'nin alt katında, Atatürk’e ait silahlar, giysiler ve dönemin fotoğrafları sergileniyor. Atatürk’ün 1919'dan Cumhuriyet’in ilanına kadar olan dönemde Samsun’daki yaşamını yansıtan görseller duvarları süslerken, müzenin girişinde bulunan seramik rölyef, Atatürk’ün Samsun’a çıkışını simgeliyor.

İkinci katta ise Atatürk’e ait kişisel eşyalar ve Atatürk ile 18 silah arkadaşının balmumu heykelleri sergileniyor. Atatürk’ün Mıntıka Palas’ta kaldığı dönemde kullandığı dinlenme, çalışma ve yatak odalarının da yer aldığı müze, her yıl yüzlerce ziyaretçiyi ağırlayarak Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş tarihine ışık tutuyor.

Kaynak: AA