Dondurulmuş sebzeler, özellikle çalışan bireyler için pratik yemek hazırlığı açısından büyük kolaylık sağlıyor. Ancak, her sebze dondurulmaya uygun değil. Son yapılan açıklamalar, dondurulmaması gereken tek sebzenin marul olduğunu ortaya koydu. İşte detaylar...
Yozgat'ta da çoğu kişi, işten sonra pratik yemekler hazırlamak için marketlerde satılan dondurulmuş ve konserve ürünleri tercih ediyor. Bezelye, havuç ve brokoli gibi sebzeler, dondurulmuş şekilde uzun süre saklanabilirken, marul, yapısal özellikleri nedeniyle dondurulamaz.
Dondurulmuş sebzeler arasında en çok tercih edilenler genellikle suyu az olan ve dayanıklı yapısı bulunan ürünlerdir. Ancak marul, içeriğindeki yüksek su oranı nedeniyle dondurulması önerilmeyen tek sebze olarak öne çıkıyor. Marulun %95’i sudan oluşur ve bu durum, donma işlemi sırasında hücre yapılarının bozulmasına neden olur. Dondurulduğunda marulun gevrek dokusu kaybolur, taze ve lezzetli halinden uzaklaşır. Dondurulmuş marul, taze marulun sağladığı kıvam ve tat özelliklerini kaybeder. Özellikle salatalarda veya yemeklerde kullanılmak üzere marul, ancak taze olarak tüketildiğinde ideal formunu korur. Buzdolabında muhafaza edilmesi, marulun uzun süre taze kalmasına yardımcı olur.
Marulun dondurulmasının, tat ve doku kaybına yol açacağı ve bu sebzenin taze olarak tüketilmesinin şart olduğu belirtildi. Tüketiciler tarafından, marul ve benzeri sebzeleri taze olarak alıp hemen kullanmaları tavsiye ediliyor.