HAYATIN akışında bazı değişiklikleri yakalamak birtakım hastalıkların hızlı tanı almasında önemlidir. Söylediklerini, imalarını bile tahmin ettiğimiz kişiler ezber bozuyorsa, olaya bir başka açıdan bakmakta  fayda vardır.

Kişilerin ani bilinç değişiklikleri, odaklanma sorunu yaşaması, hayali şeyler  görmesi, etraftaki nesneleri farklı algılaması, öfke patlamaları, çevreye ilgisinin azalması  gibi ani değişikliklerin olması bize bir mesaj olabilir. Özellikle yaşlılar başta olmak üzere;  demans, felç  veya  parkinson gibi nörolojik hastalığı olan kişilerde ve şiddetli hastalık durumunda  genç ve çocuklarda da "deliryum"  dediğimiz tablo ortaya çıkmış olabilir. 

Birkaç saat ya da birkaç gün içerisinde ortaya çıkabilen deliryum, genellikle geçici bir durumdur.

Deliryum Nedenleri 
Nelerdir?

Deliryuma neden olabilecek pek çok etken olabileceği gibi tespit edilen bir sebep olmadan da deliryum tablosu ortaya çıkabilir.

Sıklıkla metabolik bozukluklar, ilaç kullanımı, enfeksiyon hastalıkları, ameliyat, uyuşturucu madde kullanımı, travma, beyin, kalp, akciğer, karaciğer hastalıkları,  ateş yüksekliği, vücudun aşırı su kaybetmesi, elektrolit bozuklukları, aşırı uykusuzluk ve şiddetli duygusal sıkıntı gibi durumlardan bir ya da birden fazlası deliryumu tetikleyebilir. Genellikle mevcut bozukluk düzeltildikten sonra  belirtiler de ortadan kalkar.

Deliryum Komplikasyonları 
Nelerdir?

Birkaç saat gibi kısa sürebileceği gibi birkaç hafta veya birkaç aya kadar süresi değişebilir. 

Deliryum başlamadan önceki sağlık ve zihinsel duruma  göre iyileşme derecesi değişir. Ciddi ya da ölümcül hastalıkları olan kişiler deliryum tablosu yaşaması durumunda, daha önce sahip oldukları düşünme becerisi ya da işlevsellik düzeylerini geri kazanamayabilirler. Bu kişilerde genel sağlık durumunda kötüleşme, bu tablodan sonra bakım ihtiyacı oluşması hatta ölüm gerçekleşebilir. 

Alınacak Önlemler 
Nelerdir?

En başta alınacak önlem; deliryumu başlatabilecek risk faktörlerini ortadan kaldırmaktır. Kişinin var olan hastalıklarının takip ve tedavisini aksatmamak, uyku düzenini sağlamak, herhangi bir hastalığın ortaya çıkması veya varolan hastalıklarının alevlenmesi durumunda erken tanı  ve tedavi alması sağlanmalıdır.

Deliryum, kişinin ani bir kafa karışıklığı yaşadığı  zihinsel durumla ilgili ciddi bir hastalıktır. Deliryum hastaları, duvarlarda yürüyen karıncalar görmek gibi halüsinasyonlar ya da başkalarının onları sebepsiz yere götürmeye çalıştıklarına inanmak gibi durumlar yaşayabilir.

Çoğunlukla altta yatan organik bir neden olayın tetikleyicisidir. Özellikle yaşlı, demans, alzeimher, parkinson gibi nörolojik hastalıkları olan yakınlarınızda  ani  davranış değişiklikleri görülmesi  durumunda hastaneye başvurulması bu hastalık tablosunda oldukça önemlidir.