ASLINDA yazının başlığı Yozgat’ın yüz akı olacaktı ama o Türkiye’ye mal olmuş bir kişiliktir. Prof.Dr. titrinin derinliklerinde yatan insan olma, gönül adamı olmasını anlatmaya sayfalar yetmez… 

Dost arkadaş canlılığı erdemine, erdem katar. Mesleğinde ki, bilgi dünya çapındadır. Lafı uzatmadan kısa özgeçmişini okursak bir hemşehrisi olarak övünebiliriz.

***

Ankara’da doğan Taner Demirer, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden dönem üçüncüsü olarak mezun olmuş ve 1984-1986 yıllarında, 2 yıl süre ile Bilecik ili Bozüyük ilçesinde hükümet tabibi olarak mecburi hizmet yapmıştır.1987-1997 yılları arasında 10 yıl süre ile Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) mezuniyet sonrası eğitim almıştır. ABD’de bulunduğu dönem içerisinde 1987-1989 yılları arasında Illinois eyaletinin Chicago şehrinde “Chicago Medical School Cancer Research Center” da hematolojik malignite ve solid tümörlerde akım sitometrisi ve laboratuar teknikleri üzerinde çalışmıştır. Bundan sonra İç Hastalıkları ihtisasını Wisconsin eyaletinin Milwaukee şehrinde “Medical College of Wisconsin” da 1989-1992 yılları arasında yapmıştır. 1992-1997 yılları arasında Washington eyaletinin Seattle şehrinde bulunan Washington Üniversitesi’ne bağlı dünyaca ünlü ‘Fred Hutchinson Cancer Research Center’ da Tıbbi Onkoloji, Hematoloji ve Kemik İliği Transplantasyonu ihtisaslarını yapmış ve kendisine bu enstitüde klinik araştırmalarda gösterdiği başarılı performans nedeni ile “Outstanding Clinical Research” ödülü verilmiştir. Önce ECFMG (1986) ve FLEX (1990) daha sonra İç Hastalıkaları (1993) ve Tıbbi Onkoloji (1995) dallarında Amerikan Board imtihanlarını geçen Dr. DemirerAmerican Board of Internal Medicine”da diplomat olup ABD nin Wisconsin ve Washington eyaletlerinde lisanslıdır. 1996 yılında kendisine Amerikan Tabipler Birliği (American College of Physicians) tarafından “Fellow of American College of Physicians (FACP)” ünvanı verilmiştir.

1995 yılında doçent olan Dr. Demirer, 1997 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı’na öğretim üyesi olarak dönmüştür. “Multiple Myelomada Kök Hücre Mobilizasyonu” çalışması ile 1998 yılında ülkemizde hematoloji alanında verilen “ROCHE Tıp Araştırma Ödülü” nü almıştır. 2000 yılında “Tıbbi Yenilikler ve Buluşlar Kategorisi”nde “Genç İşadamları Derneği Birincilik ödülü”nü almıştır. Dr. Demirer, 2001 yılında Hollanda’da yapılan ve kısa adı EBMT (European Group for Blood and Marrow Transplantation) olan Avrupa Kemik İliği Transplantasyon Birliği’nin yıllık toplantısında 6 yıllık bir süre için Solid Tümör Grubu (Solid Tumors Working Party) başkanı seçilerek EBMT Konseyinin 12 üyesi arasına katılmış ve bu suretle İtalya’nın Ravenna şehrinde bulunan Solid Tümör Kayıt ve Analiz Merkezinin de 2001 yılının Eylül ayında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi’ne taşınmasına katkı sağlamıştır. Dr. Demirer ayrıca 2001 yılının Ekim ayında Paris’te yapılan EBMT Konsey toplantısında EBMT’yi temsil etmek üzere kısa adı FECS (Federation of European Cancer Societies) olan Avrupa Kanser Federasyonuna seçilerek bu kuruluşun 8 asil üyesinden birisi olmuştur. Dr. Demirer’in Avrupadaki 2 önemli bilimsel kuruluş olan EBMT ve FECS konsey üyelikleri, Türkiye’den ilk kez konsey üyelikleri olması nedeni ile önem arzetmektedir. Dr. Demirer, 2001-2007 yılları arasındaki başkanlığı döneminde, EBMT Solid Tümör Grubunun 22 Avrupa ülkesinde yürüttüğü 9 adet prospektif ve 17 adet retrospektif klinik çalışmanın koordinatörlüğünü başarı ile yürütmüş ve bu çalışmalara ait çok önemli makaleleri bilim dünyasına kazandırmıştır.  Bu nedenlerle, 2007 yılında Fransa’nın Lyon şehrinde yapılan yıllık toplantıda, EBMT Konseyi tarafından başarı plaketi ve sertifikası ile ödüllendirilmiştir.
 

Dr. Demirer aynı zamanda Bone Marrow Transplantation ve Journal of Hematotherapy & Stem Cell Research gibi Hematoloji ve Onkoloji alanında uluslararası düzeyde tanınmış iki derginin editorial board’unda da danışman olarak görev yapmaktadır.   Dr. Demirer, ülkemizde Sağlık Bakanlığı’na bağlı ilk kemik iliği transplant merkezini Ekim 1999’da Ankara Numune Hastanesi’nde kurmuş ve Ekim 2001 yılına kadar 2 yıllık bir süre için bu ünitenin direktörlüğünü yapmıştır. İki yıllık bir sürede çok sayıda kemik iliği ve kök hücre naklinin başarı ile gerçekleştirildiği bu ünite EBMT tarafından hem otolog hem de allojeneik nakiller için akredite edilmiştır. Dr. Demirer’e “Kemik İliği Transplantasyonu alanında Allojeneik ve Otolog Kök Hücre Mobilizasyonu ve Graftın Tutmasına Etki Eden Başlıca Faktörler” konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmalarınedeniyle, sağlık alanında 2002 yılı TÜBİTAK Bilim Ödülü verilmiştir. Dr. Demirer sağlık alanında TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü alan en genç bilim adamımızdır. Dr. Demirer’in kemik iliği ve kök hücre transplantasyonu konularında, Blood, Journal of Clinical Oncology, Cancer, British Journal of Haematology ve Bone Marrow Transplantation gibi önemlidergilerde çok sayıda yayını bulunmaktadır. Dr. Demirer ülkemizde yayınlarına en çok atıf yapılan klinik tıp bilimcilerinden birisi olup; Kasım 2005 döneminde Cumhuriyet Gazetesi Bilim ve Teknik dergisi tarafından ülkemizde sağlık alanında uluslararası yayınları ve atıfları nedeni ile en başarılı 5 bilim adamından birisi olarak seçilmiştir. Dr. Demirer’in yayınlarına Science Citation Indexe giren dergilerde ve kitaplarda Ocak 2014 tarihi itibarı ile (TÜBİTAK-ULAKBİM) 3837 atıf yapılmış olup; bunların 585 adeti kitap atıfıdır.
 

Dr. Demirer, ayrıca 2002-2003 yıllarında 57. hükümet döneminde ülkemizin ilk kez katıldığı Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı (Sixth Framework Program)'nın ulusal koordinatörlüğü görevini yürütmüştür. 20-23 Temmuz 2003 tarihlerinde 29 uncusu İstanbul’da yapılan Avrupa Kemik İliği Transplantasyon Kongresi’nin bilimsel sekreterliği ve başkanlığı görevleri de Dr. Demirer tarafından yürütülmüştür. Ayrıca Dr. Demirer 1998 ile 2003 yılları arasında Sağlık Bakanlığı bünyesinde kan ve kan ürünleri, aferez, ilaç dışı uygulamalar etik kurulu ve ilaç ruhsat komisyonlarında üye olarak aktif görevler almıştır. 2004-2007 döneminde 20 uluslararası kongrede oturum başkanı ve 25 kez davetli konuşmacı olmuştur. 2003-2005 yılları arasında Sağlık Bakanlığı bünyesinde ilk kez kurulan Ulusal Kanser Danışma Kurulu’nun başkanlığını yürütmüştür. Dr. Demirer’e kemik iliği ve kök hücre transplantasyonu alanında yaptığı bilimsel çalışmalar ve uluslararası yayınları nedeni ile 9 Kasım 2004 tarihinde “Bayındır Hastanesi Bilim Ödülü” verilmiştir. Dr. Demirer aralarında ASCO (American Society of Clinical Oncology), ASH (American Society of Hematology), ESMO (European School of Medical Oncology), EHA (European Hematology Association), EBMT (European Group for Blood and Marrow Transplantation) ve ASBMT (American Society of Blood and Marrow Transplantation)’ın da bulunduğu 15 uluslararası bilimsel kuruluş ve organizasyonun üyesi olup; ayrıca ülkemizde kısa adı ATOD olan Anadolu Tıbbi Onkoloji Derneği’nin kuruculuğunu ve 2003-2007 yılları arasında başkanlığını yapmıştır. Prof.Dr. Demirer sırası ile 2012 yılında Türkiye Bilimler Akademesi (TÜBA) Asli Üyeliğine; 2013 yılında da Avrupa Bilimler Akademesi (EASA) Asli üyeliğine kabul edilmiştir. Ekim 2014'de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Onur Ödülünü almıştır. Prof. Dr. Demirer'e ödül verilme gerekçeleri: 
 

1) Başarılarından dolayı uluslararası tıbbi kurumlarda önemli görevlere atanan Prof. Dr. Demirer'in, çok sayıda bilimsel çalışmasının bulunması. 
2) Allojeneik ve otolog kök hücre mobilizasyonuna etkili faktörlerin belirlenmesi ile ilgili yaptığı üstün nitelikli çalışmaları. 
3) Meme kanserlerinde yüksek doz kemoterapi ve otolog kök hücre naklinin etkinliğini meta-analiz ile değerlendirmek için uluslararası bir çalışma grubu oluşturması. 
4) Sağlık Bakanlığı'na bağlı ilk Kemik İliği Transplantasyon Merkezi'ni Ankara Numune Hastanesi'nde 1999'da kurması. 
5) 2002'de sağlık alanında TÜBİTAK Bilim Ödülünü alması.

***

Yolun bahtın açık olsun aziz hemşehrim.