Söz konusu düzenleme kapsamında, EYT’ye benzer haklar gündeme gelirken, çalışmaları süren yasa tasarısıyla prim eksiği olan sigortalılara borçlanma dahil çeşitli kolaylıklar sağlanması hedefleniyor. Sosyal güvenlik uzmanlarına göre, bu adım emeklilik süreçlerini daha adil ve erişilebilir kılacak.

Sgk 2

KADEMELİ YAŞ VE PRİM ŞARTLARI

Yeni sistemde emeklilik yaşı ve prim günü şartları, kişinin sigorta başlangıç tarihine göre kademeli olarak belirlenecek.

3600 gün veya 4500 gün prim ödemesi olan vatandaşlar, belirli yaş sınırları çerçevesinde emekliliğe hak kazanabilecek.

Prim gününü tamamlayamayanlar için askerlik, doğum ve staj borçlanması gibi seçenekler devreye alınacak.

Bu sayede eksik prim nedeniyle emekliliği geciken binlerce kişi için çözüm üretilmiş olacak.

Sgk 3

BAĞ-KUR’LULARA KADEMELİ GEÇİŞ

Asgari ücrete zam gelecek mi? Net açıklama geldi! Asgari ücrete zam gelecek mi? Net açıklama geldi!

1 Mayıs 2008 sonrası Bağ-Kur sigortalıları için de aşamalı bir geçiş süreci planlanıyor. Yaş ve prim şartları, kişinin sigortalılık süresine göre belirlenecek. Bu geçiş modeliyle hem prim yükü hafifletilecek hem de emeklilik planlaması daha öngörülebilir hâle getirilecek.

BORÇLANMA İMKANLARI GENİŞLİYOR

Borçlanma düzenlemeleriyle, sigortalılar eksik primlerini tamamlayarak emekli olma şansı yakalayacak.

Askerlik ve doğum borçlanmaları mevcut sistemde zaten uygulamada.

Yeni düzenlemeyle birlikte staj dönemlerinin de borçlanmaya dahil edilmesi gündemde.

Bu değişiklik, özellikle kadın sigortalılar için büyük avantajlar sağlayacak.

Sgk 4

HAK KAYIPLARINA SON, BELİRSİZLİK ORTADAN KALKIYOR

Torba yasayla yapılacak düzenlemeler, erken emeklilik bekleyen milyonlarca vatandaşın yaşadığı belirsizlikleri sona erdirmeyi amaçlıyor. Sosyal güvenlik sisteminde adaletin sağlanması hedeflenirken, hak kayıplarının da önüne geçilecek.

Kaynak: Haber Merkezi