Öncelikle medyamızdaki, yanlış yazılımlarla girelim yazımıza…
Başta (A.A.) olmak üzere (650 yıllık) yazıyor. Gazetelerin %99’u (550 yıllık) tarihi eserden bahsediyor. Ey kıymetli meslektaşlarım birazcık da olsa tarih okumadınız mı? Okumadıysanız Zeynel Bey neyin necisidir? diye araştırmak hiç mi aklınıza gelmedi?
OTLUKBELİ:
Yıl: 11 Nisan 1473. Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan, Osmanlı ordusunun Karadeniz bölgesini ele geçirmesi karşısında, Venedik ve İran’la anlaşarak, kendisine sığınmış olan Anadolu beyliklerinin yöneticilerinin de teşvikiyle Osmanlıya savaş açmıştır. Osmanlı ordusuna Fatih’in oğlu Mustafa Çelebi, Akkoyunlu ordusuna da Uzun Hasan’ın 6 oğlundan Zeynel bey komuta etmektedir. Tarih iki Türk devletinin savaşına tanıklık etmektedir. Zeynel bey başka bir savaşta yaralandığından tek gözü görmemektedir. Cesur, atılgan bir cengaverdir. Karşısındaki Mustafa Çelebi harp sanatını en iyi şekilde icra eden bir komutandır. Osmanlı ordusunun hilal taktiği bu savaşta da kendisini göstermiş, Zeynel bey bütün direnmesine rağmen şehit olmuştur. Hatta Fatih Sultan Mehmet, Uzun Hasan’ın Venediklilerle antlaşma yapmasına çok kızdığından, Zeynel beyin başını bir mızrağa geçirerek Uzun Hasan’a göndermiştir. Bu duruma çok müteessir olan Uzun Hasan oğlunun başını alarak savaş meydanını terk etmiştir. Bazı kaynaklarda, Osmanlı ordusunun 70 bin, Akkoyunlular’ın 100 bin olduğu yazılır. Zeynel beyin başı dışında gövdesinin olmadığı (İbn-i Kemal Tevarih-i Al-i Osman, Yayınlayan S.Turan, TTK, Ankara, 1957.s.356 Zeynel beyin cesedinin bulunmadığı) da belirtilmektedir.
Çoğu kaynak çelişkili demeyelim de belirsiz diyelim. Uzun Hasan’ın savaşı kaybettiği 1473 de, Hasankeyf (Hısn-ı Keyfa) hakimi oğlu Sultan Halil’dir. Zeynel Bey Türbesini de Sultan Halil’in yaptırdığı, kümbeti Pir Hüseyin isimli mimarın yaptığı çeşitli kaynaklarda geçmektedir. Biz eserin yapılışından ziyade, basınımızın tarih bilgisinin yanlışlıklarından bahsedecektik. Yanlış yazılımlardan girdik, savaştan çıktık. 
Savaşın sonu mu; Osmanlı ordusunun zaferiyle sonlanmıştır. Savaşın yılı 1473, basının birçoğunda türbenin 650 yıllık olduğu yazılmıştır. Bu durumda muhterem basınımız, bu savaşı 1367 yılına götürmektedir. Pes mi diyeyim, yoksa helal olsun mu! diyeyim? Biraz tarih okuyun diyelim de yazımızı noktalayalım…
Not: Anadolu Ajansı’nın abonelerine geçtiği metin.