YUKARIYAHYASARAY Çayıralan ilçemize bağlı şirin bir köyümüz. Eski tanımı ile İlköğretim Okulu yeni ifadeyle Yukarıyahyasaray İlk ve Ortaokulu köydeki öğrencilerimize hizmet vermeye devam ediyor.
           Okul öğretmenleri arasında bir görev taksimatı yapılmış. Cahide Akbudak genç hanım kızımıza da Kütüphane bölümü verilmiş. Okula kitap temini ve çocukların kitap okumaya Teşviki... Genç öğretmenimiz bakmış yeterli kitap ve materyal yok. Köyün imkânlarını zorlamış, bazı girişimlerde bulunmuş. Sonra sosyal medya üzerinden bizlere ulaştı. "Hemşehrilerimizden okulumuza kitap desteği bekliyoruz!" diyordu.
Onun bu çağrısını en iyi anlayanlardan birisi de ben oldum. Çünkü yıllarca bu sıkıntıyı bizler de yaşamıştık. Çocuklara kitap okutmak için her yolu denedik, her kapıyı çaldık, her çabayı gösterdik. Okul Kütüphaneleri kurduk, sınıf kitaplıkları oluşturduk. Biliyorum ki; bu çaba kutsal bir çaba, bu gayret saygıya değer bir gayrettir. Öyle ise bu tür seslere kulak vermek ve destek olmak milli ve dini bir görevimizdir.
Çocuklarımız okumalı, çocuklarımız kitap dostu olarak yetişmeli. Yavrularımızı kitaba ve bilimsel Çalışmalara yönlendirmeliyiz.  Bu vazife hepimize düşüyor. Ülkemizin gelişmesini, yarınlarımızın aydınlanmasını istiyorsak buna mecburuz. Onları kitaptan eğitimden uzak tutamayız, sokağa başı boş bırakamayız. Bu konuda hepimiz- hepimiz  duyarlı olmak zorundayız.
Cahide Akbudak hanım kızımız ne istiyor? Çocukların okuyabileceği seviyelerine uygun roman, hikaye, masal, şiir kitaplarına ihtiyacımız var diyor. Onları sınavlara hazırlamak için TEOG türü sınav kitaplarına ihtiyacımız var diyor. Tamam devlet baba sağ olsun okul kitaplarını bedava gönderiyor ama diğer tür kitaplar da çocukların zaruri ihtiyaçları. Çocuğu okumaya nasıl ısındıracağız? Hikaye ve roman masal kitaplarıyla....
Diyeceğim o ki: Yukarıyahyasaray Köyümüzün bu çağrısına ses vermek destek olmak zorundayız. Çocuklarımız okusunlar, öğretmenlerimizin ellerinde kitap olsun, okusun ve okutsunlar. Geleceğimizi aydınlatsınlar. Okulumuz ve köy muhtarımız bu  gayretin içindeler bizlere düşen bu gayrete bu çabaya bizim de omuz vermemiz. Biz de sizleri buna – kitap desteğine davet ediyoruz.
Köy Çayıralan İlçemize bağlı;  Köyde hem ilkokul hem de ortaokul faaliyet gösteriyor. Köye PTT kargo ulaşıyormuş. İster PTT ile ister bize kitapları ulaştırırsanız öğretmenlerimiz çok mutlu olacaklar. Yozgat Şairler ve Yazarlar Derneği olarak bu çağrıya duyarsız kalmayalım dedik. Elimizden gelen desteği vereceğimize söz verdik. Bu çağrının size de ulaşmasını istedik. El ve gönül birliği ile bu okulumuzu kitapla- ders materyalleri ile donatalım inşallah.
Görevli öğretmenimiz: Cahide Akbudak: Adres: Yukarıyahyasaray Köyü  Ortaokulu / Çayıralan- YOZGAT.  Tercihiniz PTT Kargosu olsun: (Özel ricamız kargo ücretleri okula bırakılmasın çünkü imkanları yok- yapılacak hayır yerine ulaşsın ) Ayrıca bize bırakılan kitapları da bu okulumuza ulaştıracağız bundan emin olabilirsiniz…
Bizim insanımız duyarlıdır, hayırda hasenatta yarışan onurlu bir milletin evlâtlarıyız Elhamdüllah! Bize göre bu tür çabalar kutsal ve takdire şayan çabalardır. Bu milletin ufkunu okuyan araştıran genç aydın nesiller aydınlatacaktır... Evet Yukarıyahyasaray 'ın sesine kulak veriyor okulumuz kütüphanesini kitaplarla donatıyoruz!... Onları geleceğe hazırlamak da öğretmenlerimize düşüyor!...