YOZGAT tarım bölgesi diyoruz, tarımımız can çekişiyor.  Yozgat’ta hayvancılık teşvik edilmeli, hayvancılığımız her geçen gün azalıyor. Üreticiler hayvan beslemekten kaçınıyorlar. Sebze - Meyve üretimi pazar ağı bulamıyor, ürün para etmiyor. Depoların kurulmasından, sulu tarıma geçilmesinden ve soğuk hava depolarının yaygınlaştırılmasından söz ediyoruz. Ancak ciddi manada üretici teşvik görmediği için başarıyı yakalayamıyoruz. Soğan ve patates bölgesinde soğan ve patatesi pahalı yiyoruz.
Bazı konularda üreticilerin teşvik edildiği ifade edebiliriz, devlet sahip çıkıyor. Ancak gördüğümüz kadarıyla en büyük sıkıntı teşviklerin amacına ulaşamamış olması. Vatandaş örnek projeleri görmek istiyor. Önüne düşük bizzat uygulamalı olarak vatandaşı yönlendirmeniz gerekir. Galiba en büyük sıkıntımız bu olsa gerek.
Köylü üretime teşvik edilmeli,Üretimde sıkıntılarımız var. Ürün pahalı, tohum  almak zor, gübre ve ilaç fiyatları el yakıyor. mazot alamıyoruz diyen köylümüze devlet sahip çıkmalı... Bunun yanı sıra üretimde köylüyü teşvik ederek ürünün pazarlanmasında, ürünlerin saklanmasında devletin yardımcı olması gerekiyor...Köylünün ürettiği malı ucuza alıp, stoklayan ve pahalı satan karaborsacılarla da mücadele edilmelidir.Nitekim bu yıl soğan, patates başta olmak üzere bazı ürünleri stokta toplayıp fahiş fiyatla satışa sunan karaborsacılar türemiş köylüyü de vatandaşı da mağdur etmişlerdir.Bunlar alın terini çalan hırsızlardır.
Yozgat bölgesi kaplıcaların yoğun olduğu bir bölgedir. Termal turizmin yanı sıra seracılığında teşvik edilmesi gerekir.  Kaplıcaların bulunduğu bölgelerde seracılık yapmak mümkündür. Sıcak sularımızdan faydalanıp seracılığı Yozgat’ta geliştirebiliriz. Aydıncık, Kümbet ovası, Kazankaya Vadisi, Çekerek Irmağı güzergâhı, Çandır Bazlambaç Kasabası çevresi, Yerköy Ovası, Sekili Ovası, Şefaatli - Yerköy arasında kalan bölge Karanı Dere vadisi seracılık için verimli uygun alanlardır. Karamağra Kaplıcalarının bulunduğu güzergâh seracılık için güzel bir mekânlardır, yani Yozgat’ta seracılığı geliştirmek ve teşvik etmek bize düşüyor.
Gelingüllü Barajında balıkçılık da geliştirile bilir. Süreyyabey Barajı, Çekerek  Irmağı, Delice Irmağı, Gelingüllü Barajı, balıkçılık için oldukça elverişli alanlardır.
Tahıl, sebze, meyve üretimi zarar eder mi? Ediyor işte, bakın bu yıl sebze üretiminde sıkıntılar yaşıyoruz, nedeni belli zamanında tedbir almadığımız için!... Yozgat’ta tarım, ziraat ve hayvancılık para kazanıla bilecek alanlardır. Ancak dokunduğumuz köylüden bin ah işitiyoruz. Zarar eden köylü niye üretim yapsın ki?
Vatandaşımız ezberini bozmuyor, hangi ekime - dikime alışmışsa onda devam ediyor. Ezberin bozulması gerekir. Bu konularda İl Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Mühendisleri görev almalıdır.  Örnek çiftlikler kurulup vatandaşa pazarlanmalı, ya da vatandaşlar birlikte örnek çiftlikler. Sera bölgeleri kurulmalı ve üreticiler teşvik edilmelidir. Vatandaşın önüne düşüp örnek projeler yapmazsanız maalesef mesafe alamıyorsunuz.  Üretici emek verir, alın teri döker, çalışır çabalar “ARACI “ kazanırsa köylü niye üretsin ki?..
Kaplıca alanlarımız  Seracılık için  oldukça müsait bölgeler dedik.  Ama biz bugüne kadar değerlendirmedik. Karanlık Dere gibi mükemmel bir vadimizi ıslah edemedik. Kazankaya Kanyonu, Çekerek Irmağı, Delice ırmağı gibi kıymetli alanlarımızı değerlendiremedik... Yerköy ve Sekili Ovasında, Kümbet Ovasında, Aydıncık bölgesinde yetiştiremeyeceğimiz sebze, meyve yok gibi.. Ama siz bu bölgede halen ilkel usullerle sulama yapmaya çalışıyorsanız, toprağın suçu ne?..Ovalarımızın, bölgemizin suçu ne? Biz de bunu anlamaya çalışıyoruz. Üretim olmadan kalkınma olmaz, köylünün malı değerlendirilmeden üretim teşvik edilemez..