ONLY kitap satış sitesi İdefix tarafından çıkarılan Türkiye'nin il il, bölge bölge okuma haritasında Yozgat insanının kitap okumadığını ve il olarak Urfa dan sonra en sondan ikinci olduğunu kamuoyu ile paylaştı. Ve Yozgatlılar' ı yalan yanlış bilgilerle kitap okumamakla suçladı. Bunu da ülke geneline sunmuş oldu. Bunu da ülke geneline sunmuş oldular.
Konunun aslı nedir? İdefix internet ortamında kredi kartı ile kitap satışı yapan internet satış merkezidir.  Bu istatistik bilgi kendi satışlarıyla ilgilidir. Siz olsanız şifrenizi vererek, ya da TC nizi girerek veya kredi kartınızı işleyerek buradan kitap satın alır mısınız? Bir kitap hastası insan olarak ben tercih etmem!.. Çünkü istediğim kitabı her kitabevinden rahatlıkla alabilirim. Kredi kartımı, şifremi bilinmedik insanlarla niye paylaşayım ki? Kart üzerinden bir sürü dolandırıcılık hadisesi yaşanıyorken...?
    Okuma endeksi sonucunda ( aslında bu sitenin kartla satışı sonucudur bu) güya Ankara Türkiye'nin en çok kitap okuyan şehri; İstanbul da ikinci şehri çıkmış? Bu nedir? Büyük Şehirlerde  dolaşmak çok zor insanlar kitabevi kitabevi dolaşamazlar, zaten buna da zamanları yoktur. Büyük Şehirlerde kredi kartıyla alış veriş yaygındır. Bir çoğu dolandırılsa da bazen mecbur kalıp alış veriş yapmak zorunda kalıyorlar. Malumunuz olduğu gibi kredi kartı ile alış veriş yapıp cep telefonu vs. isteyenlere patlıcan, salatalık gelip insanlarla alay etmiyorlar mı? 
Yani hiç bilmediğim adını bile duymadığı hatta adını telaffuz bile edemediğim: "İdefix" midir nedir satış yerinden kredi kartıyla kitap niye alayım ki? Ya da siz güvenip alır mısınız? Ülkede kitabevleri, yayınevleri mi tükendi? Sonra artık bir çok yerde kitap satış fuarları düzenleniyor oralar ne güne duruyor gider alırsınız. Kısacası bu istatistik maksatlı, suçlayıcı ve şahsi detay olup gerçeği asla yansıtmamaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı veya ciddi bi İstatistik kurumundan bu istatistik bilgiler paylaşılsaydı hay hay ona saygı duyardık. Bu bilgi şahsi bir satış evini ilgilendiren bilgidir. Beyefendiler: Yozgatlılar bizden kitap almıyor diyor, kısacası...
Biz de durum nedir? Yozgat'ta 75 629 (yetmişbeşbin altıyüz yirmi dokuz) kitabı olan ve tüm halka açık saat: 8.30 dan gece 22.00 ye kadar açık bulundurulan bir Halk Kütüphanemiz mevcut. Ayrıca köyleri de dolaşan gezici bir kütüphane aracı kitap okuyacaklar için hizmet vermeye devam ediyor! Kütüphaneden yararlanan okuyucu sayısı 51 905 ( ellibir bin dokuzyüz beş) kişidir. Kütüphaneden ödünç kitap alma kolaylığı da mevcuttur. Halk Kütüphanemizin üye sayısı 8 423 ( sekiz bin dörtyüz yirmi üç) kişi; ödünç alınan  kitap sayısı: 47 719 (Kırkyedi bin yediyüz Ondokuz) dur.. Bu Sayı Yozgat merkez için geçerlidir.
Yozgat İl Halk Kütüphanesi'ne nasıl üye olabilirsiniz? Çok kolay, kimliğinizle bir fotoğraf getirip üyeliğinizi oluşturursunuz. Ondan sonra her Onbeş günde bir okuduğunuz kitabı değiştirmek üzere götürüp yenisini alır evinizde okuyup değerlendirebilirsiniz, okuduğunuz kitabı tekrar değiştirebilirsiniz işte bu kadar kolaydır kitap okumak.  Akşam 5 mesaisinden sonra çoluk çocuğunuzu alır gelirsiniz. Sıcacık ortamda saat 22.00 ye kadar da kitap okuyabilirsiniz. Hem de Çocuğunuzu kitaba  ve kütüphaneye dost olarak yetiştirmiş olursunuz. Konu bu kadar Önemlidir.  İmkanınız var hay kitapçıya gider kitabı alır çocuklarınıza hediye edersiniz okumasını sağlarsınız bu da ne hoş olur!
Evet konu bu : yanlış bilgilerle bir şehrin insanını itham etmek karalamak doğru değildir. Biz itham ve suçlama yerine yol gösterici ve teşvik edici olmaktan yanayız. Özel kitap satış yeriymiş? Bana ne senin satış listen! Okumak mı muradım, ben o kitabı istediğim her yerde bulurum, alırım okurum. Hatta gider kütüphanelerden ücretsiz ödünç alır okurum. İlimizde oldukça geniş kitabı ile bir satış merkezi" Sahaf " hemşehrimiz var gider oradan ucuzda alırım. Gördüğüm kadarıyla hem kütüphane salonlarımız dolup dolup boşalıyor hem de bu Sahaf arkadaşımızın dükkanı... Yozgatlı okuyor: okuyan binlerce arkadaşımız var onlara da teşekkür ediyoruz. Merak eden gidip gözleriyle görür ve de bizzat şahit olabilir. Bir " Bilim ve Kitap Dostu  insan " olarak bu yanlış beyandan rahatsızlık duyduğumu ifade etmek istedim.. Olayın gerçeği budur; Yozgatlı hemşehrilerime saygıyla arz olunur.