BİR araştırmaya göre; 2017 yılında, nüfusa oranla en çok milyoner göçü veren ülke Türkiye olmuş.
Geçtiğimiz yıl 6 bin milyonerin ülkesini terk ettiği Türkiye, en fazla milyoner göçü veren 3. ülke konumuna yükselmiş. Nüfusuna oranla ise dünya birincisi olmuşuz.
Bu sıralamada ilk sırada Çin, ikincinin de Hindistan olduğunu göz önüne aldığınızda, anlatmak istediğim daha iyi anlaşılacaktır.
Peki nereye gitmiş bizim Türk milyonerler?
Avrupa Birliği ülkelerine ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne…
Aslında Yozgat’ın yıllardır kaderi olan nüfus göçüne değinecektim fakat Dünya Gazetesi’nden Kerim Ülker’in “2017’de 6 bin Türk milyoner ülkeyi terk etti” başlıklı yazısını okuyunca, öncelikle göçün başka bir boyutuna dikkat çekmek istedim.
Konunun Yozgat’la ilgisi yok.
Çünkü Yozgat’ta parayı bulup giden milyonerimiz pek yok ama ticaretini burada geliştiremediği için, lojistik imkanların yetersizliği, kalifiye eleman bulmakta zorlandığı için göç eden girişimciler olduğunu biliyorum.
Öncelikle, Yozgat’ın nüfusuna oranla en fazla göç veren illerden birisi olduğu konusunda hemfikir olduğumuzu düşünüyorum.
Öyle olmalı çünkü geçtiğimiz ay Yozgat’a gelen Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan da konuşmasında “Göç konusunda Yozgat’ın sıkıntıları var” diyerek memleketin bu en büyük sıkıntısını vurgulamıştı.
2010’da 13 bin 437, 2011’de 11 bin 670, 2012’de 98 bin 79, 2013’te 9 bin 884, 2014’te 11 bin 522, 2015’te 11 bin 871, 2016’da 4 bin 89 Yozgatlı göç etmiş.
2007’te 492 bin 127 olan il nüfusumuz, 2017’de 418 bin 650’ye düşmüş.
Yani son 10 yılda 73 bin 477 Yozgatlı göç etmiş.
Rakamlara boğulmayalım. Merak edenler Türkiye İstatistik Kurumu’nun resmi internet adresinden istedikleri veriye ulaşabilirler.
TUİK’te çok ayrıntılı veriler mevcut ama bunları sıralayıp kafa karıştırmayalım.
Velhasıl, Yozgat son 10 yılda yaklaşık bir Sorgun, beş Şefaatli ilçesi nüfusu kadar göç vermiş.
Siyasilerin de dediği gibi, artık devlet fabrika kurmuyor. Burada devletten bekleyeceğimiz şey, fabrikalar kurulması değil, teşvikler…
Evet, teşvik.
Yozgat gibi gün be gün eriyen illere özel teşvikler getirilirse kalkınmanın önü açılır.
Kayseri, Sivas, Çorum gibi kendini kurtarmış illerle aynı teşvik paketlerinde olan bir Yozgat’a hangi yatırımcı gelir?
Öte yandan, Yozgat’ın sosyal altyapısının geliştirilmesi de göçü azaltabilir.
Şöyle ki, tayin veya atamayla buraya gelen memur-işçi olarak çalışan çok sayıda insan, hafta sonlarını başka illerde geçiriyor. Sorduğunuzda da “Kazandığımızı burada harcayamıyoruz. Burada sıkılıyoruz, biz de ailemizle birlikte çevre illere gidip vakit geçiriyoruz.” türünden cevaplar alıyoruz.
Yani çoğu insan Yozgat’ta çalışıyor, dışarıya harcıyor.
Bir süre sonra bu insanlar fırsatını bulup Yozgat’tan gidiyorlar. En azından yanı başımızdaki Çorum’a tayin isteyip gidiyorlar. Hesabı buradan yapın… 
Yazımın başında milyonerlerden bahsettim.
Peki, Yozgat’ın milyonerleri yok mu?
Var tabi ki…
Milyonerlerimiz var da büyük şehirlerde yaşıyorlar. Bazılarının Yozgat’ta da yatırımları var. Onlar da Yozgat’la bağlarını koparmak istemediklerinden buradaki kapılarını kapatmıyorlar.
Yozgat’a özel bir teşvik paketi çıkarılsa ve Yozgat’a fabrika kuran, işletme açan yatırımcıya sigorta, vergi indirimlerinin önü açılsa nasıl olur?
Yeni fabrikalar açılır, Yozgat’ın da yeni milyonerleri olur.
O milyonerler Yozgat’tan gitse de fabrikaları burada kalır…
Ama öncelikle yatırımcı açısından Yozgat’a gelmenin bir avantajı olsun. Yozgat’ı tercih sebebi yapabilecek teşviklere ihtiyaç var. Bu nedenle “Yozgat’ın teşviki olsun” diyorum.
Sağlıkcakla...