YOZGAT her konuda ihmal edildiği gibi tarihi mekân olarak da ihmal edilmiştir. Çıkarılan eserlerin dağıtımı önemlidir diyoruz. Bölgeden çıkarılan eserler ise oraya buraya serpiştirilmiştir. Yozgat tarihi ve turizm değerleri itibariyle üç noktada ele alınmalıdır. Birincisi yer altı madenleri itibariyle, İkincisi kaplıcaları itibariyle, Üçüncüsü de tarihi ören yerleri itibariyle....
Biliyoruz ki, bunların ortaya çıkarılması zaman alacaktır. Turizm değerleri ve kaplıcalarının değerlendirilmesi hususunda yazılar yazıyoruz. Sarıkaya Kaplıcaları ile ilgili çalışmalarımız takdire şayandır. Büyük Nefes (Tavium)  tarihi kalıntıların yerinde bir açık hava müzesi yapılmasından söz etmiştik. Bu çalışmayı da destekliyoruz. Arkeoloji Müzesinin yapımı- projesi hızlandırılmalı diyoruz..
Kaplıcalarımız değerlendirilmeli, modern tesisler kurulmalı, yatırımcılar Yozgat’a davet edilmelidir. Tarihi mekanları gün yüzüne çıkarabilmek ve restorasyonunu yapmak için, para, ödenek, lazım ... Madenlerimizi çalıştırmamız için de yatırımcı ve sanayici lazım.... Yozgat’a kurulacak sanayi ve üretim merkezleri için de iş adamlarına- Yozgatlı zenginlerimize büyük  görevler düşüyor.
Yozgat’ın sorunu beyin gücü noktasındadır. Yozgatlı yöneticiler, siyasiler ve bürokratlar gayret ve çabalarını ortaya koymalıdır. Yozgat ve yöresinin tanıtıma, yatırıma ve pazarlanmaya ihtiyacı olduğunu ifade ediyoruz. Yozgat’ın turizme kazandırılması konusunda yeterli kaynaklara sahip olduğunu söylüyoruz. Gerisi bize- yöneticilerimize ve siyasilere kalmış bir konudur. Bu konularda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün çalışmalarını önemsiyor, destekliyor ve takdir ediyoruz.        
Galatlara başkentlik etmiş olan Tavium (Buyüknefes) Harabelerinin tanıtımı gerekli diyoruz. Tarihe tanıklık eden Kerkenez dağı İlimizin toprakları içerisinde, Roma döneminden beri kullanılan tarihi hamamlarımız halen hizmet bekliyor. Nereyi kazsanız oradan tarihi eser ve tarihi doku fışkırıyor. Yer altı çarşıları ile ilkçağ dönemine ait yerleşim alanlarıyla Yozgat nerede ise tarih kokuyor. Ama biz bugüne kadar bu tarihi dokudan yeterince istifade edebilmiş değiliz.
Yozgat Arkeoloji müzesinin yapımının gecikmiş olması önemli bir eksikliktir deriz. Kerkenez Dağında çıkarılan tarihi eserleri, Büyük Nefes bölgesinde ortaya çıkarılan tarihi kalıntıları koruma altına alınmalıdır. Bu eserler Arkeoloji Müzesinde değerlendirilmeyi sergilenmeyi bekliyor. Açık Hava Müzesinin kurulması konusunda çalışma başlatılmasını destekliyor ve önemsiyoruz..
Kazı çalışmalarının zaman alması sebebiyle Kerkenez Dağında ve Büyük Nefeste çıkarılacak tarihi eserlerin sergilenmesi de yıllarımızı alacaktır. Gönül arzu ediyor ki; tarihi eser ve tarihi ören yeri itibariyle önem arz eden Yozgat yöresi turizmde kendine düşen payını bir an önce alsın ve turizme kazndırılsın.
Sarıkaya, Karamağara- Sarykent, Boğazlıyan- Cavlak ve Yerköy Kaplıcalarının tanıtımına ağırlık verilsin! Roma döneminden beri kullanılan kaplıcalar  tarihe tanıklık ediyorlar. Sarıkaya Kaplıcalarında yapılan kazılar dikkat çekmeye başladı, tanıtım faaliyetleri de takdire şayan gelişmelerdir. Yerköy Uyuz Hamamı da kendi kaderiyle baş başa bırakılmıştır. Şifalı suları ile ünlü olan Yerköy Uyuz Hamamı bugün için kayıp şehir konumundadır. Kazı çalışmaları ve sondaj çalışmasını beklemektedir.
Yozgat Yöresinde Türk ve İslam medeniyetini yansıtan, cami, kervansaray, köprü, hamam ve bedestenler de mevcut. Tarihi konumu, yer altı – maden zenginliği ve yerüstü değerleri ile Yozgat ele alınması, gelenek – görenek ve yöresel yemekleriyle de Yozgat  değerlendirilmesi gereken bir ildir diyoruz. İlin tanıtımı ve tarihi değerlerinin gün yüzüne çıkarılması için çok daha fazla çaba gerektiğini vurgulamak isteriz… İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Sayın Metin Halıcı’nın bu konudaki çaba ve gayretlerini de takdirle karşıladığımızı ifade etmek istiyoruz..