DERNEKLER devlet yönetiminin en taban birimleridir.
Bu yüzdendir ki, yönetim kurulları temsilci kolları vardır. Başkan, Başkan Yard, Sayman, Sekreter gibi görev dağılımı sayesinde yönetim yetki ve denetim kurulları şartı aranır. Derneklerin Anayasa’sı ise tüzükleridir. Her dernek tüzüğünde belirtilen amaçlar doğrultusunda üyelerine ve kapsamı dahilinde bulunan topluluklara, canlı cansız varlıklara hizmet etmeyi amaç edinmişlerdir.
Bana şöyle bir sual soracak olsanız; “Dünyanın en zor işi nedir?.” deseniz, Yozgatlıları bir araya getirmektir derim. En kolayı ise dağıtmaktır. Yani; Yozgatlıların tek rakibi yine Yozgatlılardır.
Son günlerde özellikle sosyal medya üzerinden kısa adı DUYKON olan, “Dünya Yozgatlılar Konfederasyonu'' yönetiminin yaptığı temsilci atamalarına atıfta bulunarak bazı kişilerce alaya almaları, “Cumhurbaşkanı gibi atama yapıyorlar” demeleri ya bu işi bilmediklerinden veya konfederasyon yönetimini çekemediklerinden ya da Yozgatlıların güç haline dönüşmesinin verdiği rahatsızlıktan olsa gerek. Hayatı boyunca menfaatleri harici iki insanı bir araya getiremeyenlerin söz söyleme hakkı yoktur. Bu iş gönül işidir.
Ocak ayı başlarında yeni yönetimini belirleyen DUYKON, Ahmet YILMAZ Başkanlığında birçok ilki gerçekleştirerek Dünyadaki tüm Yozgatlıları harekete geçirerek bir heyecan yaratmış, STK yöneticiliğini bilmeyen beceremeyen zevatlar tarafından üstü kapalı olarak atamaları hafife alarak, “Sanki devlet başkanıymış gibi atama yapıyorlar” yorumlarında bulunuyorlar. Bilmiyorlar ki, Konfederasyon, Devlete dönüşmenin bir adım gerisi. ALLAH’a şükür Yozgatlıların Türkiye Cumhuriyetiyle, devleti ve milletiyle bir sorunu yok, Umarım birileri bu cümleden bir mana çıkarmazlar.
Ahmet YILMAZ, İstanbul Yozgatlılar Federasyonu Başkanı olarak birden çok ilklere imza atarak, Yozgatlıların güvenine mazhar olmuş bir kişidir. Üstlenmiş olduğu STK yöneticiliği kimliğiyle, siyaset üstü bir yönetim sergilemiş, her partiye aynı mesafede duruşu bazı Yozgatlı siyasetçilerimizin ve onların trollerinin hoşuna gitmese de en doğru olanı yapmıştır. Diğer Yozgatlı STK temsilcilerimiz gibi bir yerlere aday olmamış, hemşerilerimizi de angaje etmemişlerdir. Bu sayededir ki İstanbul’da 250 kişilik Yozgat evini kısa zamanda hayata geçirerek İstanbul’da üniversite okuyacak olan gençlerimizi evinde hissettirecek, Cemaat ve Tarikatların uşağı olmaktan kurtaracak yurdu hizmete açmışlardır. Elbette bu yurdun yapılmasından önce arsasının Yozgatlılar adına tescillenmesinde emeği geçen bir önceki yönetimin verdiği çabalar unutulmamalıdır. İstanbul Yozgatlılar Federasyonu mevcut yönetiminin başka bir hizmetleri ise, Yozgatspor’umuza maddi ve manevi desteklerde bulunması; 2019 yılı içerisinde bin 500 Forma, bin 500 atkı, 95 bin lira ayni ve nakit yardımda bulunduğu gerçeğini çoğumuz duymamışızdır.
Peygamber Efendimiz buyuruyor ki; “İnsanların hayırlısı, insanlara en faydalı olanıdır”
Kısacası DUYKON Başkanı Ahmet YILMAZ ve Yönetiminin sergilemiş olduğu faydalı işler, alışılmışın dışında gerçekleştirdikleri ilkler birilerini rahatsız etse de yüzde yüz doğrudur. Tüm dinamikleri harekete geçirerek işlevsiz kalan uzuvların yeniden canlandırılması bu dişlilerin çarklarının işler hale getirilmesinde. Her çark bir birini çevirerek zamanın gerisinde kalmaması gerekiyor.
Bana göre bu çarklardan birisi şu an eksik gözüküyor. O çark ise, derneklerin olmazsa olmazı “Kültür” meselesidir. Anadolu kültürünün tam göbeğinde yer alan Yozgat edebiyatı kültür ve sanatını tüm dünyadaki Yozgatlılara yansıtacak, layıkıyla temsil edecek bilgi birikimine sahip bir “Kültür Temsilcisi” belirlenerek büyük resim tamamlanacağı kanaatindeyim. Eğer bir isim vermek gerekir ise; Sayın Ertuğrul KAPUSUZOĞLU bu iş için biçilmiş kaptandır.
Tabiki takdir Dünya Yozgatlılar Konfederasyonu yönetiminin.
Bu iş güven meselesidir.
Bildiğimiz kadarıyla Konfederasyonun kuruluş vizyonu; tüm dünyadaki Yozgatlıları ve özellikle işadamlarını birbirleriyle irtibatlı hale getirmek, hem iş adamlarımızın hem de Yozgat’ımızın sorunlarına birlikte çözüm üretmesi amaçlanmıştır.
Yozgat’ı saracak sarmalayacak, buzunu çözecek güneş İstanbul’dan doğuyor. Yıllarca ihmal edilen, getirdiğinden çok götüren, sözde yatırım adı altında gurbetçi hemşerilerimizin sıla özlemlerini bile istismar ederek ranta dönüştürüp, kendi memleketlerine küstüren simsarlar ve siyasilerden Yozgatlıların bir beklentisi kalmamıştır.
İşadamlarımız her nereye giderse gitsin DUYKON yöneticilerini arayarak Örneğin; ben Fransa’nın bilmem ne şehrine gidiyorum, 'burada bizim irtibata geçebileceğimiz kimler var?' diyerek orada garip kalmamasını sağlamak, Konfederasyon yönetimi referansıyla birlikte girişimcilik ve yeni atılımlar gerçekleştirebileceklerdir. Avrupa’nın birçok yerinde binlerce Yozgatlı hemşerilerimiz ve işadamlarımız kendi alanlarında çığır açtıkları halde birbirileriyle organize olmadıkları için bu enerji güce gönüşememiştir. Dünya Yozgatlılar Konfederasyonu yönetimi tarafından atanan temsilciler işte buradaki pasif durumdaki potansiyelimizi ortaya çıkararak hemşerilerimizin birbirilerinden haberdar olmalarını, sorunlarını birlikte çözmelerini, ortak akıl, ortak yatırımların önünü açmalarını sağlayacaktır. Kısacası, dünyadaki tüm Yozgatlılar DUYKON çatısı altında tek yumruk haline gelerek, ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasi bir güç haline dönüşecektir. Geçmişte yaşanan Yozgat adı ile duygusal soygunların bu şekilde son bulacağı kanaatindeyim.
Kim nerede ne iş yapar? 
Bu harita Konfederasyon tarafından titizlikle çizilmeli, tek bir insanımızın bile zarara uğramaması, aldatımaların önüne geçilerek, tıpkı bankaların teminat talebi gibi, DUYKON yönetimi güvenilir kimliklere referanslık yapmalıdır.
Yozgatlı STK’lar güçlü olduğu takdirde kimse bizim insanlarımızı kandıramayacak, yalan ve hayali vaatlerle kimseleri aldatamayacaktır. Sözde değil özde birlik. Yozgat’ta faaliyet yürüten başta meslek odaları ve STKların yapması gerekeni Dünya Yozgatlılar Konfederasyonu Yönetimi gerçekleştirmiştir.
DUYKON Yönetiminin aldığı bu kararlar uygulanması halinde Yozgat’ta da büyük bir zihniyet değişimi yaşatacaktır. Yozgat’ta adı var kendi yok STK’larımız, Merhum Abbas SAYAR Ağabeyimizin söylevi “Yozgat var Yozgatlı Yok” deyimi değişmeli. 
Esnaf odaları, esnafıyla bütünleşip sorunlarına çözüm üretmeli, Ziraat Odaları, çiftçilerimizin dertleriyle hemhal olmalı, sendikacılar dernek yöneticileri vb kuruluşlar DUYKON yönetimi gibi Yozgat vilayetinin yönetiminde söz sahibi haline gelmelidir. 
Birilerinin adamı değil, YOZGAT’IN ADAMI OLMALI. 
İstanbul’dan doğan güneş Yozgat’ı da sarmalı.