Yozgat’ın mesleki eğitimde dikkat çeken başarılı okullarından Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, dün Türkiye’nin ünlü aşçılarını konuk etti. Öğrencilerin mesleki eğitimine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen programda öğrencilerle-usta aşçılar mutfakta bir araya geldi. 

Vali Yardımcısı Gökhan İkitemur, Milli Eğitim Müdürü Saim Kuş, Şube Müdürü Ömer Başol’un da katıldığı program Ankara Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Mahmut Dolmacı ve……’un eğitim semineri ile başladı. Seminerin ardından Türkiye’de çok az okulda bulunan eğitim mutfağında uygulamalı bölüme geçildi. Burada Ankara Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Mahmut Dolmacı ve başarılı aşçılar öğrencilere  tatlı, balık gibi sanat isteyen yemekleri uygulamalı olarak yaptılar. Renkli görüntülerin oluştuğu eğitime öğrenciler kadar öğretmenler de ilgi gösterdi. 
Program sonunda ortaya bir birinden lezzetli tatlı ve yemekler çıktı. Yapılan yiyeceklerden orada bulunan öğretmen ve öğrencilere de ikram edildi. 

Milli Eğitim  Müdürü Saim Kuş, program sonunda yaptığı açıklamada; “Bilindiği gibi her meslek dalında eğitim veren okullarımız ve her okulun da bir özelliği var. Mesela Fen Liseleri ve Anadolu Liseleri genellikle akademik başarıya odaklanmış okullarımız, meslek liselerinde de gönül istiyor ki her bölümde en iyisi olsunlar ve bilimsel yapsınlar mesleklerini” dedi. 
Bu çerçevede Türkiye Aşçılar Federasyonu’nun usta aşçılarını Yozgat’ta konuk ettiklerini söyleyen Kuş, uygulamalı eğitimle Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki öğrencilerin önemli kazanımlar elde ettiğini söyledi. 

Kuş, şunları söyledi: 

“Okulumuzun yiyecek ve içecek bölümünden mezun olan öğrencilerimizi istiyoruz ki gerçek anlamda profesyonelleştirmek ve yaptıkları işin en iyisini yapsınlar. Bu anlamda Türkiye’de çok ciddi bir tecrübeye sahip olan federasyonumuzla ortaklaşa bir çalışma yaptık. Bu çalışmalar içerisinde uygulama noktasında hem seminer düzenledik, seminerden sonra da anlatılanları mutfağımızda mutfağımızda yapıyoruz. Öyle zannediyorum ki bu uygulama çocuklarımızın ufkunu açacaktır. Bu bölüme olan ilgiyi artıracaktır.”

Renkli kişiliği ve mesleki kariyeri ile eğitimin dikkat çeken ismi 69 yaşındaki usta aşçı Mahmut Dolmacı ise 58 yıllık baklavacı olduğunu belirterek, Türk mutfağı ve Osmanlı mutfağı üzerine eğitimler verdiğini söyledi. 

Türkiye içi tüm okullarda gönüllü olarak eğitimler vererek mesleği gençlere öğretmeyi ve sevdirmeyi amaçladığını ifade eden Dolmacı; 

“Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı bir derneğiz. Türkiye’nin önemli ustalarını toparladık Yozgat’a geldik. Gençlere bir şeyler anlatmaya çalıştık. Mesleği sevdirmeye çalışıyoruz. Çünkü onlar biz olmaya çalışıyor, biz iyi olmak zorundayız. Elimizden geldiği kadar bildiğimizi aktarmaya çalışıyoruz. Bunu yüzde yüz değiştiremeyiz ama bu gün yüzde 40 değiştiğine inanıyorum. 
Bu da bizim için çok büyük bir başarı. Aşçılık Türkiye’de en iyi 10 mesleğin içerisinde bulunuyor. Aç kalmazlar, dünyayı gezerler, bir çok ünlüye yemek yaparlar, iyi para kazanırlar, elinin bulaşığını yalasa karnı doyar, hangi arkadaşının yanına gitse aşçıdır, tatlısıdır, çay ikram etmezler, yemek ikram ederler, bunları çocuklara anlatmaya, sevdirmeye çalışıyoruz. Ben 52 ülke gezdim. Yunanlılar baklavaya sahip çıktığında savaş veren adamım. 69 yaşındayım… Mücadelemi sürdürüyorum” diye konuştu. 

Çocukların mesleki seçiminde ailelere de tavsiyede bulunan Dolmacı, şunları söyledi:

“Aileler çocuklarına destek olsunlar. Aileler git doktor ol diyorlar, doktorla aşçı aynı parayı kazanıyor. Tamam doktorda lazım ama aşçılık da bir meslek. 
Çocuklara Yozgat’ta tatlı yaptım. Katmer, cevizli baklava yaptım. Bunları hep birlikte yiyeceğiz çünkü yenilen eğitim akılda kalır.”
Renkli eğitim programını organize eden Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Elif Tumgan ise; 
‘Bu gün bizim mutfağımızın bayramı. Bu günü biz bayram ilan ettik. Çocuklarımız Türkiye’nin, dünyanın en ünlü ustaları ile aynı mutfakta uygulamalı eğitim alıyorlar. 
Bayram havasında bir eğitim programı. Bu gün çok mutluyuz” açıklamasında bulundu. 

Editör: TE Bilişim