YOZGAT halkı oldum olası devletçi bir yapıya hakimdir. Söz konusu DEVLET olduğunda hiçbir fedakarlıktan kaçınmaz, köylüsü kentlisi elinden gelenin fazlasını devletine vermekten çekinmemiştir.
Dün Osmanlı Devleti için yapmış, bugün Türkiye Cumhuriyetinin güçlü devletler arasında yer alması için, ordusunun daha donanımlı, düşmana korku, dosta güven veren bir yapıya sahip olabilmesi için her türlü fedakarlığı yapmıştır.
Yozgat halkı 1909 yılında kurduğu, “Donanmay-ı Osmanî İane-i Millîye Cem'iyeti” aracılığıyla yıllarca süren bir kampanya başlatmış, Devletimiz tarafından Ordumuzun denizlerde yüzen kalelere ihtiyaç duyduğu o günlerde, “Muaveneti Milliye” adlı geminin ilk taksidini ödemiştir.
Alınan bu gemi, ilk görev aldığı, ÇANAKKALE DENİZ SAVAŞLARINDA İngilizlerin mağrur donanmasından, dev İngiliz zırhlısı Goliath’ın baş tarafına yaptığı isabetli atışıyla büyük bir patlama meydana getirecek, bu Dev gemi 500 kadar personeli ile birlikte birkaç dakika içerisinde daha ne olduğunu bile anlayamadan Çanakkale Boğazı'nın sularına gömülecektir.
1927 yılında Yozgat’ta Kurulan Türk Teyyare Cemiyeti aracılığıyla başlatılan kampanyada ise, o günün şartlarında bir teyyare bedeli olan, kır bin lira para toplamış ve genç Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucuları bu teyyareye, YOZGAD adını vererek milletimizin gururunu okşamıştır.
Bugün TÜRK HAVA KURUMU adı ile devam eden cemiyet, Türk Teyyare Cemiyetinin devamıdır.
TÜRK HAVA KURUMU DERİLERİ NE YAPAR…?
Devlet bütçesinden herhangi bir yardım almadan halkın verdiği kurban derisi, fitre, zekat, bağış ve diğer ticari gelirleri yine halkın kullanımına sunan tek kuruluşun Türk Hava Kurumu olduğunu biliyor muydunuz?
Türk Hava Kurumu’nun yardım toplama faaliyetlerini yasaların verdiği yetki doğrultusunda bu yıl da gönüllülük esasına göre devam etti bir gerçek.
Türk Hava Kurumu, elde edilen gelirlerin tamamını kendi faaliyetleri olan yangın söndürme uçakları ile orman yangınlarına havadan müdahale, hava ambulans uçakları ile yaralı ve organ naklinde, gençlerimize ücretsiz havacılık kursları açarak, hava yolu şirketlerine pilot yetiştirmede, Türk Hava Kurumu Üniversitesi ile hava yolu şirketlerine kalifiye eleman yetiştirme ve gençlerimize iş imkanı sağlamaktadır.
Hava Harp Okulu öğrencilerinin ilk planör eğitimlerini vermeye ve okullara kırtasiye malzemesi yardımı yapmaktadır.
Türk Hava Kurumu Havacılık ve Uzay Üniversitesinde Türkiye için uçak yapımına başlanmıştır.
Bu üniversitemizde şehit ve gazi yakınları ücretsiz başarılı öğrenciler tam burslu ve kademeli burslu olarak eğitim almaktadır.
Gezici ekipler bu yılda THK için kurban derilerinize talip olacaktır.
Nereye gittiğini bilmediğiniz kişi ve kuruluşlar yerine Kurban derilerinizi makbuz karşılığında Türk Hava Kurumuna vererek hem manen, hem de madden Türkiye Cumhuriyetinin en önemli kuruluşu olan, Türk Hava Kurumunu güçlü kılalım.