TÜRKİYE'nin ilk Şehir Hastanesi Yozgat'ta hizmete açıldı. Takvim yaprakları 16 Ocak 2017 tarihini gösterirken hasta kabulüne başlamasına karşın, resmi açılışı daha sonra gerçekleştirilen 'Şehir Hastanesi' yeni bir model olarak karşımıza çıktı. Yeni olan her oluşumda zaman içerisinde farklı, beklenmedik olumsuzlukların yaşandığı gerçeğinden hareketle, karşılaştığımız bazı sıkıntıları gündeme taşırken, bazılarını ilgililere iletip, giderilmesi noktasında bir yol izlemeyi tercih ettik. 

Süre doluyor!..

Yozgat Şehir Hastanesi'nin eksikliklerini, aksayan yönlerini gidermesi için verilen süre artık dolmaya başladı. Bir süre daha 'olur bu tip aksaklıklar, zaman içerisinde yerine oturur!' anlayışı, verilen bir yıllık sürenin dolmasıyla birlikte, 'ne oluyor?' sorularının daha yüksek sesle sorulması dönemine geçilecektir. O nedenle yaşanılan veya yaşanılabilecek aksaklıklara biran önce noktanın konulması gerekiyor. Vatandaş sağlık sorunlarının giderilmesi noktasında sabrını son demine kadar zorlamaya devam ediyor. Sağlıkta yeniden yapılanma sürecinin ardından, istenilen verimin alınamaması üzerine tekrar eskiye dönüşün yapılmasının gerektiği sıkıntıları da düşündüğümüzde, belki verilen bir yıllık süre biraz daha uzayabilir. Ama ötesinin olmayacağı da bilinmesi gerekir.

Reçete sorunu!..

Yozgat Şehir Hastanesi'ni temizlik, hizmet ve konfor gibi konular bakımından değerlendirildiğinde,  '5 yıldızlı otel' kıvamında olduğunu söyleyebilirim. Hatta bazen '10 üzerinden kaç verebilirim?' şeklinde kendi kendime sorduğum soruya, '10 bile az geliyor!' dediğim olmuştur. Hal böyle iken, sağlık sorunlarının giderilmesi noktasında aynı şeyi şu aşamada söylemek mümkün değil. Acil bir hasta gece rahatsızlanıp, hastaneye başvuruyorsa, bu hastayı veya yakınının, deyim yerinde ise 'iki ayağını bir postala sokması' için zorlamanın bir anlamı, mantığı yoktur. Verilen kaliteli hizmet, yapılan bir yanlışla görünmez hale gelir. Hasta muayene edilmiş, reçete yazılmış. Hasta yakını, hastasını hastanede bırakıp, şehrin diğer ucundaki nöbetçi eczaneye ulaşıp, reçeteyi yaptırmış. Dönüşünde hastaya uygulanacak iğne için, verilen reçete isteniyor. Talep eden de biliyor ki; reçete eczane tarafından alınıyor. Hasta ve yakını da biliyor ki; reçetenen aslı hastanede mevcut. Bu durumda bir restleşme yaşanıyor, devreye doktor giriyor, sorun çözülüyor. Verilen iğne hastaya uygulanıyor... 

Bu olmamalı!...

Yozgat Şehir Hastanesi'nde yaşanılan bu ve benzer olaylar yaşanmamalı artık. Hadi diğer normal hastalar için bazı yaptırımları normal karşılamak mümkün ama 'acil hasta' için yapılan dayatmaları normal karşılamak mükün değildir, süre sonrasında hiç olmayacaktır.