Yoğun bir çalışma temposunun ardından sandıkların açılmasıyla nefes aldık ve başladık sonuçları okumaya…
Öncelikle Yozgatlı seçmen sandıkta ne demek istedi, onu masaya yatırmak gerek.
Konuya rakamlarla girelim…
2011 genel seçimlerinde Ak Parti yüzde 66,62’lik oranla 171 bin 840, MHP ise yüzde 18,33’lük oranla 47 bin 285 oy almıştı.
Dün yapılan genel seçimlerde ise Ak Parti yüzde 58,25 oranla 140 bin 909, MHP ise yüzde 27,76 ile
67 bin 149 oy aldı.
Ak Parti’nin Yozgat il genelindeki oyu yüzde 8,3 civarında azalmış, MHP’nin oyu yaklaşık yüzde 10 kadar artmış. Özellikle il merkezinde bu fark bir hayli fazla…  Ak Parti'nin Yozgat merkezdeki oyu yaklaşık yüzde 14 düşerken, MHP'nin oyu da yaklaşık yüzde 14 artmış.
Yozgat merkez için yüzde 14 az değil.
Peki, neye tepki verdi Yozgat seçmeni?
Aday listesine mi? “Kesin vekil oldum” düşüncesine kapılan vekil adayına mı? Yoksa adayın yanında gezdirdiği, toplum nezdinde itibar görmeyen kişilere mi tepki gösterdi seçmenler?
Adayın yanındaki isimler ne alaka demeyin!
Takip edenler bilirler, geçtiğimiz günlerde Facebook hesabımdan şunu paylaşmıştım: “Milletvekili adaylarından bazıları; memlekette pek sevilmeyen, itibar görmeyen insanları ısrarla yanlarında gezdiriyorlar. Ya da bu insanlar sülük misali adaylara yapışıyorlar. Hâlbuki adayların daha dikkatli olmaları gerek. Etraflarında bu durumun farkında olanlar var ama susuyorlar. Birileri söylesin, yazıktır. Bak seçim geldi!”
Bunun üzerine gece yarısına kadar çok sayıda mesaj ve telefon aldım. Siyasetçilerden hatta vekil adaylarından bile arayanlar oldu.
Neyse konuyu çok dağıtmayayım. Biz kırk kişiyiz birbirimizi biliriz vesselam…
Bunlar ufakta olsa etkendir işte. Ne demek istediğimi anladınız sanırım.
Bir oy, bir oydur neticede!
Bunlar daha çok konuşulur, çok tartışılır.
Bu sonuçların altında bir ironi daha yatıyor!
Yozgat’ta 2011’de 317 bin 137 seçmen varmış ve bunun yüzde 82,52’si sandık başına gitmişti. Dün yapılan seçimlerdeki toplam seçmen sayımız 300 bin 197’ye düşmüş ve bunun da yüzde 81,48’i sandık başına gitmiş!
Hem seçmen sayımız düşmüş hem de seçime katılım oranı azalmış.
Yozgat sandıkta erimiş resmen.
Bu seçimin yankıları çok uzun süre devam eder, daha çok konuşulur.
* * *
İleri Gazetesi olarak seçim sürecinde vatandaşın sesi olduk. Yaşlısı - genci herkesin fikirlerini sütunlarımıza taşıdık ve seçmenin nabzını en objektif şekilde tuttuk. Kimseye ayrıcalık tanımadık. Tüm mesai arkadaşlarımla birlikte bir seçim sınavından daha alnımızın akıyla çıkmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Bu yorucu seçim sürecinde ellerinden gelen titizliği gösteren, Yozgatlı seçmenin duygu ve düşüncelerine objektif bir biçimde ayna tutan mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
Saat bir hayli geç oldu. Seçimle ilgili değerlendirmeme bir başka yazımda devam edeceğim. Genel seçim sonuçlarının memlekete hayırlı olmasını diliyorum.