YÜRÜYÜŞ yapmayı seviyorum. Genellikle akşamları, Ramazan ayında iftardan sonra, Lise, Sivas, Ankara caddelerinde yürüyüş yapıyorum. Çoğu zaman Seyfi hocamla birlikteyiz ama bazen Mustafa da bize katılır...
Hem yürüyoruz hem de Yozgat merkezinde ne oluyor bitiyor, gözlemliyoruz haliyle…
Yazılarımda da genelde gözlemlerimi paylaşıyorum.
Seçim ayındayız. Ayın 24’üne şurada ne kaldı ki...
Siyasi partiler seçim karargâhlarını açtılar. Süslenmiş araçlar siyasi müzikler eşliğinde cadde ve sokaklarda dolaşıyorlar.
Buraya kadar her şey normal…
Son yıllarda pek alışık olmadığımız bir durum var: Yozgat merkezde ağırlıklı olarak MHP’nin çalışmalarını görüyoruz.
Siyasi propaganda çalışmalarından bahsediyorum…
Her partide görev alan arkadaşlarım var. Haliyle, vekil adayları ile seçim ziyaretleri yapan arkadaşlarımdan bilgi topluyorum.
Ak Parti bünyesindeki Seçim Koordinasyon Merkezi’nin (SKM) yetersiz kaldığını, bu nedenle vekil adaylarının kendi ekipleri ile birlikte farklı programlar düzenleyerek seçim çalışmalarına devam ettiklerini öğrendim.
Önceki seçimlerden biliyorum, Ak Parti için SKM’nin önemi büyük. SKM programlar hazırlar, adaylar da bu programa göre seçim çalışmalarını yürütürler.
24 Haziran seçimleri için Ak Parti Yozgat SKM’nin yetersiz kaldığını söyleyen ben değilim, vekil adayları ile çalışan partililer… Yoksa ben, SKM’nin hazırladığı programları da, SKM’de görevli çalışanların isimlerini de bilmiyorum.
CHP’de Ali Keven ismi çok konuşulmuştu…
45 yıldır CHP çatısı altında Yozgat için mücadele verdiğini söyleyen Keven’in ayağına gelen 1. sıra vekil adaylığı fırsatını gerektiği gibi kullandığını düşünmüyorum.
Keven, propaganda çalışmaları anlamında çok geriden geliyor.
Birinin Ali Keven’in karşısına geçip, Keven için bu seçimlerin CHP’deki 45 yıllık siyasi hayatında yakaladığı en büyük fırsat olduğunu söylemesi gerekiyor…
Kim bilir, belki birileri söyler…
İYİ ve Saadet Partileri gazeteleri ziyaret ettiler, projelerini anlattılar ama il merkezinde, yani sokakta gözle görülür propaganda çalışmaları yok.
Burada tekrar açıklamakta yarar görüyorum. Yazımın başından beri kaleme aldığım tespitler, siyasi partilerin Yozgat merkeziyle ilgili çalışmalarına yöneliktir.
İş yoğunluğundan, ilçelere gidemiyorum ancak yerel gazetelerden okuduğum kadarını biliyorum.
Belki Ak Parti, CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi ilçelerde yoğun bir şekilde çalışıyorlardır. Köy köy geziyorlardır, bilemem.
Ben merkezde gördüklerimi, daha doğrusu göremediklerimi kaleme aldım.
ACELEYE GELMİŞ GİBİ…
Siyasi Partiler, 24 Haziran genel seçimleri için kurumsal çalışmalar hazırladılar. Bu çalışmalar adaylar tarafından sosyal medyada, basılı evraklarda ve ilan tahtalarında kullanılıyor.
Burada dikkatimi çeken birkaç hususu paylaşmak istiyorum.
Ak Parti’nin 24 Haziran seçimleri için hazırladığı kurumsallardaki renkler İYİ Parti’nin ana renklerine çok yakın. Ak Partili adayın el ilanını eline alan vatandaş öncelikle adayın İYİ Partili olduğu izlenimine kapılıyor çünkü renklerde bu çağrışım var.
Ak Partili bir vekil adayı, dağıttıkları broşürü eline alan vatandaşın İYİ Partinin adayı mısınız sorusunu yönelttiğini söyledi.
MHP’nin kurumsal çalışmaları Ak Parti kadar değişken olmuyor. Görsellerde genelde kırmızı renk hâkim olduğundan dolayı, MHP’de seçimden seçime görsel anlamda çok büyük değişimler olmuyor.
MHP daha çok sloganlar üzerinden seçim çalışmaları yürüten bir siyasi parti.
Önceki seçimlerde akılda kalan, seçmen tarafından beğenilen sloganlar bulmuştu MHP…
24 Haziran seçimleri için kullanılan ana slogan “Cumhur İttifakı Millet Aklı.”
MHP’nin en büyük rakibi olan İYİ Parti’nin de içinde yer aldığı ittifakın adı “Millet” iken, MHP’nin seçim ana sloganında “Millet Aklı” vurgusu yapılması ilginç olmamış mı?
“Cumhur İttifakı Millet Aklı” sloganı Millet İttifakına bir gönderme olmuş diyeceğim ama pek öyle de anlaşılmıyor doğrusu.
Velhasılıkelam…
24 Haziran genel seçimleri için Ak Parti’nin belirlediği kurumsal çalışmalar ve renkleri diğer siyasi partilerle karıştırılmayacak kadar farklı olabilirdi.
MHP’nin seçim sloganı ise daha akılda kalıcı ve etkili olabilirdi…