Ramazan Bayramı arifesinde koalisyon hesaplarını kaleme almıştım. Şimdi yine bir bayram arifesinde, 1 Kasım’da yapılacak genel seçimleri konuşuyoruz.
Malumunuz, aday listeleri YSK’ya verildi. Artık siyasi kulislerde partiler değil adaylar konuşuluyor.
Özellikle, Lütfullah Kayalar’ın Yozgat’tan bağımsız aday olması değerlendiriliyor. Kayalar ismini daha önce de kaleme almıştım ama kamuoyunu yoklayan Kayalar’ın adaylığı net değildi.
Bayram sonrası daha uzun değerlendirmeler yaparız ama şimdilik Ak Parti, MHP ve CHP’nin listelerine kısa kısa değinelim.
Ak Parti’de 7 Haziran listesi bir sıra kaydırılarak, beklenildiği üzerine liste başına Bekir Bozdağ yazıldı. Özellikle Ak Partili gençlerin umutla beklediği İskender Minar ismi liste dışı bırakıldı. Merkez adayı Avukat Yusuf Başer ise Minar’dan boşalan dördüncü sırada yer aldı.
Daha önceki üç dönemde Akdağmadeni bölgesinden Ak Parti vekil listelerinde yer alan Bekir Bozdağ’ın, bu kez merkez adayı olarak kamuoyuna duyurulması, 1 Kasım listesinin başka bir sürprizi oldu.
Bu durumun parti tabanı ve Yozgatlı seçmenler tarafından nasıl değerlendirileceğini ilerleyen zamanda göreceğiz. 
Yine MHP’de beklenildiği üzere liste başı genel başkan yardımcısı Sadir Durmaz oldu. İkinci sırada Eczacı Mehmet Ali Çakır, 7 Haziran seçimlerindeki yerini korudu. 7 Haziran’da üç ve dördüncü sırada bulunan Seyit Yücel ve Yusuf Mertoğlu yerine Yunus Yılmaz ve Orhan Yüksel listede yer aldılar.
Yozgat’ta liste bazında en köklü değişim CHP’de yaşandı. 7 Haziran’da ön seçimle belirlenen isimler bu kez genel merkez müdahalesiyle değiştirildi ve CHP eski il başkanı Onur Kaytan liste başı yapıldı.
Ak Parti ve MHP’de 7 Haziran’da aday gösterilen toplam sekiz isimden sadece üçü değişirken CHP’de dört ismin tamamının değişmesi gerçek anlamda sürpriz oldu diyebilirim.
Gözlemlediğim kadarıyla sosyal medyanın etkisiyle, gün be gün daha da bilinçlenen seçmen, partilerin yanı sıra adayların isimlerini de süzgeçten geçiriyor.
Hangi aday, geçmişte Yozgat için ne yaptı veya 1 Kasım’da vekil olarak meclise gönderildiği vakit hangi isim ne kadar etkili olur, Yozgat için kim daha çok çalışır gibi sorgulamalara şahit oluyorum.
Bence beklenenin aksine 1 Kasım çok faklı bir seçim olacak, buna inanıyorum.
İşte bu yüzden “Yozgat bu seçimlerde çok şeye gebe” diyorum.
Tüm sevdiklerinizle birlikte, kazasız belasız, mutlu bir Kurban Bayramı diliyorum.
Hayırlı bayramlar…