YOZGAT, sadece şehirlerarası, iller arası, ilçe bağlantı yolları açısından değil, şehiriçi yolları bakımından da fakir, yetersiz.. 'Uzun ince' diye başlayıp, 'kıvrım, kıvrım, uzuyap giden' yollarımız yok, olmadı da.. Çıkmaz sokaklar gibi, caddeler.. Gidiyorsun.. En fazla 3 kilometre bilemedin 10 kilometre.. Ötesi yok.. Şehiriçi yollarda düzenlemeler yapıldı. Birden fazlası daraltıldı, bölünmüş ol haline getirildi.. Rahmetli Cumhurbaşkanlarımızdan Süleyman Demirel'in dediği gibi, 'Mevcut olanların orta yerinden bir çizik atıldı' size oldu birer bölünmüş yol.. Kısa vadeli çözümden öteye gider mi?..

Alternatif fazla yok!...

Yozgat'ın önünde fazla bir alternatifi yok. En azından şu aşamada iki-üç alternatif görünüyor.. Kısa vadede yeni yollar, daha doğrusu çıkmaz sokaklarda çalışmalar yapılarak, ulaşıma açılması konusunda projeler hazırlandı. Çalışmalara başlanıldı. Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan'ın verdiği bilgiye göre, sebze halindeki çalışmaların tamamlanması halinde tarihi Çapanoğlu Büyük Cami önündeki yol hal içerisinden geçirilip, Hükümet Konağı caddesine bağlanacak. Çok katlı otopark tamamlandığında ise, park içerisinden geçirilip, Valilik Konağı arka kısmından, Kent Park kavşağına bağlanacak. Bu çalışmalar öncesinde yenilerine yönelik çalışmalar yapılmayşa başlandı. Hastane Bulvarından sonra Yimpaş AVM arka kısmındaki yol çalışması başlatıldı. Bu arada Yurt Caddesi Spor Vadisi kesimine bağlandı. Bir adım daha atılabilir. Şehri ortadan bölen Uluslararası E-88 Karayolu'na paralel yollar Nohutlu eteklerinden yürütülürken, Çamlık bölgesi tarafında şu aşamada planlama yok. Atatürk Yolu ile Bahçeşehir Mahallesibirbirine bağlanabilir. Atatürk Yolu, eski Halk Eğitim Merkezi binası önünden, Bozok Stadı, Fatih Mahallesi'nden eski Bira Fabrikası arka kısmındaki dere üzerine yaplacak köprü ile yapılacak bağlantı, daha doğrusu alternatif yol trafiği rahatlatabilir düşüncesindeyim.

Alternatif fazla yok!...

Uzun vadede ise şehrin daha geniş bir alana yayılarak, merkezin alternatifli hale getirilmesiyle birlikte çevre yolunun devreye sokulmasıdır. Yozgat Belediyesi, şehir merkezinde oluşan alternatifsiz yaşam alanını farklı bölgelere yayma gayretinde. Bozok Üniversitesi Hastanesi'nin arka kısmında ve Eskipazar Mahallesi'inde yürütülen çalımalar, merkezdeki yoğunluğu ortadan kadıracaktır. Şehir Hastanesi kesiminde oluşturulan yaşam alanı yoğunluğun bir bölümü aldı. Altyapının tamamlanmaması nedeniyle bu bölgede yoğunluk yaşanıyor. Çalışmalar bittiğinde şehir merkezinin yükünü önemli ölçüde hafifletecektir. Sarıhacılı bölgesindeki çalışmalar uzun vadede yük almaya başlayacak. Şu aşamada Eskipazar bölgesi yükü hafifletecektir. Diğer taraftan çevre yolunun yapılmasıyla birlikte şehir merkezindeki trafik yoğunluğu ile birlikte diğer yoğunlukta dağılmış olacak, rahat bir nefes alınmaya başlanılacak...