YILMAZ Göksoy Hocama rahmet diliyerek başlamak istiyorum. Yılmaz Göksoy adını bilmeyen yoktur sanırım. Özellikle eğitim camiasında Hocamızın adı bir efsanedir. Eğitimciliğinin yanı sıra o bir yazar, o bir araştırmacı öğretmendir. Türk halk Kültür'ünü araştıran, edebiyatımızın ender araştırmacılarındandır.

Bir dönem ona " AYAKLI Kütüphane" ismi takılmış, Yozgat kültürü denildi mi onun adı ön plana çıkmıştı. Yozgat Bölgesi ile ilgili araştırmaları olan yazan çizen fikir üreten düşünce Adam'ı idi. Bir çok konuda onun görüşünü sorar, araştırmalarımızda bize kaynaklık ederdi. Yılmaz Göksoy Yozgat Kültür'ünde bir otorite, bir kaynak ve bir tercih konusu idi...

Şair yazar ve halk kültürü araştırmalarımda onun adına Sıkça rastlamıştım. Köylerde yaptığımız araştırmalarda Köylüler Yılmaz Hocamın geldiğini bu konuyu araştırdığını söylerlerdi. Yörenin tarihi, kültürel değerleri ve örf adetleriyle ilgili araştırmalarımızda da onun adına Sıkça rastlardık. Yöremizle ilgili tüm araştırmalarda onun görev aldığını araştırmacı heyetin içinde bulunduğunu biliyoruz.

Bir kaç konu ile ilgili bilgileri paylaştım.Sürmeli Türkülerini sordum görüşlerinden istifade ettim. Atatürk'ün Yozgat'a gelişini anlatır Atatürk'e olan hayranlığını dile getirirdi. Atatürk ve Yozgat Kitabı'nı bir kaç defa yeniledi ve yayınlattı.Gazete köşe yazılarında örnek aldığımız güzel konulara değinirdi. Teklif ve Önerileri dikkate alınız herkes Tarafından saygı duyulurdu.

Bir çok yönetici arkadaşımızın Yılmaz Göksoy adına Aşina olduklarını biliyoruz, siyasetçilerimiz de biliyorlar. Eğitim camiası onu zaten çok iyi biliyor ve herkes saygı duyuyor. O taklit edilen değil örnek ALINAN bir eğitimciydi. Öğretmenliğimden dolayı da onu yakınen biliyorum, okuyan, araştıran boş zamanlarını en iyi değerlendiren konuşunca fikirleri dinlenen saygı duyulan bir eğitimciydi.

Araştırmaları gün yüzüne çıkarılmalı, kitaplaşmalı. Adı yaşatılmalı, bir yere, bir okula ya da bir eğitim kurumumuza adı verilmeli ve Yılmaz Göksoy unutturulmamalı. Bunu Israrla Gündeme taşımak istiyorum. Bu ona vefa borcumuzu ödeme hakkıdır diye düşünüyorum. Sizce de bunu hak etmedi mi dersiniz? Çok şey istemiyoruz adı yaşasın gelecek nesillerimiz onu örnek alsın istiyoruz.

Okuma da örnek, araştırmada örnek, zamanı iyi kullanmada örnek, eğitimde güzel bir örnek, güzel ahlakta örnek, saygıda, efendilikte örnek, ciddiyet ve latife de iyi bir örnekti! Yozgatlı Saygın bir beyefendiyi kaybetti; araştırmacımızı, derlemecimizi, kaynağımızı ve son dönem Kültür'ün temsilcisini kaybettik. Adı yaşasın yaşatılsın diyoruz.

Bu, onun Vefatı ile ilgili üçüncü yazımız. İnşallah adının yaşatıldığını duyacağız, yöneticilerimizin duyarlılığına Şahit olacağız ve o sonuca da alkış tutacağız!..  Özellikle bir okulumuza bir eğitim kurumumuza adı verilirse çok yerinde olacaktır.

(Not: Kan bağım yok ama: Yılmaz Göksoy benim abimdir, arkadaşımdır,  kardeşimdir; Hocamdır, kaynak- örnek aldığım insandır).