Yaz  ayları ile artan hava sıcaklıkları beraberinde birçok sağlık sorununu da getiriyor.Özellikle yüksek tansiyon,kalp yetmezliği,koroner kalp hastalıkları,ishal gibi hastalıklarda ve besin kaynaklı zehirlenmelerde artış görülmektedir.Yaz sıcaklığından en çok etkilenenler çocuklar,bebekler,yaşlılar,gebeler ve kronik hastalığı olanlardır.Yaz aylarında bu sağlık sorunlarını önlemek veya etkilerini en aza indirebilmek için işte size beş altın kural:

         1-SIVI TÜKETİN:Terlemenin fazla olmasına bağlı olarak artan sıvı ve mineral ihtiyacımızı karşılamak için,su ve sıvı gıdaları bolca tüketmelisiniz.Gün içinde 12-14 bardak su içmekte fayda var.Suyu isterseniz soğuk isterseniz ılık tercih edebilirsiniz.Ayrıca kaybolan mineralleri yerine koyabilmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek adına ayran,süt,kefir,sade maden suyu,limonata,taze sıkılmış şekersiz meyve suyu gibi içeceklerden 2-3 bardak tüketebilirsiniz.

        2-KAHVALTI YAPIN,ARA ÖĞÜNLÜ BESLENİN:Kahvaltı günün en önemli öğünüdür.Erken uyanıp erken saatlerde yapacağınız bir kahvaltı hem metabolik hızınızı artıracaktır hem de gün içindeki iştah kontrolünüzü sağlayacak kontrolsüz beslenmenizi önleyecektir.Kahvaltıda az yağlı peynirler,ceviz,zeytin,taze sebzeler,süt,meyve suyu tercih edebilirsiniz.Gündüzlerin uzun olmasına bağlı olarak gün içindeki açlık ataklarınızı önlemek ve bir sonraki öğünde az beslenmenizi sağlamak amacıyla ara öğün mutlaka yapın.

        3-BOLCA MEYVE VE SEBZE TÜKETİN:Vücut direncinizi artırmak ve ter yoluyla kaybettiğiniz mineralleri yerine koyabilmek için günde 5-6 porsiyon meyve ve sebze tüketin.Sebze ve meyveler içerdikleri vitamin,mineral,antioksidanlar sebebiyle beslenmemizde en çok yer vermemiz gereken gruptur.Ayrıca lif içerikleri sebebiyle şekeri dengelerler ve sindirime iyi gelirler.Meyvelerinizi ara öğünlerinizde tüketebilir veya meyve suyu şekliyle tercih edebilirsiniz.Her öğününüzde mutlaka salata bulundurun.

         4-YAĞLI VE ŞEKERLİ YİYECEKLERDEN UZAK DURUN:Kan şekerini hızlı yükselten hızla düşüren saf şeker içeren besinler yerine tam buğday ekmekleri,tam buğdaylı ürünler,bulgur,sütlü tatlılar,meyve tatlıları,dondurma,meyve tercih edilebilir.Yağlı besinlerin,kızartmaların ve kavurmaların yerine haşlama,ızgara,kendi suyuna veya az suda pişirme yöntemleri tercih edilebilir.Bir kilo sebze pişirirken 2 yemek kaşığı kadar yağ kullanın.

          5-BESİN ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT:Besin zehirlenmeleri genellikle hafif seyirli hastalıklar olmasına karşın zehirlenen kişiyle ve zehirlenmeye neden olan besinlere de bağlı olarak ağır tablolar da görülebilmekte.Yaz aylarında özellikle açıkta satılan yiyeceklerden uzak durulmalı.Et,yumurta,tavuk,süt,balık gibi potansiyel zehirleme riski yüksek olan besinler açıkta bekletilmemeli.Özellikle rota virüsüne bağlı olarak bebeklerde ve çocuklarda görülen ishal vakalarını önlemek için el temizliğine ve besin hijyenine daha çok dikkat edilmeli.Sebze ve meyveler tüketilmeden önce bol su ile güzelce yıkanmalı.