BUGÜN bizi birbirimize bağlayan en önemli bağlarımız vatan ve din bağımızdır. Bu iki konuda duyarsız olmamalıyız. Aksi takdirde geleceğimiz tehlikeye girer. Müslümanlar bir binanın tuğlaları gibi olmalıdırlar ve birbirlerinin eksikliklerini gidermelidirler. Milletimizin birlik ve beraberliğinden dolayı vatanımız yükselir, devletimiz kuvvet bulur. Vatan, millet ve din aleyhtarı olan bozgunculara, millî birliğimizi yıkıcı davranışlarda bulunan fesatçılara yüz vermemeli, böylelerini gerektiğinde ilgili makamlara bildirmelidir.    
Türk milleti dinine, diyanetine, bayrağına, ırz ve namusuna bağlı bir millettir. Bu kutsal değerlerini ayakta tutmak ve Ezan-ı Muhammedî’nin sesini daima yüce tutmak için zaferden zafere koşmuştur. Malazgirt'te, Çanakkale'de, Sakarya'da, İstanbul'un fethinde ve daha nice yerlerde kanlarını canlarını vermişler, şahadet şerbetini içmişlerdir. Bizler de onların, böyle bir ecdadın torunlarıyız. İnanıyoruz ki, bir fani için erişilebilecek rütbelerin en yücesi şehitliktir. 
Bir milleti millet yapan değerlerin başında manevi değerler gelir. Her milletin kutsal saydığı ve uğrunda savaştığı değerler vardır. Bir milletin öz dayanakları olan manevi değerleri kısaca şöyle ifade edebiliriz: Din, dil, millet, özgürlük bağımsızlık; ahlak gelenek ve göreneklerdir. Ayrıca bayrak vatan sevgisi gazilik ve şehitlik ezanlar mevlitler askerlik gibi anlayış ve duygular da manevi değerlerimizdendir.
Türkiye bizim vatanımızdır. Bütün Türkler büyük bir aile Türkiye ise o ailenin çok büyük bir evi gibidir. Millet varlığını ancak bir vatan üzerinde sürdürebilir. Dolayısıyla aynı vatanın ve aynı milletin çocukları olarak birbirimizi tanımalı sevmeli ve korumalıyız. Diğer taraftan atalarımızın binlerce yıldır bıraktığı camiler hanlar hamamlar kervansaraylar okullar külliyeler köprüler çeşmeler saraylar kışlalar kütüphaneler kapalı çarşılar ve çeşitli sanat eserleri. Bu eserler milletimizin ortak değerleridir. Bu eserlere hepimiz gönül vermeli onları gözümüz gibi korumalıyız. Vatanımızın kıymetini bilmeli onu canımız gibi korumalıyız.
Milletimizin vatan ve millet sevgisine koca bir tarih tanıktır. Bu sevgi İslam’dan önce de vardır. İslam’dan sonra ise daha da güçlenmiştir. Vatan sevgisini dinimiz de övmüş ve teşvik etmiştir. Bundan dolayı ''Vatan sevgisi imandandır'' anlayışı gelişmiştir. Vatan sevgisi milli benlik gibi konulara büyük önder Atatürk de dikkat çekerek şöyle demiştir: ''... Özellikle bizim milletimiz milli anlayışa sırt çevirmenin çok acı cezalarını görmüştür. Dünyanın bize saygı göstermesini istiyorsak önce biz kendi benliğimize ve milletimize bu saygıyı hissen fikren fiilen bütün tutum ve davranışlarımızla gösterelim. Bilelim ki milli benliğini bulamayan milletler başka milletlerin avıdır.''
Biz, tarih içinde zor günlerde kenetlenmesini bilen bir milletiz. Huzur ve güven içinde yaşayabilmemiz için daima güçlü olmak zorundayız. Güçlü olmanın önemli bir şartı, milletçe yekvücut olmak, birlik ve beraberlik içinde bulunmaktır.
Milyonlarca Müslümanı birbirine kenetleyip tek vücut ve parçalanmaz bir millet hâline getiren harç  İslâm kardeşliğidir. Vatan canımız pahasına  korumasından vazgeçemeyeceğimiz tek anayurdumuzdur. Canlar vatana  kurban olsun;  Yeter ki: Vatan sağ olsun!..Cumanız da mübarek olsun.