YOZGAT, az riskli illeri temsil eden sarıdan, çok riskli illeri temsil eden kırmızıya nasıl geçiş yaptı? Bu sorunun yanıtını tahmin etmek için müneccim olmaya gerek yok. Bir taraftan ''Aman ha maske, mesafe ve hijyene dikkat edin!'' uyarılarında bulunduk. İlk ihlali, yine uyarıda bulunanlar yaptı. Maske ve mesafe konusuna dikkat etmeksizin toplantılar yapıldı. Bunlar sosyal medya hesaplarından paylaşıldı. ''Biz uymuyoruz, siz de uyman(!)'' mesajı verircesine hareket edildi. 

Birilerini suçlamaya gerek yok. Bu konuda hepimiz suçluyuz. ''Bana bir şey olmaz!'' anlayışı ile hareket ediyoruz. ''Korkma bende bir şey yok!'' diyerek, birbirimizle sımsıkı sarılıyoruz. Yozgat'ta var mı? bilemiyorum, denk gelmedim ama başkalarının HES Kodunu kullanarak, sokakta elini kolunu sallayarak gezen, AVM'lere girip çıkanların olduğu yönünde televizyonlar görüntülü haberler yaptılar, uyardılar.

Yozgat olarak hep birlikte bir karara varmak durumundayız. 'Covit19 belasından kurtulmak istiyor muyuz? Yoksa istemiyor muyuz?' bunu netleştirmediğimiz süre içerisinde attığımız ve atacağımız adımlarda çelişkileri birbiri ardına yaşarız. Eğer kararımız, 'Biz bu illetten kurtulacağız!' yönünde ise işte o zaman öncelikle bireysel tedbirlerimizi alıp, bunu kendi yaşam alanımız içerisinde uygulamaya koyacağız. Yakınlarımızın da aynı şekilde tedbirli davranmalarına destek olacağız. Onların da maske, mesafe, hijyen konularında önlem almalarını sağlayacağız. Başka çaremiz yok, bilesiniz.

Daha sonra da bir taraftan bizleri uyarıp, diğer taraftan da sosyal mesafe kurallarını ihlal edip, toplantılar yapanları, bunları da sosyal medya hesaplarından paylaşanları uyaracağız. En azından bu kişilerle olan irtibatımızı mesafeli hale getireceğiz. Onlardan kendimizi koruyacağız. Başka yolu yok.

Şahsen öyle yapıyorum. Sosyal medya hesaplarından yaptıkları toplantıları paylaşanların yayınladıkları fotoğrafları inceliyorum. Tanıdıklarım var mı? bakıyorum. Varsa, bu isimlerden en az 15 gün uzak durmaya çalışıyorum. Gerekirse uzaklaştırıyorum. 

Cenazelerimiz, hastalarımız, düğünlerimiz oluyor.  Katılmamaya özen gösteriyorum. Vefatlar hepimizi üzüyor. Vefatların yaşanmamasını istiyoruz. O halde bunu eyleme dökmeliyiz.