Ne düşünüyorum biliyormusunuz. Elinde yetki olacak, şu Uzunlu Belediye Başkanını ordan alacaksın, Ankara Büyükşehir Belediyesinin başına koyacaksın. Kısıtlı imkanlarla mucizeler yaratan bu güzel insanın, devasa bütçeyle ne inanılmaz harikalar yaratacağı aleni.
Şaşkınlıktan nasıl anlatırım bilemiyorum ama siz hiç Uzunlu’yu gördünüzmü? Uzunlu ne il, ne ilçe. Ama şehir donatısına bakıyorsunuz, kültür parkı, eğitim kurumları, dekoratif kent estetiği, heykeller, figüratif karekterler, spor kompleksleri, rekreasyon alanları, etnoğrafik dokularla süslü tarih merkezleri, her zaman berrak su ile dolu yüzme havuzu, içinde deniz bisikletlerinin olduğu park göleti, saat kulesi, temiz ve bakımlı caddeler, sokaklar.
Yozgat’ta bir Kasaba işte. Bütçesi ne olabilir ki. İyi niyetli, çalışkan ve üretken bir Başkanı, aynı dürüstlükte ve samimiyette hareket eden birde ekibi var. Bakın daha neler yapıyorlar sayayım.
Sentetik çimli futbol sahası, tarih parkı, kapalı devre sulama sistemi, cenaze hizmetleri, futbol turnuvası, çocuk oyun alanları, çevre düzenleme, cenaze nakil aracı, parke yol, sıcak su termalleri ile ilgili oran projeleri, taziye evi, yeni park çalışmaları, mobese sistemi, Ulubatlı Hasan Anıtı, ilaçlama araçları, ağaçlandırma, belediye garajı, kültür merkezi yenileme çalışmaları, köprü genişletme, meydan seyir terasları, çeşmeler, dere ıslah çalışmaları, hizmet binaları bakım onarımları, zengin sosyal faaliyetler, halı saha, otobüs durakları, istinat duvarı, kaldırımlara parke döşeme, bilgi panosu, ışıklandırma, kültür parkı yenileme, hibe araç alımı, kasaba meydanına direkli Türk Bayrakları, cami bahçeleri düzenleme, tramplen, asfaltlama, kilit parke, çöp arabası, konteyner, canlı yayın, deniz bisikleti, mezarlık düzenleme, futbol sahası tribünü, dış mekan kondüsyon aletleri, açık hava düğün salonu, kasaba giriş tabelası, yol genişletme, kamelyalar, su hizmetleri.
Abarttığımı zannedeceksiniz. Bunlar Boğazlıyan’a bağlı bir beldenin belediye hizmetleri. Bu Kasabanın insanları, kutsal saydıkları coğrafyaları ve geleneklerinin katkılarıyla engin bir hoşgörü anlayışıyla doğduklarına inanıyorlar. Hepsi memleketlerine sevdalı olarak büyüdüğünden, nere giderlerse gitsinler, hangi imkanlarda olursa olsunlar buradan bağlarını koparamıyorlar.      
Çok estetik ve harika bir arazisi var. Baraj, İnkaya, Hıdır Koca, Fabrikanın Önü, Kötü Öz gibi hayranlık uyandıran dekoratif görselliğe sahip mevkileri insanı kıskandırıyor. Kültürlü, görgülü, sıcak kanlı, misafirperver ve dost gönüllü insanlar yaşıyor burada. Çocuğundan yaşlısına yüzleri batıya dönük, Cumhuriyetçi, aydın ve ileri görüşlüler. Yozgat gelenek, görenek ve değerlerine yurt içinde ve yurt dışında sürekli itibar kazandırıyorlar.
Uzunlu Belediye Başkanı Turan KOÇ Uzunluya aşık, üstün emek sahibi, çalışkan ve üretken bir değer. Kasabasını tam bir Avrupai görüntüye kavuşturmuş.
Tüm projeleri dudak uçuklatacak cinsten. Kasabada yaşayanlar ve dışarıya göçenlerle bağlarını hiç koparmamış. Her ferdi ayrı ayrı tanıyor ve irtibat kuruyor. Boğazlıyan ve çevresinin nefes alabileceği göze ve gönüllere hitap eden eşsiz bir mesire alanı yaratmış.
Gelelim Uzunlu Beldesi Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneğine. 2009 Yılında Uzunlu sevdalıları Abdullah KÖKSAL, Mehmet KILINÇ, Salim BOZDAĞ, Ali Rıza ÇOBAN, Abdullah ÖNDER, Uğur ÖNDER, Gürsel KILINÇ, Menderes MAVİLİ, Mehmet TUNCER gibi güzel gönüllü insanlar bir araya gelerek, çok kültürlü ve beyefendi kişiliği ile bilinen Tayyar TAŞKINSOY başkanlığında bir dernek kurmuşlar. Hepsi birbirinden kıymetli, sevilen, sayılan ve güvenilen insanlar. Belediye Başkanı Turan KOÇ’la iyi bir işbirliği içindeler. Ankarada Uzunlu’nun adını çok yücelterek, çok imrendirerek, Uzunlu insanına çok değer katarak tanıtıyorlar. Fedakar, vefalı ve gayretliler.
Çoğu dernekler onların güzel çalışmalarına, iyi niyetlerine, dostluk ve dayanışma amaçlı beraberlik ruhlarına hayranlıkla bakıyorlar. Zaten onlar olmasa benim Yozgat sınırları içerisinde Uzunlu diye bir kasaba varmı yokmu aklıma gelirmiydi bilemem.
Aslında Keçiören’de apartman komşumuzunda Uzunlu’lu olduğunu öğrendim. Kendisini işleri dolayısıyla pek göremedim ama çok hanımefendi, dürüst, paylaşımcı, oldukça kibar, kültürlü, görgülü eşi ve kızları var. Aynı zamanda Kızılayda Tuğça Optiğin sahipleri.
Tayyar TAŞKINSOY Başkan diyor ki; “Kendinize, Uzunlu benim neyimdir diye bir soru sorun, içinizden bir ses size O senin her şeyin, damarındaki asil kanındır diye cevap veriyorsa girin kolumuza Kasabamıza birlikte hizmet edelim.. diyor.
Uzunlu’luların yemek kültürleri de çok zengin. Mevsimlerine göre bitkisel  türlerden Anadolu’da bilinmeyen farklı çeşitlerde ilginç yemekleri var.
Rakımı yüksek plato konumundaki arazilerinde yetişen dolgun buğdayları kullanarak yaptıkları, yufka ekmek, çörek, kek vs. hamur işleri sofra görselliği ile insanı büğüleyen cinsten. Kaynak suları ve kirlenmemiş düzlükleri ile tüm ürünlerinde katkısız, doğal aromatik bir tat var.
Helede damağa hitap eden lezzetteki geleneksel bulgur pilavları ile bir şenlik yapıyorlar ki demeyin gitsin. Arabaşı, madımak, mantı günleri, piknik gezileri, seminer, sempozyum, kurs, panel, konferans gibi eğitim programları yapmayı da hedefliyorlar.
Uzunlu Derneği yöneticileri üstlenmiş oldukları tanıtım ve takdim görevleriyle, Kasabalarının gelenek, görenek, yemek, oyun, etnoğrafik aletleri, folklör, mimari ve her türlü yaşam kültürleri ile kurumsal çalışmaları ve insan kaynaklarını çok iyi tanıtıyorlar. Yani tam amacına uygun hareket eden kaliteli bir dernek. Biz bu derneğin ürettikleri tüm güzelliklerin takipçisi olacak, yaptıkları tüm yenilikleri yayınlayacağız. Biliyoruz ki onlar güzellik ürettikçe kazanan sadece Uzunlu değil tüm Yozgat’ımız ve Türkiyemiz olacaktır. 
Bozok Platosunun süsü, coğrafyamızın incisi, Yozgatımızın yüz akı, yiğit, cömert ve vefalı insanların yaşadığı bu güzel kasabanın onurlu insanlarına hemşehri kimliğimize saygınlık kazandırıp, övünç ve gurur verdikleri için ahirete intikal edenlerine Allah'tan rahmet, yaşayanlarına sağlık, mutluluk ve uzun ömürler diliyorum.
Uğultulu tepeleri, altın rengi üzümleri, ballı meyveleri, cömert yürekleri, görgülü insanları ve karşılıksız dostluklarıyla sürekli sevgi ve güzellik üreten pırlanta kalpli yiğit ve cömert Uzunlu’luların sadece Yozgatta değil, tüm dünyada tanınıp bilinmesini istiyorum.