Uyuşturucu madde etkisi altında olmak, kişinin tehlikeli durumlara düşme olasılığı arttırmaktadır. Bazı uyuşturucular, kişiye normalde asla yapmayacakları şeyleri yapmalarına neden olabilir. Ayrıca kişi yine etki altındayken, bilinci yerinde olmadığı için aşırı doz alma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Uyuşturucu madde satın alma ya da bu iş için para bulmaya çalışma, yine kişinin güvenliğini tehlikeye sokacaktır. Bağımlı hale geldikten sonra uyuşturucuyu temin etmek için kişi her şeyini pazarlayıp tüm insani vasıflarını da kaybedebilir.
Uyuşturucu bağımlılığın tedavisi vardır. Hatta doğal tedavi, psikolojik tedavi veya ilaç desteğiyle uyuşturucudan kurtulmak mümkün. Kişinin de çabası doğrultusunda bağımlılığından kurtulamayacak bir uyuşturucu yoktur. Tedavi sadece kişinin uyuşturucu maddeyi bırakmasını değil, sosyal yaşamına geri dönmesini ve yaşamını sağlıklı biçimde sürdürebilmesini de içerir. Bu ise uyuşturucu maddesiz yaşam tarzının inşa edilmesi ile mümkün olmaktadır. Uyuşturucu ile mücadelede bağımlı kişilerin ailelerinin ve çevresinin yardımları oldukça önemlidir.
Yani uyuşturucu madde kullanan kişiler tedavi olabilirler. Özellikle tedavi ilkelerini yerine getiren kişilerde uyuşturucu maddeyi bırakma oranı çok yüksektir. Kullanılan uyuşturucu madde esrar, eroin, ekstazi fark etmez. Tedavi sadece kişinin uyuşturucu maddeyi bırakmasını değil, sosyal yaşamına geri dönmesini ve yaşamını sağlıklı biçimde sürdürebilmesini de içerir. Bu ise uyuşturucu maddesiz yaşam tarzının inşa edilmesi ile mümkün olmaktadır. İnsani değerleri yok eden, kişiyi toplumdan ve ailesinden soyutlayan bu kötü alışkanlıktan kurtulmak için mücadele şarttır. Ailelerde bu mücadeleye destek olmalıdır.
Tek başına ilaç tedavisi yeterli değildir. Kişinin kendisini tanıması, uyuşturucu maddeyi kullanma davranışını öğrenmesi, uyuşturucu madde kullanma nedenlerini anlaması, tekrar başlamaması için neler yapması gerektiğini öğrenmesi önemlidir. Bu amaçla bireysel ve grup terapileri yararlı olmaktadır. Ailenin ve bağımlı kişinin eğitimi de tedavinin içinde yer almaktadır. Tedavi süresi uzadıkça başarı şansı artar.
Arınma uyuşturucu maddenin vücuttan temizlenme sürecidir ve tedavinin sadece başlangıcıdır. Arınmadan sonra kişinin kendisini tanıması, uyuşturucu maddeyi kullanma davranışıyla başa çıkmasını öğrenmesi, uyuşturucu madde kullanma nedenlerinin üstesinden gelmesi, tekrar başlamaması için neler yapması gerektiğini öğrenmesi gerekir. Tüm insani değerleri ayaklar altına alan ve insan sağlığını tehdit eden uyuşturucu rezaleti ile mücadele etmek hepimizin asli görevidir.
Bağımlıların en büyük sorunlarından biri de tedaviden çekinmeleridir. Bir çok bağımlı ya bağımlı olduğu kabul etmez ya da tedavisinin zor olduğunu düşünerek hayatına devam eder. Tedavi süreci zor değildir. Hatta bağımlı bunu kafasına koymuşsa terapi süresince eğlenebilir ve yepyeni bir hayata da başlayabilir. Nitekim Sivil Toplum kuruluşlarının açtığı bir çok terapi merkezinde bağımlıların kendini oradayken bir aile içinde hissetmesi için çalışmalar yapılır. Özetle Uyuşturucuyu bırakmak zor değildir, en başta da dediğimiz gibi karar vermek gerekir.
Nasıl olsa uyuşturucunun tedavisi var diye kimse bu illet ile tanışmamalı. Bir kez içmek bile sizi bağımlı hale getirebilir. Dolayısı ile tedavisi oldukça zor olan ve hatta bazen imkânsız derecesinde zorluklar yaşatan tedavi süreci kişileri yıpratarak bazen yaşamlarına son vermesine bile neden olabilir. Uyuşturucu tedavisi için açılan klinikler oldukça doluluk oranları ile hizmet vermeye çalışıyor ve tedavi olmak için başvuru yapanlar bile aylar sonrasına anca randevu alarak bu yola baş koymaya çalışıyorlar. Sonuç olarak ifade edelim ki uyuşturucu ile mücadele etmek hem insani bir görev, hem de dini ve milli bir vecibedir.