BİZ bugüne kadar memleketin yolunu bilmeyen Yozgatlı bürokratlar, memleketini navigasyonla bulmaya çalışan Yozgatlı siyasetçiler gördük!
Hafızanızı yoklayın, Yozgatlıya vekil olup da vekillik edemeyen, Ankara’ya gönderip unuttuğumuz Yozgat milletvekilleri olmadı mı?..
Ankara’da genel müdür, daire başkanı gibi yüksek makamlardaki birçok Yozgatlı bürokratların ismini, seçimden seçime milletvekili aday adaylığı için görevlerinden istifa ettiklerinde duymadık mı?..
“Ben Yozgatlı ile baş edemem” deyip Yozgatlı kimliğini saklayanı da “Memleketim Yozgat” demeye imtina edip, Yozgatlılığından utananları da duyduk…
Ama her fırsatta Yozgatlı olduğunu dile getirenlerle, memleketine vefa gösteren Yozgatlılarla da gurur duyduk.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay gibi…
Oktay, gerek AFAD Başkanlığı gerekse Başbakanlık Müsteşarlığı yaptığı dönemlerde Yozgat’la bağını koparmamış deneyimli bir bürokrat.
Memleketine verdiği önemden yola çıkarak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, hemşerimiz Fuat Oktay’ın Yozgat’ın büyük bir fırsat olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz.
Yüzünü memleketine dönen Yozgatlı bürokratlar her zaman bulunmaz. Bu nedenle Yozgat olarak, Fuat Oktay fırsatını en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor…
Gazetemizin yazı işleri eski müdürü, köşe yazarımız, Yozgat sevdalısı gazeteci abim Saygı Öztürk, önceki gün Sözcü’de kaleme aldığı “Memleketin Yozgat’ta 230 fabrika kapandı” başlıklı yazısıyla memleketini gündeme taşıdı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı, hemşerimiz Fuat Oktay’ın Yozgat ziyaretinden sonra, gazeteciler arasında bir ayrım yapmadan Cumhurbaşkanlığı sarayına davet etmesini, ardından Oktay’ın Sorgun ziyaretini kaleme aldı Saygı abi.
Oktay’ın daveti üzerine, gazetemiz sahibi, amcam Mükremin Kayhan ile birlikte Cumhurbaşkanlığı sarayındaki toplantıya katılmış ve Yozgatlı 28 meslektaşımızla birlikte Fuat Oktay ile Yozgat’ı konuşmuştuk.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Yozgat ve ilçelerinde bulunan ticaret sanayi odalarından, esnaf ve ziraat odalarından Yozgat’ın sanayi kuruluşları ve ticaret hacmiyle ilgili bilgiler istemiş ve gelen tüm verileri bir rapor halinde hazırlatmış…
Oktay, hazırlattığı bu raporu toplantı esnasında bizlerle de paylaşmıştı.
Önemli bir tespitini de bizlerle aktardı Fuat Oktay...
Yozgat’ta üretim yapan işletmelerin büyük çoğunluğu hammaddeyi dışardan aldıklarını tespit ettiğini söylemiş ve eklemişti “Şimdi bunun araştırmasını yapmalarını istedim. Şayet Yozgat’taki üreticilerin çoğunluğu hammaddelerini başka illerden tedarik ediyorlarsa, biz yanlış yerden başlıyor olabiliriz.”
Devletin zirvesindeki Yozgatlı “Belki de biz yanlış yerden başlıyor olabiliriz” diyerek konuyu farklı bir boyuta taşımıştı.
Bu toplantıdan birkaç gün sonra Fuat Oktay, Cumhurbaşkanı Vekili olarak Yozgat’a gelmiş, Sorgun’da sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları temsilcileri ile akşam yemeğinde bir araya gelmişti.
Saygı abinin yazısında bahsettiği gibi; “Sorgun’daki yemekte köy ve mahalle muhtarları derneği, ziraat odası, sanayi ve ticaret odası, taşıyıcılar kooperatifi, Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı konuştu. Neredeyse “Allah razı olsun. Hiçbir sorunumuz yok” dediler. Fuat Oktay dayanamadı, “Madem sorunlarımız yok, neden bu kadar göç veriyoruz?” deme gereğini duydu.”
Evet, ben de bu durumu 2 Ekim 2018 tarihli yazımda “Kamu, bürokrasi oluşturamayacak!” başlıklı yazımda şu ifadelerle eleştirmiştim; “Oktay’dan talep edilenler çoğunlukla genel konularla alakalı şeylerdi. Çiftçiye mazot desteği, KOBİ kredileri, yükselen döviz kurlarıyla ilgili konular vesaire…”
Saygı abinin yazısında bahsettiği gibi “Fuat Oktay'ın gerek Sorgun İlçesi'nde yapılan toplantıda gerekse gazetecilerle saray sohbetinde, siyasetin ötesinde herkesi kucaklayan tavrı vardı.”
Fuat Oktay “Bugüne kadar Yozgat hep bürokrasinin gölgesinde kalmış, üreten olmamış” diyordu. Yozgat'ta üretim yapan fabrikaların hammaddeyi başka illerden aldığı da görüldü. “Üreten Yozgat” için çalışma yapılacağını müjdeledi…
Fuat Oktay gibi bir fırsatı değerlendirmek, öncelikle ticaret sanayi odaları, esnaf ve ziraat odaları başta olmak üzere tüm STK’ların elinde.
Yozgatlı olarak bizim elimizde...
Burada, Fuat Oktay’ın “Kamu, bürokrasi oluşturamayacak” sözünden yola çıkarak; vatandaş için bürokrasiyi hızlandırmak ve yatırımcıların bürokrasiye takılmalarının önüne geçmek için çalışmalar sürdüren Vali Kemal Yurtnaç’ın Yozgat için bir avantaj olduğunu düşünüyorum.
Ülke bürokrasisinin en tepesindeki Oktay ile Yozgat bürokrasisinin başındaki Yurtnaç’ın aynı fikirde olmaları bürokraside “Üreten Yozgat”ın önünü açacaktır.
Velhasıl, “Üreten Yozgat” için Fuat Oktay bir fırsattır.--