YOZGAT, Türkiye'nin önemli tarım bölgesi olmasına karşın üretimi ile kendi kendisine yetmeyen bir il. Tüketen bir toplum konumundaki Yozgat'ın kurtuluş reçetesini bu yörenin kadınları bulmuş. Tüm engellere rağmen kendilerine açtıkları kulvardan emin adımlarla yürüyorlar. 

Kalkınmanın, gelişmenin, sosyal yaşamda dengenin, sağlıklı beslenmenin gerekliliğine inanan Yozgatlı kadınlar üretiyor. Organik ürünlerin tüketiciye ulaştırılması için mücadele veriyor. Önlerine konulan engelleri de yine kendilerinin ürettiği yöntemle çözüp, yollarına emin adımlarla devam ediyorlar. Umudumuz kadınlar, üreten kadınlar. Bu umudun daha çabuk yeşermesi gerekir.

Sürekli kullanılan bir söz vardır, ''Amarika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok!' diye. Ortada birden fazla örnek var ama bu örneği Yozgat koşullarında uygulamaya koyacak birileri henüz ortaya çıkmadı veya çıkmak istemiyor. Üretemiyoruz, bari üretenlere destek olmak için bir adım atılmalıdır.

Bildiğim kadarıyla Yenifakılı, Çayıralan, Sorgun/Bahadın, Çekerek, Aydıncık ilçelerinde kadınlar tarafından oluşturulan 'Üretici Kadınlar' kooperatifi, derneği mevcut. Oluşturulan atölyelerde yöresel ürünlerin üretimini, organik ürünlerle yapıp, pazara sunuyor. İlçeye gidip alabiliyorsunuz. Veya kargo ile adrese ulaştırılıyor, bu ürünler. Talep fazla. Özellikle Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerderden organik gıda ürünlerinin talep edildiği, kargo ile tüketiciye ulaştırıldığı belirtiliyor. 

Yozgat'ta belediye, özel idare gibi herhangi bir resmi kuruluşun desteği ile birlik, şirket benzeri oluşumla ilçe ve beldedeki üretici kadınlar bir çatı altında toplanabilir. Üretici kadınların ürettikleri ürünler yerinde teslim alınıp, Yozgat merkezde bir dopoda istif edilir. Bir satış mağazası kurulabilir, bu mağazada satışa sunulabilir...

Olmaz mı? Olur hem de süper olur.

Dediğim gibi ortada örnekler çok. Organik Gıda ürünleri veya yöresel ürünler satış mağazası gibi bir mağaza açılabileceği gibi, mevcut mağazalardan da yararlanılabilir. Bir merkezde, bir çatı altında toplanacak ürünler, yaygın mağazalarla anlaşma yapılmak suretiyle satışa sunulması sağlanılabilir. Bu yapıldığında Yozgat daha çok üretir, Yozgat'ın terk edilen toprakları yeniden üretime açılır...