Yozgat’ın şehir içi ulaşım hizmetini sağlayan Özel Halk Otobüsleri özellikle kampüs hattında yaşanan sıkıntılar ile sık sık gündeme geliyordu. Son zamanlarda buna birde üst üste yaptığı zamlar eklendi. Özel Halk Otobüsleri uyguladığı zamlar ile Türkiye’nin en pahalı şehir içi ulaşım hizmeti veren illeri arasına Yozgat’ı sokmakta kararlı sanırım.
Yapılan her zam neticesinde kooperatif yapılan zammın kendileriyle alakalı olmadığını ve belediye ile ilgili bir durum olduğunu beyan ediyor. Belediye ise konunun kendileriyle alakalı olmayıp,  kooperatifin zam uyguladığını söylüyor. Arada kalan ise özellikle her gün bu otobüsleri kullanan öğrenciler ve vatandaşlar oluyor.
Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi’nin uygulamış olduğu son zam ile birlikte şehir içinde bindiğiniz bir otobüse kartsız binmeniz durumunda, 2 Lira, kartınız var ise ve öğrenci iseniz 1 Lira 40 Kuruş ve öğrenci değil ancak kartlı vatandaş iseniz de 1 Lira 75 kuruş ödemek durumundasınız. Kartı olmayan vatandaş 2 Lira vermek yerine pek ala taksiye binebilir biraz daha üstüne ekleyerek.
En uzak hattın yaklaşık 5 kilometre olduğu Yozgat’ta ulaşım fiyatları bu şekildeyken, Adana’da ki  otobüs ücretleri şöyle. Büyükşehir Belediye Otobüslerine kart ile bindiğinizde öğrenci iseniz 1 Lira 30 kuruş, sivil vatandaş iseniz 1 Lira 40 kuruş ödüyorsunuz. Özel Halk Otobüsleri’ne binerseniz de yine öğrenci iseniz 1 Lira 40 kuruş, sivil vatandaş iseniz 1 Lira 50 kuruş ödüyorsunuz.
İzmir’de ise toplu ulaşımda kent kartı bulunan vatandaşlar otobüs, metro, vapur ve banliyoları 2 Lira ödeyerek kullanıyor. Öğrencilerin ödediği ücret 1 Lira 10 Kuruş, öğretmenler ise 1 Lira 40 kuruş ödeyerek toplu taşıma hizmetlerinden faydalanabiliyor. Söz konusu illerin belediyelerine ait resmi internet sitelerinde bu rakam yer alıyor. Anlayacağınız Yozgat’ın Özel Halk Otobüsleri ulaşım zammı konusunda Adana ve İzmir gibi Büyükşehir belediyelerine ciddi rakip olma yolunda ilerliyor. Ancak hizmet noktasında aynı şeyi söylemek pek mümkün değil sanırım.