Dünya ticareti yapan 90 çeşit madenin 77`sinin Türkiye`de bulunduğu, bunların bugün ki piyasa değerinin de 2.5 trilyon dolayında olduğu bildiriliyor. Yer altı servetimiz en kıymetli hazinemiz olarak gözüküyor.

Türkiye maden rezervi araştırmalarına göre 15.8 milyon ton dolomit, 13.9 milyon ton mermer, 12.3 milyar ton linyit kömürü, 5.7 milyar ton dolomit kaya tozu, 1.2 milyar ton taş kömürü, 3 milyar ton bor madeni, 1.5 milyar ton ponza, 1.9 milyar ton ili ster bakır cevheri, 29.6 milyon ton asbest, 82 milyon ton asfaltit, 35 milyon ton barit, 251 milyon ton ben tonit, 1 milyar 641 milyon ton bitümlü şist, 88 milyon ton bak sit,, 3.8 milyon ton cıva, 380 bin ton toryum, 233 milyon ton triona, 9 bin 137 ton uranyum ve 345 milyon ton zeolit madeni bulunduğu tespit edilmiş.

Türkiye`nin toplam yer altı maden kaynaklarının bugün ki piyasa değerinin 2.5 trilyon doların üzerinde olduğu açıklanıyor. 700 ton olan altın rezervi-6 bin 500 ton olarak tahmin ediliyor. Bin 926 ton gümüş, 239 milyon ton feldspat, 70 milyon ton fosfat kayası, 4 milyon ton manganez bulunduğu tespit edilmiş durumda.

Yine ülkemizde 3.8 milyar metreküp işlenebilir mermer, 2.7 milyar metreküp işlenebilir tranvanten ve 995 milyon metreküp işlenebilir granit olmak üzere 7.495 milyar metreküp doğal taş rezervi ile dünya doğal taş potansiyelinin yüzde 40`ına sahip.

Türkiye dünyada ki bor madenlerinin yüzde 70`ine sahip bir ülke. 21. yüzyılın en önemli madeni haline gelen bor madenlerine tüm dünya şirketleri göz dikmiş durumda. Bor madeni asrımızın en önemli madeni olup başta bilgisayar olmak üzere uçak yakıtı, Borcam yapımı, hidrojen yakıtlı taşıtlar ve borla çalışan arabalar da kullanılmaya başlanılmıştır.

Başta Amerika olmak üzere, İngiltere, İsviçre, Almanya gibi gelişmiş ülkeler bor madenine sahip olan ülkelere yönelmiş durumdalar.

Dünya da en çok Toryum rezervine sahip olan ülke yine Türkiye`dir. 800 bin ton rezervi ile dikkat çekmektedir. Neptünyum-en çok ülkemizde bulunuyor, toplam değeri 9 trilyondur. Maalesef bu madenlerin işletmesi yabancılara (Yabancı Şirketlere) veriliyor.

Türkiye dünyanın en büyük boraksüleksit ve kolemanit yataklarına sahiptir. Dünyanın en çok toryum rezervine sahip olan ülkesi Türkiye’dir. Sanayide kullanıldıkları önemli alanlar vardır. Ancak bu maden rezervleri ile Türkiye`nin zengin bir ülke olduğuna dikkat çekmek istiyoruz. Madenleri itibariyle tüm dünya şirketlerinin göz diktiği bir ülkeyiz.

Zengin bir hazineye sahip olan Anadolu`nun duyarsız insanlarla korunamayacağını da belirtmek isteriz.

Türkiye Ortadoğunun merkezinde yer alıyor. Bir medeniyetler ülkesi durumunda. Arap ülkelerinden petrol fışkırıyor, İran ve Irak`tan petrol çıkarılıyor. Azerbaycan, Ermenistan, Rusya, Bulgaristan`da doğalgaz yatakları mevcut. Ama ne hikmetse bu coğrafyanın merkezinde bulunan Türkiye bu petrol ve doğalgaz ürünlerinden payına düşeni alamıyor.

Türkiye Madenleri yüzümüzü ağartacak güzellikte. İşleyene, işletebilene helal olsun! Diyeceğimiz o ki ülkemizin yer altı ve yer üstü zenginliğine sahip çıkarsak Ortadoğu’nun ve Türk

Dünyasının en güçlü devleti olma gücüne sahip olcağız. Geleceğin en güçlü ve en zengin devleti Türkiye olacaktır. Yeter ki biz kendimize gelelim ve yaşadığımız topraklara sahip çıkalım.