YOZGAT Valiliği tarafından haftasonu gerçekleştirilen toplantı; tarım ve hayvancılık sektörünün genel değerlendirmesi, geleceğe yönelik adımların atılması açısından önem taşıyor ama!. Valilik tarafından yapılan davetin adı 'Tarım istişare' olmasına karşılık, bildik verilerin sunumundan öteye geçmedi.

Tarım Müdürlüğü tarafından yapılan sunumun ardından, ''Paydaşlarımızla birlikte şöyle bir projeyi devreye sokarsak, tarımsal üretimimizi artırır, ürettiğimizi şu projeyle sanayide işleyip, pazara sunarız'' gibi bir beklentim vardı. Ama olmadı. Eğer, üretimin artırılması, sanayi yatırımı ile entegre edilerek pazara sunulması noktasında ortaya bir veri konulmuş olması, diğer paydaşların sözcülerinin konuşmalarını da bu yönde etkileyip, ortaya üretim, istihdam ve sanayi konularında atılması gereken adımlar, öneriler de gündeme taşınırdı.

Anladığım şu ki; Valilik tarafından önerilen 'İstişare' kurumlar ve paydaşları tarafından 'brifing' şeklinde algılanarak, bir hazırlık yapılmış. Yozgat'ta üretimi yapılan ve Türkiye sıralamasında ilk 10'a giren tarımsal ürünlerin miktarlarını artırmak, ürünlerin işlenip, pazara sunulması noktasında ne yapmalıyız? Bu sorunun yanıtı toplantıdan çıkmadı. Yanlış anlaşılmasın, ''toplantının hiç bir amacı yoktu!'' gibi bir söylem için bunları yazmıyorum. Önemli bir adım. Atılan bu adımın devamlılığı için olmayanları kaleme almaya çalışıyorum.

Köyler boşalmaya devam ediyor. Verilen istatistik bilgilere bakıldığında çiftçi sayımız azalmış, üretim yapılan alan miktarı daralmış. Bu sürecin durdurulması gerekir. Yoka yapılan toplantılar, idareci değişikliği ile unutulur gider.