BEK erkek avradıdı Tohmahcının Şaziye. Erkeğanen erkek gibi, avradınan avrat gibi doğüşürdü. Adamlığına adam, itliğine itidi. Yani bek dahılmıya gelmezdi. Hosurun Yaabı toyahaynan goyuncuh gağnıdan aşşaya düşürdü. Adam uğundu, iki saat gotünü duttular zor gendine geldi.
Gızlarıda bişekilidi onun. Dört deneydi. Saçları tuturuh tuturuh, yaarnları geniş, bacahları ince, burunları boksör burnu gibi, elleri hep yana açıh gabadayı gibi gezellerdi. Alayıcığıda tuman giyerlerdi. Tumanlarının rengi çil çapar griyidi. Üstlerinde kol ağızlarından limelenmiş kazak, başlarında biyaz bürük, ayaklarında yeşil, mavi laylun ayaggabı olurdu. Bi oturuşda 2’şer, 3’er ekmek yerlerdi. Bi guşşene çalhama içerlerdi. Ahşama gadar şemşamer çitlerler, helkelerinen eve su çekerlerdi.
Şaziyenin gişisi Tilki Mıhdat ince hastalığa yahalanıp ölmüş. Dört dene gızınan derbeder fıharelik içinde yaşardı. Bi ineğa bi de eşşeğa vardı. Şaziye eşşağe binincik eşşağan garnı yere dağerdi. Aşşağı yukarı 130 kilo gelirdi. Gızları baba dağmiyesiceler de öyle. Hepiside anaçdı. Köylü işte. Bi yere oturdunnu arada mukallit çekiştirmeler yapardı. Şaziye gişisini bi şamarda öldürmüş, yoh ilağençeynen depesine vurmuş, bağ teştine atmış, üstüne yatmış vs. vs. Derbeder ince hastalıhdan öldü ya işte. Gişisi Tilki Mıhdat 40-50 kilo ağırlığında bi derbederdi. Avradının yanında görünmezdi bile. Şaziye üstüne üstüne gelirken o arka arka reflekslenir, korkarak çekinirdi. 
Neyse bunlar onların iç işleri ve bilinen yönleri. Ben Şaziyeynen Piç Mıratgilin doğüşlerini anlatacağam size.
Homağan komde, Şaziyegilin bosdanlıh vardı. 7-8 tarla altında da Piç Mıratgilin bosdanlıh vardı. Piç Mırat çoh belalı bi adamıdı. Gözüyün üstünde gaşın var diye göstermelik saatlerce duttuğuna zopa çekerdi. Uşahları da öyle. Duğünde düzgünde gelene gidene eziyet eder onur gırıcı sataşmalar yaparlardı. Millet onlardan uzah durmıya gayret etsede bela işte gelir bulurdu. 
Piç Mıradın oğlu Ayı Dursun Şaziyenin ortanca gız Keziban pahla sularken arhı kesiyo suyu gendilerine dutuyo. Yanında da ötağ gardaşları mondofon Şukrüynen, Et gafa Hacı da var. Gız yalınız. Kürağnen Ayı Dursuna bi dene indiriyo indirmesine de alayıcığ birden gıza bi gağnı zopa çekiyolar. Piç Mıradın uşahlar da ayı gibi. Eyağleri galın galın. Hemi ehlahsız, hemide çoh guçlüler. 
Keziban üsdü başı gan, saçları yoluh bi biçimde koye geliyo. Şaziye bu durumu görüncü cinnet geçiriyo ya pijleri bosdanlıhda bulamıyo. Dar aaşam geri koye geliyo. Milletin sorutmah için birikdiği soğütlüğe varıyo. Piç Mırat, uşahları, ahrabaları, büsürü koylü hep orda. Şaziye tüm gızlarıynan harp alanında. Hışımla,
Ulan şerefsiz pijler. Aha meydan, aha pehlivan. Sizde dört gişisiniz, bizde. Çıhın bahıyım şurıya.. dedi.
Piç Mıradın uşahlar, ağza alınmadıh kufürlerle garıya ılgadılar. Şaziye Mondofon Şukrü’ye nası bi daşına gorsa oğlan feşli tavıh gibi yalpalıyarak öze düşdü. Piç Mıradı yahasından dutup ortalığa sürütledi. Ben diyim seksen dene, sen de dohsan dene şaplah, depik, sumsa, poküs kulhavıç etti Mıradı. Piç Mırat bayıldı. Hala acımıyo. Gah gotveren, erkeklik öyle şey daşımaynan olmuyo, gah gavat. Diyo ha bire vuruyo. 
Hele ötağlerini gorseniz. Naziliynen, Ferdane Ayı Dursunu, Et Gafa Hacıyı, emmisi godek Üsüyünü mındar etmiş. Aralamıya giren Kezibandan, Şaziyeden şamarı yiyo, azarı işidiyo. Nazili Et Gafa Hacı’ya çağyınan goyuncu  çelertmiş. Dili buğazına gaçdı diyi çekdiler, iki saat Hacının gotünü duttular. 
Vallahi filimlerde gorürdüm zopadan bayılmış adamları. Piç Mıratgilin horantanın alayıcığınıda Tohmahcının Şaziyenen gızları bayılttı. Şaziye günün anlam ve önemini belirten “Bize dahılanı mar eşşağne guvadılırıh, Bizi Saabsız mı buldunuz, gotverenler” falan gibi konuları içeren bol kufürlü bi gonuşma yaptı ve gızlarını alıp evine getti.
Derbederin gızlarına herkes aferim diyordu. Maşşallah diyodu. Herkesin onların namuslu olduklarından, çalışkan olduklarından, iyi oduklarından bahsediyordu ama maalisef hiç biride evlenemedi. Bi ara guccük gızı Nazili Sorgun da bi emekliye vardıydı ya onunda gişisi ölmüş, o da dul. 
Heç kimse onnara çatamazdı. Onnar da kimseye çatmazdı zaten. Çoh uysal ve hatırnaz gonşuluhları vardı. Evlerinde bi şey olmasada biri gelinci apırcın olurlardı. 
Allah ne dilekleri varsa versin. 
Huzur içinde yaşaşsınlar.