Seferberlik hiç de hoş olmayan bir kelimedir. Seferberlik savaşı çağrıştırır. Ona da ocaklardan uzak diyelim. Ancak önereceğim seferberlik çoğu kişiyi memnun edecek cinsinden: tasarruf seferberliği… bu seferberliğin öncüsü öncelikle Devlet olmalıdır.
Geçenlerde 2013 yılındaki, bütçe harcamalarındaki, ödentileri görünce, okuyunca vay anasını dememek mümkün değildir. 707 milyon, 853 bin liralık taşıt alımı yapılmış. Avrupa Devletlerinin milletvekilleri, Bakanları, bürokratları bisikletle işlerine gitmeleri şaka gibi gelirken, bizim Devlet birimlerinin garajlarında sıra sıra lüks araçlar görmek, çok zengin olduğumuzun! Göstergesidir. Yiyeceğe;1.945.225 TL içeceğe;159.548 bin TL ödendiğini bir önceki, yazımızda değinmiştik.
***
Devlet kesesi, milletin cebidir. Bu cepten alınan paralarında, iyi yerde ve yerinde kullanılmasını istemek vatandaşın hakkıdır. Ben harcadım, ben harcarım keyfiliği olamaz, olmamalıdır. Her üst düzey bürokrat değişikliğinde, odaların teşrifi beyzadelerin isteğine göre yeniden yapılmamalıdır. Demokrasinin nimetleri, halka külfet olarak dönmemelidir. Tasarruf tedbirlerini uygulayacak olan Devlettir. Bu bağlamda, tasarruf seferberliği başlatmak Devlete düşmektedir.
Lale devrinin bir şairi şöyle yazmıştı! “gülelim, oynayalım, gam alalım Dünyadan.” O devirde belki, çok göbek de atılmıştır amma, şimdiki, durumda, değil vatandaşın göbek atması, kolunu kıpırdatacak hali kalmamıştır. Vatandaş tasarrufta da, Ya Devlet, Ye Devlet.