Yozgat Merkez Fakıbeyli köyünde, deneme amaçlı ekimi yapılan yerli hibrit Silajlık Mısır hasadı gerçekleştirildi. Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Yozgat ekonomisinin tarım ve hayvancılığa dayanmakta olduğunu hatırlatarak, ‘’Tarım ve hayvancılıkta gelişme ve kalkınma için girdilerin azaltılmasıyla birlikte verimin yükseltilmesi şarttır. Hayvancılıkta verimin artırılması da yem kalitesinin artırılması ile mümkündür’’ dedi.

Ziyaattin Özdemir, yem bitkileri üretimini artırmak amacıyla eğitim, yayımların yanında faaliyetlerin de devam ettiğine vurgu yaparak, Bakanlık tarafından veren desteklemelerle birlikte yapılan çalışmalarla son yıllarda yem bitkileri üretiminde gözle görülür bir artışın olduğunu, özellikle de silajlık mısır üretiminin hayvancılıkla uğraşan çiftçiler arasında yaygınlaştığını anlattı. Özdemir, ‘’Silajlık mısır ekiminde Ülkemizde ve İlimizde genel olarak yabancı menşeli ithal tohumluklar kullanılmaktadır. Ancak son yıllarda Bakanlığımız araştırma kuruluşlarının yoğun çalışmaları neticesinde yeni çeşitler geliştirilerek tescilleri yapılmış ve üretimde kullanılmaya başlanmıştır’’ diye konuştu.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özdemir, araştırma kuruluşlarınca geliştirilen yerli silajlık mısır tohumluklarını çiftçilere gösterip, tanıtmak amacıyla deneme ekimleri yaptıklarını bildirdi. Özdemir, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün geliştirdiği Silajlık Mısır çeşidi olan ‘Side’ çeşidi hibrit tohumluk kullandıklarına vurgu yaparak, ‘’Demonstrasyon üretim sezonu boyunca düzenli olarak takip edilerek hasat dönemine geldi. Yerli Hibrit Side çeşidi Silajlık Mısırımızın boylanması ve koçan bağlaması gayet iyidir. Özellikle hemen hemen her bitkide 2 koçan olması ve koçanların iriliği yapılacak olan silajdaki kaliteyi artıracaktır. Çiftçilerimize bu ve bunun gibi yerli tohumlukları kullanmalarını tavsiye ediyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim