Yozgat’ın Kadışehri İlçesi Kabalı Köyü’nde, tarım arazileri birleştirilmek suretiyle oluşturulan meyve bahçesindeki üretim çeşitliliği yerli üreticiye örnek oldu. Bahçenin Bin dönümlük bölümünde oluşturulan kiraz bahçesi, zamanla yerli üreticinin kiraz sektörüne yönelmesinin de kaynağını oluşturdu. 
İl Özel İdaresi ve Kadışehri Kaymakamlığı’nın ortak girişimi sonucu oluşturulan Kadışehri İlçesi Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi, 11 bin dekar alan üzerinde tarım arazilerinin meyve bahçesine dönüşmesini sağladı. İlk etapta 5 bin 640 dekarlık bölümünde ihracata yönelik meyve sahası oluşturuldu. 
Meyve ağaçlarının üretim aşamasına gelmesi sırasında kavun, karpuz, domates, biber, fasulye, barbunya gibi çeşitli sebze ürünleri üretildi. Arazinin 3 bin dönümü elma, bin dönümü kiraz, 400 dönümü armut, 350 dönümü şeftali ağaçlarından oluşuyor. Yozgat’ta ilk defa geniş bir arazi üzerine devlet desteği ile oluşturulan meyve bahçesi yerli üretici için de model oldu.
14 ilçesinde farklı iklim özelliliği ile farklı üretim çeşitliliğine sahip olan Yozgat’ta özellikle son yıllarda Kabalı Meyvecilik Projesi, kiraz üretiminin artmasına neden oldu. 
KİRAZ DALINDAN KENDİN TOPLA 
Yozgat’ın Saraykent İlçesi’nde kiraz bahçesini son yıllarda genişleterek üretim kapasitesini artıran Ali Tekin isimli vatandaş, müşterilerine dalından müşteriye kiraz satışı yapıyor. 
Bir kiraz ağacının 12 ile 14 yıl arasında yetiştiğini belirten Tekin; “Her geçen yıl üretim kapasitemiz artıyor. Saraykent başta olmak üzere Yozgat’ın pek çok ilçesinde kiraz üretiminde ciddi oranda artış yaşandı. Kiraz almak isteyen müşterilerimize dalından toplama imkanı sağlıyoruz. Kilogramını üç liradan satışa sunduğumuz kiraz son yıllarda ciddi oranda rağbet gördü” diye konuştu. 
Ailesi ile birlikte kiraz alan Haydar Atmaz isimli vatandaş, dalından taze taze kiraz toplamanın keyfini yaşadıklarını söyledi. 
Atmaz; “Ali Bey’in bahçesine giriyorsunuz, dilediğiniz kadar yiyorsunuz. Yedikten sonra satın alacağınız kadar kirazı alıp, kendiniz tartıyor, ücretini ödeyip gidiyorsunuz. Kiraz almak bu kadar zevkli bir hale dönüşüyor. Bu farklı uygulama sayesinde Ali Bey’in müşterileri de artıyor. Biz memnun kaldık, eğer ürün sonuna kalmazsak bir kez daha ziyaret edip, bahçesinden kendi kirazlarımızı toplamak istiyoruz” diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim