Ayçiçeği üretimi artıyor

TÜRKİYE'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta daha önce yaklaşık 30 bin dekar alanda gerçekleştirilen ayçiçeği ekimi, son yıllarda nadasa bırakılan alanlarda ekimi yapılmaya başlanılmasıyla daha geniş alanlara yayılmaya başladı.

Ayçiçeği üretimi artıyor

TÜRKİYE'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta daha önce yaklaşık 30 bin dekar alanda gerçekleştirilen ayçiçeği ekimi, son yıllarda nadasa bırakılan alanlarda ekimi yapılmaya başlanılmasıyla daha geniş alanlara yayılmaya başladı.

07 Ekim 2017 Cumartesi 07:07
30 Okunma
Ayçiçeği üretimi artıyor

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, bölgeye uygun çerezlik ayçiçeği çeşitlerini belirlemek üzere yaptığı deneme amaçlı ekimlerden olumlu sonuç aldı. Yozgat’ta ilk defa Yerköy ilçesinin Delice Köyü’nde Remzi Altıntaş isimli çiftçisinin tarlasında deneme amaçlı ekimi yapılan ‘yerli hibrit çerezlik ayçiçeği’ çeşitlerinin, gerçekleştirilen hasadın ardından harmanlandı.   Hibrit ayçiçeği tohumlarında yabancı çeşitlerin kullanılmakta olduğuna dikkat çeken Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziaattin Özdemir, ‘’Son yıllarda Bakanlığımıza bağlı Araştırma Enstitülerimiz tohum ıslahı üzerinde çalışmalar yapıp, yerli tohumlar geliştirmektedir. Bu çalışma ile Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün geliştirdiği Yerli Hibrit Çerezlik Ayçiçeği çeşitlerini bölgemiz çiftçilerine tanıtılması yapılacaktır’’ dedi. 


Ziyaattin Özdemir, ayçiçeği ekiminde son yıllarda artış gözlenmekte olduğunu da belirterek, Yerköy ilçesi Delice ve Merkeze bağlı Özlüce köylerinde yapılan deneme çalışmalarının önemine değindi. Özdemir, ‘’Çiftçilerimize hem yeni geliştirilen yerli çeşitlerin benimsetilmesi hem de çerezlik ayçiçeği ekiminin yaygınlaştırılması, aynı zamanda yerli olarak geliştirilen hibrit çeşitlerin kullanımı ile ülke ekonomisine ve çiftçimizin ekonomisine katkı sağlayacağı kanaatindeyiz’’ diye konuştu.  


Tarımsal üretimin birçok riskleri barındırmakta olduğuna vurgu yapan Özdemir, üretim döneminde birçok olumsuzlukların yaşandığını, öncelikle arazi temininde sıkıntılı bir dönem geçirildiğini kaydetti. Özdemir, ‘’Ekimden bir ay sonra eksi 5-6 dereceler varan ilkbahar geç donlarından dolayı bitkimiz biraz zarar gördü. Yaz aylarındaki yağmurlarında etkisiyle aşırı yabancı ot beklenenden fazla çıktı. Bu sorunlardan dolayı ürün veriminde düşüklük yaşadık. Ama çeşitlerimizin kalitesi iyi oldu. Özellikle siyah çekirdeklerin dane doluluk oranı ve randımanı gayet iyidir’’ ifadelerini kullandı.
BEYAZ ÇEKİRDEK EKİLİYOR
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, çerezlik ayçiçeği üretiminde genel olarak ‘beyaz’ çeşitlerin üretilip, satılmakta olduğunu hatırlatarak, ‘’Yozgat il genelinde siyah çeşitler pek üretilmemekte ve satılmamaktadır. Ama çerezcilere baktığımızda en az beyaz çerezlik kadar siyah çerezliklerinde satıldığını görüyoruz. Bazı yörelerimizde bu siyah çerezlik çekirdekler tüketici tarafında daha çok tercih edilmektedir. Bu ise Ülkemizde daha çok talebe neden olmaktadır. Talep karşılanamadığından dolayı çerezcilerimiz Çin ve Amerika’dan ithal etmektedirler. Çerezcilerle yaptığımız görüşmelerde istenilen kalite ve özellikte siyah çekirdek üretildiği takdirde ithal ürün almak yerine yerli üreticiden alabileceklerini söylediler. Hem ithalatın azaltılması ve yerli tohumluklarla üretimimizin artması için özellikle çiftçilerimize bu siyah çeşitleri ekmelerini tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.
ÜRETİM ARTIYOR
Yozgat'ta yaklaşık 2 milyon dekar tarım alanının ekilip, biçilmeyerek nadasa bırakıldığı, üretime dahil edilmesine yönelik başlatılan çalışmaların olumlu dönüşleri olduğu kaydedildi. İki yıl öncesine kadar 30 bin dekar alanda ekilişi yapılan ayçiçeğinin 100 bin dekarın üzerine çıkarıldığı belirtildi. Bu ekilişlerin nadasa bırakılan alanlara yapılması ile boş kalan arazilerin ekonomiye kazandırılmış olduğuna vurgu yapıldı. Yozgat'ın oldukça verimli topraklara sahip olmasına karşın, bilinçli üretim yapılamaması nedeniyle istenilen gelirin elde edilemediğinin altı çizildi. Türkiye'nin ortasında yer alan Yozgat'ta her bölge ikliminin mevcut olduğu, bu nedenle Türkiye'nin her bölgesinde yetişen ürünlerin de Yozgat'ta yetişebileceği ifade edildi. Ancak üreticilerin babadan kalma yöntemlerle ekip biçtiği, bu alışkanlıklardan vazgeçilerek, farklı ürünlere yönelmeleri gerektiği bildirildi.  Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü denetiminde 2105 yılında 59 bin 734 dekar alanda çerezlik, 10 bin 351 dekarda yağlık ayçiçeği ekimi yapıldı. Geçen yıl ise 78 bin 802 dekarda çerezlik, 15 bin 101 dekarda yağlık ayçiçeği ekiminin yapıldığı hatırlatılarak, bu yıl 100 bin dekarın üzerinde bir ekilişin yapıldığının altı çizildi. Yozgat'ta geçen yıl 7 bin 906 ton çerezlik, 2 bin 32 ton yağlık ayçiçeği üretimi gerçekleştirildi. Yozgat Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Yerköy ilçesinin Delice Köyü'nde 70 yaşındaki Remzi Altıntaş ve oğlu Sinan Atıntaş'ın tarlasında 5 çeşit ayçiçeği ekimini deneme amaçlı gerçekleştirdi. Deneme ekimlerinden olumlu sonuç alındığı, çiftçilere tavsiye edileceği kaydedildi.
 

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol