KURAKLIK kasıp, kavuruyor. Tarım alanlarını sulamak için barajlar, göletler yapılıyor ama buna rağmen yağışların zamanında düşmemesi nedeniyle tarlaları sulayacak yeterli su bulunamıyor. 

Yerleşim alanlarında, insanların su sıkıntısı yaşamaması için belediyeler yeni kaynaklar bulabilmek için aylarca sondaj çalışması yaptırıp, 'Tasarruf' edilmesi konusunda uyarılarda bulunuluyor. Yozgat'n su fakiri bir il olduğu söyleniyor.

Yerköy, Şefaatli, Boğazlıyan, Çayıralan, Akdağmadeni ve diğer tüm ilçelerde günlerce sondaj yapılıp, su aranmazdı. Özellikle isimlerini verdiğim ilçelerde bırakın sondajı, kazma kürek ile yer altından su çıkartılıp, kullanılırdı. 

Toprak zemininin nemli olması nedeniyle tarımsal ürünler, özellikle şeker pancarı üretimi buralarda oldukça yüksek olmakla birlikte Türkiye'nin en kaliteli pancarı yetiştirilirdi. Peki ne oldu da bu hale geldik? 

Yozgat şehir merkezinde, Kirazlı bölgesinden başlayıp, Çapanoğlu Kentpark Bölgesi'nden eski Sanayi sitesinden akan bir dere vardı. Aynı şekilde yıkılan Bira Fabrikasının yanından akan bir dere mevcuttu. Şekerpınar bölgesinden, Çatak'tan akıp, Çapanoğlu Büyük cami yanından akan bir dere vardı. Şehri ikiye bölen, aynı zamanda şehri taşkınlardan koruyan, derelerin aktığı Kirazlıdere kanalı mevcuttu. 

Her mahallede birden fazla akar çeşme vardı. İşte 'Ne oldu?' sorusunun yanıtı burada yatıyor. Onlara ne olduğunu bilirsek sorunu da çözeriz.