Spor sadece beden iktidarının bir üstünlüğü sayılmaz. İdrak ve zeka ahlakta bu işe yardım eder. zeka ve ihatası kısa olan kuvvetliler zeka ihatası yerinde olan daha az kuvvetlilerle başa çıkamazlar. O halde spor unsuru ahlakın sonrasında sağlıklı yaşamın çok önemli bir parçasıdır. En önemli olanıda toplum sporunda başarı oranımız ne derece olumluluklar göstermesidir. Hangi yaş grubu hangi spor türleriyle hayatını idame ettirmektedirler.
Bireysel sporlara göz attığımızda çocuk yaşlarda spor alışkanlıkları hiç yok denecek kadardır. Günlük yaşam onlara spor şeklinde cereyan etmektedir. Okuldaki Beden Eğitimi etkinlikleri günün aynı zaman diliminde olmadığı için yaşa göre spor denilmemelidir. Çocuğun cade ve sokaklarda oynadığı futbol ise ona spor olgusunu kazandırmaktadır. Sadece sağlıksız ortamda oynanan bu futbol ona fayda yerine zavarlar açacağı bilinmelidir.
Gençlik sporlarında da aynı başarısızlıklar devam ettiği kanaatindeyim. Sadece sporda futbolun sevdirildiği ülkemizde tek yönlü çok yanlış sağlıksız yaşam sürdürmekteyiz. Basketbol, voleybol tenis bisiklet bilardo tekvando kayak yüzme ve pek çok spor dalında başarılı yaşam sürmemiz sağlığımızı olumlu ve güçlü yöne çekeceğini unutmamalıyız.
Olgun yaş kuşaklarında ise spor daha da farklı ve etkin seyretmelidir. Türk insanımız nedendir bilinmez, belli yaşlarda kendisini salıvermektedir. Özellikle 45-50 yaş arası nesillerin pek çoğu hayattan hiç bir şey beklemez olmuşlar, spor yapmak şöyle dursun boşvermişlik, uyuşukluk eringençlik bu yaş grubu bireylerde daha da çok farkedilmektedir. Oysa gençlikten geleceğe bu enerjiyi taşımak o dönem sağlığını perçinlemek demektir. Orta yaşa dinamik girmenin garantisi yaşlılığın sigortası olsa gerek. Bu grup insanlarının Avrupa ülkelerinde çok yönlü spor yaptıklarını hatta yaşlı bireylerin dahi bisiklete binme tenis oynama, ata binme, atıcılık, yüzme gibi pek çok spor dallarıyla iç içe olduklarını unutmamalıyız. Zira bu bireylerin gizikleri, zihin güçleri, sağlıkları bizim insanımıza karşı dahada akılcı ve görkemli oldukları aşıkardır. Sporu beslenmeyle eş değerde götürmeleri ise onlara sağlıklı bir yaşam sürdürmektedir. Toplumlar arası kıyasta sağlıklı bir neslin kaynağı bilinçli, çok yönlü bir spor ve beslenmeden geçmesi gerektiğini unutmayalım.
O halde her yaş grubu ayrı ele alınıp gençliğin sadece futbola odaklanması engellenmeli tüm spor dallarında yeteri kadar tesislerle olanak sağlanmalı çok yönlü olarak spor yapan gençlik toplumu oluşturulmalıdır. Okullarda seçmeli dersler uygulanıp spor sosyalitesi artırılmalıdır. Çocuk yaştan gençliğe, gençlikten orta yaşa, orta yaştan da yaşlılığa köprüler kurup tüm spor dallarında eğitici olunmalıdır. Zia yaşam kalitesinin kaynağı spordur. Hayat acak spor ve sağlıkla sevilir.