Türk Hava Kurumu Yozgat Şubesi tarafından THK’nın 90’ıncı kuruluş yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen kutlama etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Alanı’nda tören düzenlendi. 
Törende Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu yapıldı. Cumhuriyet Alanı’nda düzenlenen tören kapsamında ilk olarak saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra THK Yozgat Şube Başkan Yardımcısı Murat Balcı tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Burada bir basın açıklaması gerçekleştiren Murat Balcı, THK’nın dünü ve bugünü hakkında bilgi aktardı. Balcı, “Kuruluşunun 90. Yılını Kutladığımız Türk Hava Kurumu  Türkiye’de ilk sivil havacılık çalışmaları 1912 yılında, bugünkü Atatürk Hava Limanının hemen yakınlarındaki Sefaköy de tesis olarak 2 hangar ve küçük bir meydanda başlamıştır. 16 Şubat 1925'de Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün emirleriyle daha sonra Türk Hava Kurumu adını alacak olan "Türk Tayyare Cemiyeti"nin kurulmasıyla Türk Havacılığının kurumsal temelleri atılmıştır. Cemiyet'in kuruluş amacı; Türkiye'de havacılık sanayisini kurmak havacılığın askeri, ekonomik, sosyal ve siyasal önemini anlatmak; askeri, sivil, sportif ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak; bütün bunlar için gerekli araç ve gereci hazırlamak; personeli yetiştirmek ve uçan bir Türk gençliği yaratmaktır” dedi.
Murat Balcı, THK’ya yorgun ve yoksul halkın milli mücadele dönemi sonrasında da önemli destek ve katkılarda bulunduğunu ifade ederek “Türk Tayyare Cemiyeti, uzun süren bir Kurtuluş Savaşı'ndan yeni çıkmış, yorgun ve yoksul bir halkın, Türk Halkı'nın inanılmaz büyüklükteki maddi-manevi desteğiyle can buldu. Bu destekle ilk 10 yıl içinde 351 uçak satın alarak Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağışladı. Türk Tayyare Cemiyeti, 1927 yılında, havacılık faaliyetlerinin dünya çapında gelişmesini sağlayan ve sportif havacılık konusunda uluslararası boyutta en üst düzeyde organ olan Uluslararası Havacılık Federasyonu'na (FAI) üye olmak için başvurdu. 2 yıllık bir uğraşıdan sonra 1929'da FAI'ye tam üye oldu. Kurum o günden beri ülkemizi, hava sporları konusunda, yurt içinde ve yurt dışında başarıyla temsil etmektedir. Türk Hava Kurumu üyesi bulunduğu Uluslararası Havacılık Federasyonu’nun da (FAI)halen başkan yardımcılığı görevini yürütmekte olup önümüzdeki yıllarda FAI Başkanlığının en büyük adayı olarak gösterilmektedir. 1935'de alınan kongre kararıyla Cemiyet'in ismi "Türk Hava Kurumu" (THK) olarak değiştirildi. İstikbal Göklerdedir sözü Türkiye Cumhuriyeti'nin önüne konulan bir hedef oldu. Kuruluşunun 90. Yılını Kutladığımız Türk Hava Kurumu  bugünde ilk günkü heyecan ile   "İstikbal Göklerdedir! "demekte ve aynı heyecan ile çalışmalarına devam etmektedir. Nice 90.yılları beraber kutlamak dileğiyle” şeklinde konuştu.

Murat Balcı, THK Yozgat Şube Başkanı Hasan Coşkun’un ise Ankara’da yapılan törenlere katılarak THK Yozgat Şubesi’ni orada temsil ettiğini de bildirdi.

Editör: TE Bilişim