Yozgat'ta ilk kez bir zeka oyunu olan ''Mangala'' turnuvası yapıldı.
     Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezinde yapılan mangala turnuvasına 16 kişi katıldı. Turnuva sonrasında Fatih Yeşil birinci, Mert Yazarel ise ikinci oldu.
     Turnuvada birinci olan Fatih Yeşil, temmuz ayı içerisinde İstanbul'da yapılacak olan mangala Türkiye şampiyonasına katılacak.
     Gençlik Merkezi Müdürü Hasan Bağçeci, mangala oyununun ilk olarak Sakalar, Hunlar ve Göktürkler döneminde oynandığını söyledi. Bağçeci, çok eski tarihlere dayanan ve bir zeka oyunu olan mangala oyununun 16. yüz yılda Osmanlı minyatürlerinde de bulunduğunu kaydetti.
    Bağçeci, oynanmaya oynanmaya günümüzde pek fazla bilinmeyen mangala oyununun, yaygınlaştırılması bir turnuva düzenlediklerini ifade etti. Mangala oyununun 48 taş ve 2 oyuncu ile oynandığını kaydeden Bağçeci, oyun hakkında şu bilgileri verdi:
     ''Mangala oyunu dikdörtgen şeklindeki mangala tahtası ile oynanır. Her oyuncunun amacı hazinesine en az 25 taş toplamaktır.
    5 set olarak oynanan mangala oyununda, oyunu kazanan 1 puan, kaybeden 0 puan ve berabere kalan oyuncu ise 0,5 puan alır.
    Beş setin sonunda puanlar eşit ise eşitlik bozulana kadar oyun setini tekrar oynarlar. İlk oyun başlarken yapılan kurayı kazanan oyuncu yeni sete de başlama hakkına sahiptir.''

Editör: TE Bilişim