Türkiye'de kurulan ilk futbol takımlarından birisinin de 1910 yılında Yozgat'ta kurulup, 4 yıl sonra sporcularının gönüllü olarak savaşa gitmesi nedeniyle faaliyetine ara vermek zorunda kaldığı, lise takımının Anadolu'da kurulan ilk futbol takımı olduğu belgelendi.

Araştırmacı Yazar Osman Karaca, Yozgat ile ilgili yaptığı araştırmalarına bir yenisini ekleyerek, bugün Süper Lig'de mücadele veren Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe futbol takımlarından sonra Yozgat'ta Yozgat Lisesi bünyesinde futbol takımının kurulduğunu ortaya çıkarttı. Karaca, 1897 yılında İzmir’de İstanbul karmasıyla yapılan futbol müsabakasının Anadolu topraklarında yapılan ilk Futbol maçı olarak tarihe geçtiğini hatırlatarak, ''Göze hoş gelen bu spor dalı, önce İstanbul’da BJK kulübünün 1903 yılında kurulmasına vesile olmuş, peşinden 1905 yılında Galatasaray, 1907 yılında da Fenerbahçe kulüplerinin kurulmasıyla sektör oluşturmuştur. Daha çok Liseli gençler tarafından benimsenen bu spor ateşi yine liseliler tarafından kulüpleştiriliştir'' dedi.
 
1907 yılında Osmanlı Devletinin Payitahtı İstanbul’da Fenerbahçe kulübünün kurulmasından üç yıl sonra Yozgat Mektebi Sultani öğrencileri tarafından ''Yozgat Mektebi Sultani' adıyla kurulan futbol takımının Anadolu'da kurulan ilk futbol takımı olarak tarihte yerini aldığına dikkat çeken Karaca, ''Yozgat Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri tarafından 1910 yılında Mektep Müdürü Bahattin Efendi ve Terbiye-i Bedeniye Muallimi Salih Şevket Efendi idaresinde, öğrencileri eşliğinde kurulmuştur. Sultani Futbol Takımının forması, beyaz fanila üzerine kırmızı hilal resmedilmiş, belden diz kapağa kadar olan bölümde ise pantolon bulunmaktadır'' ifadesini kullandı.
Karaca, Balkan savaşında babaları şehit düşen subay çocuklarının Yozgat Sultanisinde parasız yatılı olarak okutulduğunu vurgulayarak, araştırmasında elde ettiği belgelere dayanarak, futbol ateşinin Anadolu’ya bu kadar hızlı yayılmasında 1910 yılında kurulan Yozgat Sultani Futbol takımının katkısının büyük olduğuna da dikkat çekti. Karaca, ''1914 yılı yazında Seferberliğin ilan edilmesiyle birlikte Yozgat Lisesi öğrencilerini tamamı gönüllü olarak cepheye gittiği için 1915 yılında hiçbir öğrencisi okula dönmedi. Bu nedenle okulun Lise kısmı kapatılmıştır. 1910 yılında kurulan lisenin futbol takımı oyuncuları da seferberliğin ilanı sonrası 207 öğrencisiyle birlikte Çanakkale cephesine gönüllü olarak katılmıştır. Savaş sonrası geriye dönenlerin sayısı sadece 15 kişidir. Kahraman Yozgat Lisesi öğrencileriyle birlikte futbol takımı da tarihe gömülmüş, günümüze o tarihte çekilen Yozgat Sultani Futbol Takımının resmi ışık olmuştur'' diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim