BENİM DE içlerinde yer aldığım bir grup Yozgat sevdalıları tarafından kamuoyu oluşturma amacıyla 2016 yılında bir kampanya başlatılmış “Yozgat Acemi Birliği İstiyor” adı altında, Yozgat Cumhuriyet Meydanında imza kampanyası başlatılmıştı. üç gün süren bu kampanyaya şehir halkı yoğun ilgi göstermiş, kıza zaman zarfında on bini aşkın imza toplanarak Cumhurbaşkanlığına, Genel Kurmay Başkanlığına ve İçişleri Bakanlığına gönderilerek Yozgat halkın talebi yazılı olarak iletilmişti.
Hemen ardından yine aynı grup Ankara’ya yürüme kararı almış, altı günde Ankara Beştepe’ye varılmışsa da, Yozgatlı siyasilerin karşıt eylem olarak algı yaratması sebebiyle amacına ulaşamadı.
25 Şubat 2019 yılında Yozgat’ı ziyaret eden Cumhur İttifakı Adayı ve Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından bu konu tekrar gündeme gelmiş, “yeni kurulacak askeri eğitim birliklerinden ilkinin Yozgat’a kurulacak” demişti. 
İçlerinde benim de bulunduğum ve Yozgat-Ankara arasının her metrekaresini ayaklarımız delik deşik olduğu halde yürüdüğümüz grup o günlerde bazı siyasi dazgirler tarafından (üç-beş çapulcu) ifadeleri kullanılmış, yine aynı çevreler tarafından Cumhurbaşkanı Yozgat mitinginde askeri birliği sözü verince de, alkış tufanına tutmuşlardı.
Bizler neyi neden istediğimizi iyi biliyorduk.
Aradan beş yıl geçti.
O günlerde bize aşağılayıcı ifadeler kullanan kişilere bir teklifim var; Ne de olsa sizler istediğinizde vekillerle, bakanlarla hatta Sayın Fuat OKTAY Beyefendiyle bile görüşüyorsunuz. 
Yozgat’ı zerre kadar seviyorsanız, çocuklarınızın geleceğini düşünüyorsanız, şu konuyu bir gündeme getirin! 
Bakın size, bizim gibi Ankara’ya yürüyün demiyorum, zaten yürümezsiniz. İmza toplayın da demiyorum, yüreğiniz yetmez.
Hazır imkânlar elinizdeyken şu garip memlekete bir faydanız dokunsun. Bizlerde çıkıp sizleri alkışlayalım.
Bir diğer husus AY-YILDIZLI mezarlar mevzusu!
Daha önce de gündeme getirmiştik.
Yozgat’ın güney yamacında, eskilerin tabiriyle kışla altında bulunan Top Mahallesi Mezarlığı içerisinde, etrafı duvarlarla çevrili yaklaşık yüz yirmi ay-yıldızlı mezarların varlığını gündeme getirmiş, ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından araştırılmasını istemiştik. Aradan iki yıl geçmesine rağmen henüz bir şey yapılmadığını üzülerek takip ediyoruz.
25 Ekim 2020 Tarihinde Yozgat Valisi Ziya POLAT, bu konuyu basından öğrendiğini, ay-yıldızlı mezar taşların sırrının çözülmesi için araştırılması talimatı verdiğini bildirmiş, basında yer alan habere göre; 
Yozgat’ın Taşköprü Mahallesi’nde daha önce Askeri Birliğin hudutları içerisinde yer alan mezarlıkta bulunan ay-yıldızlı mezarların gizeminin çözümlenmesi için başlatılan çalışmalara, belediye ile birlikte diğer ilgili kurumlar da dahil olacak”. denilmişti. 
Henüz bir gelişme olmadı.
Yozgat'ta bulunan 93. Süvari Alayı ki, “bu Alaya Mayıs 1939’da Alay Sancağı takdim edilmiştir” ve 6. Jandarma Er Eğitim Alayı'nda görev ve eğitim sırasında, kaza sebebiyle hayatlarını kaybeden askerlerin buraya defnedilmiş olduğu bir gerçektir. 
Burası Devlet Mezarlığı, yani Yozgat’ın ilk şehitliğidir. 
O günün şartlarında naaşları memleketlerine gönderilme imkanı bulunmadığından, 93. Süvari Alayı ve 6. Jandarma Er Eğitim Alayı'nın eğitim sahası olan bu mevki, silah altındayken hayatını kaybeden askerlerin defnedildiği yerdir.
Bir başka gerçek ise, Kurtuluş Savaşında Yozgat asker toplama merkezi olmakla birlikte,  Batı Cephesinde yaralanan askerlerin bir kısmı Trenle Yozgat'a sevk edilmiş, Yozgat Lisesi ve bazı kamu binaları Askeri Hastane olarak kullanılmıştır. Aynı yıllarda İSPANYOL GRİBİ, tıpkı Covid19 gibi ölümcül salgın hastalık mevcuttur.  Bu askerlerden hafif yaralı olanların bir kısmı, Yozgat halkı tarafından gönüllülük esasına göre evlerde tedavi edildiği bir gerçektir.
 Aynı zamanda, 1920 yılında eşkıya Deli Hacı ve aveneleri tarafından şehit edilen Akdağmadeni Kaymakamı Şehit Mehmet Tahir Beyin mezarı da buradadır. Çeşitli nedenlerle bazı askerlerin mezarlarının da buraya nakledildiğini yazılı ve sözlü kaynaklardan biliyoruz. 
Verilen sözlerin unutulmaması için her iki konunun da takipçisiyiz.