Bir, iki yıl öncesinden, gayrimenkulde; balon oluşuyor, bu gidiş tuğla ekonomisidir. Tuğlanın yaldızları dökülüyor, daha da, dökülecek mealinde yazmıştık…
Araba da fren, para da gaz vardır. Para gaz, araba fren ister. Fren çare olmazsa, ABS devreye girer. Para harcamanın sonu yoktur. 22.Mart.2013, saat:14.41 de yazdığımız köşeden bir pasaj:
Türkiye genelinde, son 5 yılda el değiştiren konut sayısı; 2 milyon 166 bin. İyi güzelde! Bu miktarın kaçı ikinci, üçüncü el? Onu kestirmek biraz zor olsa da, en azından yarısından fazlası ikinci eldir. Bu demek oluyor ki yeni yapılara yeni müşteri gelmiş olmuyor. 2014 yılının, inişin başlangıcı olacağını kestirmek, kâhinlik olmayacaktır. KDV’nin de % 18 olması fiyatlara yansıyacak, ardından talep düşüşü başlayacak ve stoklar oluşacaktır. Stokların oluşması demek, balonun hava kaçırma başlangıcı olacağından sonucunun karşılığı hüsrandır.
 
Kentsel dönüşümde kantarın ayarı kaçmaktadır. Kantarın başındakilerin hesabı kitabı iyi yapmaları hem kendileri hem de ekonomi için zaruridir. Yap - satçılığın yerini, sat-yapçılığın almış olması da ayrı bir derttir. İnşallah konut alıcıları handikap yaşamazlar. Freni bozuk arabanın kazalara hazırlıklı olması gerekir. Aman vatandaş aman dikkatli olun demeyi de son cümle olarak ilave edelim.
Şimdide durum şudur: banka kredi faizleri artmıştır. Daire alımları yavaşlamış, arsa, arazi alım satımları sınırlı kalmıştır. Siz bakmayın bazı tapu dairelerinde ki, kalabalığa, bu kalabalığın yarısından fazlası, intikal, ipotekli alım, satımlardır. Al gülüm, ver gülüm sistemi her zaman vardı, var olmaya da devam etmektedir. Nedir al gülüm ver gülüm sistemi?
Ticari krediler yüksek olduğundan, paraya ihtiyacı olan, güvendiği kişi veya kişilere mülkü satış gösterip konut kredisi çektirip, konut kredisi kullanmaktadır. Yapılan işlem yasaldır. Ancak gayrimenkul ivme kazandı demekte o kadar yanlıştır.
Aman vatandaş; Ayağınızı yorganınıza göre uzatın. Ödemeyeceğiniz miktarda, kredi almaktan uzak durunuz. Dövizle borçlanmayı da aklınızın ucundan geçirmeyiniz.
Ekonomide “arz, talep” diye bir kavram vardır. Arz çoksa, talepte azsa ve azalmaya da devam ederse ki, edecektir, tuğla ekonomisinin yaldızları da bir bir dökülmeye devam edecektir. Bizden yazması, gerisi sizlere kalmış.