Yozgat siyasetine objektif bakış açısı ile basın meslek ilkelerine uygun yayıncılıktan hiçbir  zaman taviz vermeyen İleri Gazetesi, 30 Mart seçimlerine sayılı günler kala yine tarafsız ama vatandaşın sesi olacak yayınlarına devam ediyor. Bu çerçevede hayata geçirdiği yeniliklerden bir tanesi vatandaşın, Yozgatlı seçmenin özgür platformu olan “Vatandaş Seçimi Konuşuyor” köşesi olacak.
 30 Mart yerel seçimlerine yaklaşık bir aylık bir süre kalırken Yozgatlıların siyasilerden beklenti istek ve taleplerini de sizler için derleyerek beğeninize sunuyoruz. Özellikle Yozgatlı esnafların nabzını tutan muhabirimiz Mustafa Teker yerel seçim sürecine ilişkin esnafın nabzını yokladı. Şehrin en büyük sorununu işsizlik ve göç olarak tanımlayan Yozgat esnafı şehrin git gide nefes alınamaz ve yaşam şartlarının zorlaştığı bir kent görüntüsüne büründüğünü belirterek siyasilerin acil ve kalıcı çözümler üretmesi gerektiğini belirtti.
İŞSİZLİK ÇÖZÜLMELİ
Sarraflar Caddesi Un Pazarı aralığında serbest manavcılık yapan Ali Alptekin Yozgat’ın en önemli probleminin işsizlik olduğunu belirterek ilimizde kalıcı istihdam adımlarının atılmasının şart olduğunu söyledi. İnsanların evine ekmek götürebileceği sürekli bir istihdam alanının söz konusu olmadığı belirten Ali Alptekin seyyar pazarcılık yaparak geçimini sağlamaya çalıştığını ancak bu noktada da bir çok problemle karşılaştığını ifade etti. Zabıtaların istedikleri takdirde tezgahını kaldırtabileceğini söyleyen Ali Alptekin burada seyyar olarak geçici olarak şimdilik evimin rızkını kazanmaktayım ama bunlar kesin çözüm değil. Yozgat’ın yönetimine talip olanlar kalıcı istihdam alanları yaratmalı ve işsiz insanlara ekmek kapısı açmalılar sosyal devlet adı altında ufak yardımlara toplumumuz alıştırılmamalı çalışmaya teşvik edilmeli yorumunda bulundu.
HİZMET YOK
Yozgat’ın son on yılının kapsamlı olarak değerlendirildiğinde kapsamlı bir hizmetin söz konusu olmadığını belirten Şarküterici Arif Özer ise esnafın durumunun her geçen gün kötüye gittiğini ve Yozgat ekonomisinin ciddi saplantılar içerisinde olduğunu söyledi. Birçok esnafın çeklerini bile ödeyemez olduğunu ifade eden Arif Özer Yozgatlının devletin rutin hizmetleri dışında bir hizmet almadığını ve yatırım gibi görünen bir çok proje ve hizmete harcanan paraların şehir ekonomisine ve sosyal hayatına hiçbir geri dönüşümünün olmadığını savundu. Ülkemizde diğer şehirlerin daha ciddi ve büyük kapasitede yatırım ve olanaklardan faydalandığı ancak Yozgatlının bürokrasi ve hükümette etkin olmasına rağmen istenilen potansiyelde hizmet ve yatırım alamadığı ortak kanı olarak yansıdı.
UFKUMUZ KAPALI
Soğutmacı yanında çırak olarak çalışan 17 yaşındaki çırak Muammer Aslan ise Yozgatlı gençlerin geleceğinin parlak olmadığını ve bundan dolayı endişe duyduğunu belirtti. Önümüzdeki yerel seçimlerde henüz seçmen olamayan ancak Yozgat’lı bir birey olduğunu ifade eden Muammer Aslan’ın en çok dem vurduğu konu düşük ücret ve sosyal güvencesiz çalışmak. Yozgatlı esnafların çıraklara yeteri miktarda ücret vermediğini ve sigortasız çalıştırdıklarını söyleyen Muammer Aslan yerel yönetime talip olanlardan kalıcı istihdam sağlanmasını ve sosyal haklardan eşit yararlanma hakkının şart olduğunu ifade etti. Adaylık sürecinde her siyasinin proje ve hizmet saydığını ancak geçen onca yılın sonunda elle tutulur hiçbir şeyin bulunmadığı da Muammer Aslan’ın yorumu oldu.
Esnaf İbrahim Cebeş Yozgat’ın sorunlarının öyle birkaç kalemde aktarılamayacağını ve birden fazla probleminin olduğunu bu noktada da kendisinin muhtar adayı olarak üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmek istediğini söyledi.
YARDIM SİYASETİ BIRAKILMALI
İsmini vermek istemeyen esnafların ise ortak kanısı siyasilerin yardım kampanyaları ve siyasetinden vazgeçerek insanları üretime ve çalışmaya teşvik edici adımlar atması yönünde oldu. Sosyal devlet adı altında yapılan bazı yardımların amacı dışına çıktığını v son yıllarda ilimizde bu yardımlarla hayatını idame ettirerek emek, çaba ve gayret göstermeden hayat sürme sefasının son bulması gerektiğini belirtti.
Yozgat’tan Türkiye ve Yurtdışına ihracat yapan toptancı esnafı ise Türkiye’nin her yeriyle sorunsuz ticaret yaptığını ancak Yozgatlı esnafın durumunun kötü olduğunu ve alım satım gücünü kaybettiği iddiasında bulundu.

Editör: TE Bilişim