Geçtiğimiz hafta yapılan genel seçimlerin uzun süre konuşulacağını, tartışılacağını söylemiştim. Bu tartışmalar özellikle sosyal medya ortamında hararetle devam ediyor.
Daha sandıkların tamamı açılmamışken netleşmeye başlayan koalisyon ortamı ile birlikte özellikle Ak Parti içinde “erken seçim” nidaları yükseltenler oldu.
Konuyu Yozgat ölçeğinde ele alırsak; seçimlerden önce ortalarda pek görünmeyen bazı siyasetçiler erken seçim hazırlıklarına başladılar!
Öyle ki, “Hadi bakalım, erken seçimde tek başımıza iktidara yürüyeceğiz, çalışmalara başlayalım” söylemleri sosyal medyada havada uçuşuyordu.
Sormazlar mı, geçtiğimiz hafta Ak Partili değil miydiniz, neden seçimden önce çalışmadınız diye! Kendinizce teşkilatınızı mı cezalandırdınız, yoksa “Nasılsa bir yere kapağı attık” düşüncesinden hareketle rehavete mi kapıldınız?
Siyaset, bir yerlere kapağı atana kadar mı ya da bir amaca ulaşana kadar mı?
Hadi herkes kendini bilir diyelim ve bu güne kadar Ak Partili olmayı her ortamda dibine kadar kullanıp, seçimleri kenardan izleyenleri biz de bir kenara bırakalım.
Vekil adaylarına gelelim…
Seçimin ardından yapılan değerlendirmeler ışığında, Ak Parti’nin ülke genelinde oy kaybına neden olan en önemli faktörlerden birinin “tepeden inme” vekil listeleri olduğunu öğrenmiş olduk.
Meğer sadece Yozgat’ta değil, birçok ilde seçmen aynı dayatmayla karşı karşıya kalmış.
Temayüllerin parti delegelerinin gazını almak için yapıldığını biliyoruz. Zaten, aday belirleme çalışmalarında temayüllerin belirleyici olmadığını partililer de söylüyorlardı.
Fakat gerek sıralama, gerekse isimler açısından bakıldığında Ak Parti’nin Yozgat’taki listesinin parti tabanında tam bir hayal kırıklığı yaşattığını gördük.
Şayet, Ak Parti vekil listesinin 3 ve 4’üncü sırasında yer alan isimler; Başer ve Minar bu kadar yoğun tempo ile çalışmasalardı, bu genel seçim Ak Parti 2 - MHP 2 şeklinde sonuçlanırdı. Bunu gördük.
Ak Parti Yozgat genelinde, tüm ilçelerde oy kaybederken, MHP tüm ilçelerdeki oy oranını arttırdı.
Ama Yerköy hariç!
Mesela, MHP’de Sorgunlu Prof. Dr. Mustafa İlbaş listede olmadığı için “Sorgun’dan MHP’ye oy çıkmaz” deniyordu ama MHP’nin Sorgun’daki yaklaşık yüzde 7,5 oy artışına biz bile şaşırdık doğrusu.
Yerköy’ün adayı liste başı olacak ama Yerköy dışındaki tüm ilçelerde MHP’nin oyu artacak…
MHP’li liste başı olan Yerköylü Sadir Durmaz’ın karşısında, Ak Parti’nin son sırasındaki yine Yerköylü İskender Minar vardı.
Bu açıdan bakıldığında Durmaz – Minar arasındaki yarışı Minar kazandı diyebiliriz.
Seçmen ne demek istedi diyoruz ya hani hep…
Bu sonuçlara göre, seçmenin yıllarca bakanlık yapan ve Ak Parti Yozgat listesini şekillendiren Bekir Bozdağ’a da bir mesajı vardı.
Seçmenin “Bozdağ mesajı” ise şu oldu:
“Bozdağ’ın listesinde merkez adayı 3’üncü sırada yer alırken, daha önce başarılı(!) bir vekillik geçmişi olan Sarıkayalı Abdulkadir Akgül liste başı yapıldı. Son ana kadar aday gösterilmeyecek denilen Ertuğrul Soysal’da merkez adayı Yusuf Başer’in önüne konuldu. Listeye bakmadan oy verme dönemi bitti. Önce icraata, sonra listeye bakarım. Listedeki aday “Kesin vekil olurum” havasına bürünmüş ve çalışmıyorsa benden oy istemesin...” ve daha neler neler dedi Yozgatlı seçmen!
Ak Parti, oy oranındaki en büyük düşüşü yaklaşık yüzde 15 oranla Yozgat merkezde yaşarken, MHP’de en büyük sıçramayı yine yüzde 15 oranla oylarını arttırdığı merkezde gerçekleştirmiş oldu.
Bu da, Bekir Bozdağ’ın listesinde merkez adayının 3’üncü sıraya atılmasına ve ilçe adayının liste başı yapılmasına bir tepki olarak kamuoyunda yankı buldu. Bu sonuçlarla seçmenin Bozdağ’ın listesine tepkisi daha uzun süre konuşulacağa benziyor.
Bu “liste tepkisini” rakamlar da doğruluyor.
Ak Parti’nin liste başı Abdulkadir Akgül’ün memleketi Sarıkaya’da yaklaşık yüzde 4, ikinci sıra adayı Ertuğrul Soysal’ın memleketi Sorgun’da yüzde 9 oranında oy oranı düşerken, MHP’li Mehmet Ali Çakır’ın memleketi Sarıkaya’da yüzde 7, MHP’nin aday bile göstermediği Sorgun’da yüzde 7,5 civarında oy oranları arttı.
Yani Sarıkaya’da Abdulkadir Akgül – Mehmet Ali Çakır yarışını Çakır kazanırken, Ertuğrul Sosyal karşısında rakibi olmadığı halde partisinin oy oranı memleketi Sorgun’da düşmüş oluyor.
Sandıktan çıkan mesajları yorumlamaya devam edeceğiz. Daha yorumlanacak çok şey var.